• Anonym (K)

    En asperger-tjejs bekännelser

    AndreaBD skrev 2021-07-31 10:39:50 följande:

    Och framför allt - om du har LÄST vad hon har skrivit, så framgår det ju också att hon visst förstår hur man gör, men behöver lite stöd att komma igång/ få det gjort. 


    Men isåfall hade det bara avarit att skärpa sig och göra det.
  • Anonym (K)
    Anonym (Varför inte) skrev 2021-07-31 11:03:12 följande:

    Nej så är det inte. Hon och övriga med samma diagnos är inte begåvningssvaga. Läs på så slipper du trampa i klaveret igen. Det är lätt att tolka det som ....mindre begåvat att uttala sig som du nyss gjorde.


    Man kan ha autism utan att ha en utvecklingsstörning men man kan också både ha autism kombinerat med utvecklingsstörning.
  • Anonym (K)
    Anonym (Q) skrev 2021-07-31 11:14:47 följande:

    Hur står det till med din förståelse av hur NPF fungerar? Det är ett vitt span från heltidsarbetande med anpassningar till personer som inte räknas arbetsföra alls (ofta efter att ha bränt ut sig x antal ggr)


    Autism innebär att man kan missförstå skämt, säja opassande saker i sociala sammanhang och vara fixerad vid intressen det har inget med städning att göra.
  • Anonym (K)
    Anonym (Q) skrev 2021-07-31 11:23:33 följande:

    Nu har TS Asperger. Så att socialt inkompetent prata om en utvecklingsstörning är inte nödvändigt.


    Aspergers finns inte ens kvar som diagnos
  • Anonym (K)
    Anonym (Q) skrev 2021-07-31 11:31:26 följande:

    Mycket missinformation som du vill sprida ser jag, kanske förstöra en annan tråd istället? Diagnoser som satts har inte försvunnit, den är inte ens borta som diagnos även om mottagningar som gör utredningar har mestadels fasat ut den nu. Det är fortfarande inte iq som är nedsatt i TS fall.Hahahahahhahahahahahhahahahah. Lönlöst, inte så provocerande som du verkar försöka med dock.


    Jag försöker inte vara provocerande. Hur kan en människa med normalt utvecklat logiskt tänkande behöva hjälp med normala sysslor i hemmet? Om man har svårigheter med att man glömmer saker och så är det bara att planera och sätta på påminnelser i mobilen.
  • Anonym (K)
    Anonym (Q) skrev 2021-07-31 11:51:14 följande:

    Men så bemöter du inget annat i mina poster heller. Plus försöker slänga dig med " diagnosen finns inte"  och tror på riktigt att autism inte kan leda till svårigheter med hushållssysslor. Läs på istället för att sprida trist desinformation. T.ex vad en boendestödjare gör (inte bara första träffen på google).

    Man kan vara forskare men ändå behöva hjälp av boendestöd. Behovet hos de som har detta stöd är väldigt varierande. Kan vara att vissa saker som man får stöd i är de som tar enormt med energi men jobbet kan fungera helt ok.


    Den finns iallafall inte i dsm längre och håller på att fasas ut. Jag vet att boendestöd innebär att en person får hjälp att komma igång planera och utföra sysslor och att det inte är som hemtjänsten dvs att någon gör sysslorna åt en. Ja vet även att autism i den lägre kraden främst innebär dålig social kompetens.
  • Anonym (K)
    Anonym (varför därför) skrev 2021-07-30 22:59:58 följande:

    Det är inte bara en boendestödjare, de är ett team. Totalt har jag 5 personer som kommer, men olika ofta och olika dagar. De hjälper mig att få saker gjort hemma och så. Städa, diska, tvätta, gå ärenden, handla/shoppa, betala räkningar, laga mat. De ringer eller smsar och frågar om jag kommit iväg till verksamheten och sen kommer de och möter mig i centrum efteråt och så uträttar vi något om det behövs eller så går vi hem och fixar. Eller så gör vi något roligt, går på prommenad, går på café, går till vår lilla djurpark och pratar med fåren. Ibland har vi åkt in till stan för att shoppa eller gå på bio. Det handlar inte så mycket om att jag behöver fysisk hjälp, utan psykiskt stöd och det vet jag inte om behovet kan minska i framtiden.

