Svar på tråden Ingen hjälp av soc nekad ersättning m.m.
 • Tis 13 jul 2021 23:06
  492 visningar
  27 svar
  Inlägg från Tom Araya Visa alla inlägg

  Ingen hjälp av soc nekad ersättning m.m.

  Som anhörig ska du göra en orosanmälan.

  Sedan ska han vända sig till socialtjänstens jour.

  Beslutet kan även överklagas, ni har tre veckor på er.

 • Tis 13 jul 2021 23:25
  #4
  Mortiscia80 skrev 2021-07-13 23:09:43 följande:

  Min uppfattning är att nej, han har inte rätt till pengar bara för att han ligger illa till just nu. Han skötte inte den överenskommelse som fanns, läkaren anser att han är för "frisk" eller nåt för att få ett intyg. Det sägs att man måste vara frisk för att orka vara sjuk, med tanke på hur mycket man måste kämpa med olika instanser och det stämmer säkert. Men soc ska (egentligen) inte ge pengar för att de tycker synd om en person, utan det baseras på lagar och regler, och när man ser på fakta är det väldigt enkelt. Tyvärr. Han har enligt dem inte rätt till socialbidrag. Däremot undrar man hur länge han då ska straffas innan han får socialbidrag igen, det ska man kunna ansöka om varje månad på nytt och få en ny chans. Om han då sökt det antal jobb de vill att han ska söka, osv.

  Att vara fattig och ha det svårt är ingen garanti för att få pengar. Det finns gott om uteliggare som kan visa den poängen. Det krävs en motprestation, eller att man på annat sätt kan visa varför man ska få samma fördelar för mindre insats. Gör man ingenting av det så får man ingenting heller.

  Polisen har inte med saken att göra. Det verkar som att soc inte tänker skjuta till några pengar alls i nuläget. Då får man hitta andra lösningar. Ni kanske kan göra billiga storkok ihop så kan han få några portioner mat av dig? Sätt er ner och bena ut vad han har för olika alternativ framåt, lägg fram alla förslag först och sen ser ni vad som är rimligt. Han kanske behöver vidareutbilda sig, eller söka andra slags arbeten än vad han hittills funderat på. Ibland är det så att man inte ens tänker på vissa yrken innan man råkar på dem. Om han inte helt har tappat arbetsförmågan så finns det säkert nåt han kan söka.


  De kan aldrig neka till mat och hyra. Däremot kan han inte få fullt försörjningsstöd utan att uppfylla villkoren.
 • Tis 13 jul 2021 23:53
  #6
  Mortiscia80 skrev 2021-07-13 23:27:55 följande:
  Jodå det kan de om man inte sköter sina överenskommelser. Socialbidrag är inte en ovillkorlig rättighet.
  Som jag försökt att förklara, så är det skillnad på försörjningsstöd enligt riksnorm (för vilket det krävs att vissa villkor är uppfyllda),
  För att få hjälp att behålla bostad och att kunna äta så räcker det i princip med att behovet finns och kontakt med socialtjänsten tas.
  Ett sådant här beslut kan inte bara tas över dagen utan att socialtjänsten gjort allt för att få honom att göra det han bör/måste/avkrävs.
  Du har rätt i att försörjningsstöd inte är en ovillkorlig rättighet, däremot har kommunen i detta en ovillkorlig skyldighet.
 • Lör 7 aug 2021 15:28
  #18
  nicerfood93 skrev 2021-07-14 10:46:08 följande:
  Tack för svar. Jo som jag förstår är försörjningsstöd enligt riksnormen en sak och nödpengar en annan sak. Vet du någon lag text i detta fallet? Mvh bra svar.
  Socialtjänstlagen 4 kapitlet 1 §.
 • Lör 7 aug 2021 15:32
  #19
  Mandel skrev 2021-07-14 08:09:00 följande:

  Det gör de.
  Gör man inte allt man kan för att klara sin egen försörjning, så får man inget bidrag.


  Jag vet vad de gör och jag vet vad lagen säger, dessa två är långt ifrån alltid samma. Man får vara beredd på att kriga för att få stöd.
  Jag har dock aldrig varit med om att någon nekats pengar till hyra och mat när de bevisligen inte har några pengar till det. Däremot kommer de omedelbart att ställa krav.
 • Lör 7 aug 2021 18:26
  #21
  gråfågel skrev 2021-08-07 18:23:32 följande:
  Hyra känner jag som blivit nekade. viktigt då att ta kontakt med en annan del av soc som har hand om förebyggande mot vräkningar (om det finns i ens kommun, men de är i alla fall väldigt bra där jag bor. ) De kan prata med ekonomiskt bistånds handläggare och besluten kan då ändras om man är ute i tid och om man har barn.

  Mat däremot känner jag ingen som nekats den lägsta summan, typ en femtiolapp om dagen. Ibland har de dock fått vänta några dagar.
  Problemet är ofta att de säger nej utan att ens ha tagit emot en ansökan eller så har de fått en ansökan men inte utrett behoven ordentligt.
 • Lör 7 aug 2021 19:07
  #24
  Aniiee skrev 2021-08-07 18:57:32 följande:
  Jag har en släkting som inte skötte det soc ville att han skulle göra. Han ansågs dessutom ha för hög hyra, 5800 kronor i månaden, vilket skulle ha betytt att han skulle fått ta ca tusen kronor från de övriga pengarna. Han fick inga pengar och blev efter några månader värkt. Men kommunen hade tak-över-huvudet-garanti, så de placerade honom på ett lägenhetshotell istället. Lägenhetshotell som kostade 1500 kr per natt...

  Jag vet att sådant händer.
  Men jag kan (nästan) slå vad om en större summa pengar att de inte gjorde den utredning de skulle ha gjort och själva hittade på en summa som gräns för hyra, som egentligen inte existerar.
  Som sagt, lag och vad socialtjänsten gör är inte alltid överensstämmande.

Svar på tråden Ingen hjälp av soc nekad ersättning m.m.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.
Svara i tråden...