    Troligen kommer jag aldrig få ett riktigt jobb. Jobb i Sverige verkar inte vara utformade för personer som jag. 

    Jag vet inte riktigt. Killarna som är på samma ställe som jag är vel lite mer inbundna och mer inne i sitt än jag och de andra tjejerna, kanske.


    Varför kan du inte bara ex tvätta när du ser att tvättkorgen är full, vad är det som gör vanliga hushållssysslor så svåra?
  • Anonym (K)
    Anonym (qwerty) skrev 2021-07-31 12:36:19 följande:

    Det är ganska vanligt att "normala" människor inte tar tag i städning och vanliga sysslor heller. Är man deprimerad, som ts är, kan det vara oerhört svårt att fixa sånt.


    Men då får man inte boendestöd?
  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 12:40:50 följande:

    Där har du fel. Inte alla med NPF har svårt att hålla ordning eller att städa sitt hem. Jag har en gång lett en diskussion med folk med NPF, där det just diskuterades hushållet. Det visade sig att hälften var petnoga, hade det väldigt organiserat och klarade det bra. Andra hälften hade problem. Och så var det med andra diskussionsämnen också. Ekonomi? Hälften klarar det, hälften har problem. 

    Och det är så generellt - man har inte alla symptom, inte problem på alla områden, utan det slår lite slumpmässigt. Sedan finns det förstås också olika svårighetsgrader.


    Var alla normalbegåvade?
  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 12:44:03 följande:

    Men lägg av, du kan väl inte vara seriös??? Det är ett funktionshinder och det finns en anledning till att folk på autism-spektrum har rätt till LSS. 


    Om man är normalbegåvade klarar man av att hitta strategier med hjälp av tekniska hjälpmedel som telefonen och logiskt tänkande trots svårigheter
  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 12:48:23 följande:

    Det är inte så människors hjärnor fungerar, faktiskt. 

    Min son har en IQ på 115 - 120, ändå kunde han (som barn) inte städa sitt rum om jag inte drog ner allt på golvet. Annars visste han inte vad som hör till, dvs. vad som ska plockas bort. Numera har han sina egna strategier och klarar att bo själv. Han har ingen Asperger-diagnos, men svår ADHD, men det är i princip samma sak. Symptomen överlappar. 


    Men då var han ju ett barn, det är en annan sak och han klarar det ju nu med strategier. Sän är ju inte adhd och autism samma sak adhd är att man har svårt att koncentrera sig, svårt att komma igång med saker, lätt glömmer saker osv meddans autism innebär dålig social kompetens.
  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 12:51:15 följande:

    Man kan få hjälp även då. Av socialpsykiatrin. Precis, jag misstänker också att det ofta är depression som gör att folk inte får något gjort hemma, och folk på autism-spektrum har ofta depression. 


    Jag har haft depressioner ingen har någonsin ens föreslagit boendestöd
  • Anonym (K)
    Anonym (Fia) skrev 2021-07-31 14:05:06 följande:

    Du går på förenklade sammanfattningar som gör att fina tolkningar blir helt åt skogen. Är det inte så att du trollar så är det komiskt så att alla dina inlägg i den här tråden präglas av den typen av tankebanor som leder till att de med autismspektrumstörningar uppfattas som att ha dålig social kompetens.

    Nej jag har ingen förhoppning om att du ska förstå och ta till dig det.

    Nej det är inte så att de med lättare grader mest har dålig social kompetens, men det är oftast bara det som märks av omgivningen.

    Det är väldigt vanligt att behöva boendestöd hos de med autismspektrumstörningar, de är inte de enda men tyvärr går en del kommuner på att de inte beviljar om man inte tillhör LSS trots att de beviljar under SoL.

    Det handlar oftast om störningar i de exekutiva och automatiserings förmågorna snarare än att man rent teoretiskt inte vet hur man gör. Det är ingenting som går ?att skärpa sig? istället på samma sätt som någon som har en hörselnedsättning inte kommer höra bra genom att ?skärpa sig och lyssna riktigt noga?


    Jag tror även att man kan bli "missfosterifierad" av att få själva diagnosen, genom att när man får den börjar man se sig själv som lite dummare och mindre kapabel än andra människor, dessutom ser även folk i omgivningen ner lite på en person med en sådan diagnos vilket avspeglar sig i hur de bemöter personen. Detta gör att personen tror att den klarar av mindre än vad den egentligen gör och därav blir mer funktionshindrad och beroende av andra än vad den egentligen skulle behöva vara.
  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 15:59:02 följande:

    Det krävs ju då att någon ringer till socialtjänsten/socialpsykiatrin och talar om för dem att den där killen klarar inte sig själv! Då kommer de att fråga hur illa det är, och om det låter tillräckligt illa, så kommer att ta kontakt. Jag har själv en gång ringt dem för en person som inte heller hade LSS, hon har borderline. Och då sökte de upp henne, la upp någon plan, och framför allt skaffade en lägenhet åt henne (det var nämligen största problemet). 


    Men om man arbetar inom psykiatrin och träffar en patient som man tror skulle vara i behov av boendestöd skulle man väll berätta för patienten att det finns, hur det kan hjälpa och hur man får det och föreslå att patienten tar kontakt med socialtjänsten.
  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 17:32:52 följande:

    Men allvarligt! Är du bara här i tråden för att sänka andra människor? Var glad att du är så himla duktig då! Men en sak kan jag tala om för dig: Om du någon gång skulle få en ordentlig burn-out så skulle du kanske inte heller klara av enkla sysslor som tvätten. Då skulle du då också bli "dum i huvudet"? Har du någon aning vad stress kan göra?

    Dessutom verkar du vara ute efter att att få bli erbjuden boendestöd. För VAD DÅ? Du har ju inte såna problem, och du kan inte ens förstå hur det är att ha såna problem. 


    Om jag skulle få en burn out eller utmattningsdepression så skulle jag kanske inte klara av det just då, men jag skulle ha som mål att arbeta mig mot att klara av det steg för steg.

    Nej jag är verkligen inte ute efter att bli erbjuden det, att ha det skulle vara bland det mest självförnedrande jag skulle kunna göra.
  • Anonym (K)
    Anonym (varför därför) skrev 2021-07-31 17:47:09 följande:

    Apor har väl bättre exekutiv förmåga än jag. Jag vet inte, jag har aldrig träffat en apa.


    Men hur gör du ens för att lyckas misslyckas med att sätta på en tvättmaskin?
  • Anonym (K)

    Du behöver bara mer självförtroende och tro att du kan saker

  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 19:56:49 följande:

    Det verkar snarare som om du har problem att förstå saker. Du verkar inte kunna ta till dig t.ex. att vissa människor inte klarar vissa saker och inte heller kan lära sig. 

    Om det finns något som man INTE kan lära sig så är det att bli stresstålig. Det går bara inte.


    Man kan träna sin stresstålig het på samma vis som man tränar andra saker, man kanske inte blir världsbäst på det, men det går alltid att bli bättre
  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 19:58:05 följande:

    Du är här för att mobba folk med funktionshinder? Det är det lägsta man kan göra.


    Nej jag tror att jag har samma diagnos men jag vägrar att se mig själv som en som inte klarar av annat än att gå på vuxendagis och vara totalt osjälvständig. Jag hade det också stökigt på mitt rum och är slarvig men när jag blev tvungen att klara av att göra saker själv skärpte jag mig och gjorde det. Hade jag istället fått en diagnos hade jag tänkt att jag kan ingenting och säkert blivit behandlad av alla andra också som om jag inte kunde lära mig någonting och därav bli helt funktionshindrad och missa massa saker jag inte skulle behövt missa.
  • Anonym (K)
    AndreaBD skrev 2021-07-31 20:35:40 följande:

    Okej, du vet hur DU fungerar. Men du har inte den blekaste aning vilka svårigheter vissa har. Jag har jobbat med ungdomar - det spelade ingen roll där vad man gjorde. Eller snarare, man kunde förstås göra det värre, men man kunde absolut inte göra det bättre. Man kom aldrig över en viss nivå.

    Var bara glad att du inte har dessa problem och låt folk vara. Du vet inte vad du pratar om. Det finns JÄTTEstora skillnader mellan olika individer med AS. 


    Men hon skrev att hon hade den lättaste graden? Om man har grad 3 är det en annan sak men pm man bara har grad 1 så kan man lära sig mer. Jag tror som sagt att jag har samma diagnos så ingen kan ju kräva minsta lilla av mig heller. Bristande förståelse för andra människor hör också till doagnosen
Svar på tråden En asperger-tjejs bekännelser