• Anonym (@)
  Mån 2 aug 2021 16:57
  1677 visningar
  87 svar
  87
  1677

  Dejt lever i smuts

  jrockyracoon skrev 2021-08-02 15:52:03 följande:

  Känslorna går höga och många säger: "Jag är inte pedant, men."


  Man kan väl säga att det finns en skala på hur mycket stök och smuts man tolererar och att många placerar in ordet "pedant" mycket olika i den skalan.

  Jag förstår inte folk som lägger sig i andras hushåll. Om de vill städa sällan eller ofta är väl helt upp till dem, tänker jag. Så länge de själva trivs, så är det ju toppen.

  Det är ju först när de får besök, eller flyttar in hos någon som problemen börjar. Jag kan dock mena att det inte är "bättre" att vara mer noga med städningen än att vara slarvig. Det är bara olika uppfattningar av var gränsen går när man anser att det börjar bli dags att städa.

  Det klart att man behöver lösa problemen när två individer bor tillsammans och har olika uppfattning om hur städat det behöver vara. Men det som irriterar mig i dessa diskussioner är att många som är mer noga med städning hävdar att deras uppfattning står över dem som inte tycker det är lika viktigt. Det är ju jätteknasigt. Ungefär som att säga att den som vill ha barn är en bättre person och har rätten på sin sida än den som inte vill ha det.

  Att kalla någon för gris för att denne har stökigt är precis en sådan oförståelse om att människor har olika preferenser i städfrågan som jag pratar om. Varför ska man inte få ha stökigt om man vill det om man bor själv? 

  Bara för att man själv varit i en relation där man inte haft en partner som man kunnat lösa städfrågan med, ska man inte kalla andra personer med andra preferenser än en själv för grisar.


  Det har att göra med en okänslighet för kulturella normer, vilket i sin tur kan tyda på att något inte är som det ska. Enligt vår kultur ska man ha en viss nivå av renlighet och ?städadhet? i sitt hem. Den som helt obrydd visar upp sitt stökiga och skitiga hem, kan man misstänka inte riktigt är som andra. Är det dessutom så smutsigt att det är en sanitär olägenhet, är det ännu allvarligare. Det är heller inte ovanligt att psykisk ohälsa, t.ex. depression, leder till att man inte städar sitt hem. Man skulle kunna säga att det bara handlar om olika preferenser, men den som aldrig städar får räkna med att bli betraktad som väldigt udda och kanske bli utan vänner och partner. Du kan strunta i andra kulturella normer som du också ogillar om du vill - de är bara normer och därmed inte tvingande på något sätt - men då får du också ta de sociala konsekvenserna av det.
 • Anonym (@)
  Tis 3 aug 2021 01:04
  #64
  jrockyracoon skrev 2021-08-02 23:17:11 följande:

  Det duger inte för mig att du säger att det är en norm.

  Det finns många normer som vi idag har skakat av oss från en tid när alla skulle lägga näsan i blöt vad andra gjorde. T.ex. att man inte kunde umgås med en kvinna utan ett "förkläde", att homosexuella var perverterade eller att en kvinna skulle stå vid spisen och mannen ligga på soffan.

  Vi tog bort de normerna för att de inte tjänade något vettigt syfte och ingen kunde ge några goda skäl till varför vi skulle ha kvar dem. Kanske städnormen är en knasig rest som det är dags att vi slopar.

  Om vi ska ha en norm som går ut på att man inte får ha det lite stökigt och måste städa varje dag så behöver det i så fall finnas godtagbara skäl bakom, enligt mig. Det räcker inte att du tycker att det borde vara så.

  Jag tycker det ligger i demokratins natur att människor ska få lägga upp sina liv på exakt det sätt de själva vill utan att ta hänsyn till andra människors åsikter under förutsättning att det inte inverkar menligt på någon annan än de själva.

  Jag tycker förstås att man ska samarbeta och lyssna in andra, känna empati för deras problem och visa hänsyn mot deras sätt att se världen. Men i ens eget hem så måste man ha rätten att bestämma hur där ska se ut, annars liknar det mer ett övervakningssamhälle. 

  Om man bjuder in andra till sitt hem, så visst kanske man ska ta en runda med dammsugaren och städa lite. Men om man bor ensam så tycker jag man ska få ha det hur stökigt man själv önskar.


  Du förstår ju inte alls vad jag menar. Min poäng är inte att städnormen är en bra norm som tjänar ett viktigt syfte och bör följas. Att jag "tycker att det borde vara så" har jag aldrig påstått. Jag pratar om okänsligheten eller obryddheten inför sociala normer på ett generellt plan. Ett samhälle kan inte existera utan normer. Därmed inte sagt att normerna måste se ut på ett visst sätt, men normer av något slag kommer alltid att finnas i ett samhälle. De flesta medborgarna i ett samhälle har inga problem med att följa normerna. När någon bryter mot normerna, kommer vi att reagera. Bryter någon ofta mot en norm eller mot många normer, så kommer vi att uppfatta personen som udda. Det gör nog du också, även om du kanske inte är medveten om det.

  Har man det väldigt stökigt och skitigt i sitt hem och är till synes helt ovetande eller obrydd om att andra uppfattar det negativt, så signalerar man att man av någon anledning är väldigt udda. Lägg därtill att många (de flesta?) tycker att smuts är äckligt, och de kommer då att uppleva personen i fråga som äcklig.

  Självklart har alla rätt att städa hur mycket eller hur lite de vill hemma hos sig själva. Men man har ingen rätt att kräva att andra ska tycka att man är normal om man har det grisigt hemma. I TS fall handlar det ju om en kille hon dejtar. Hon är ingen dålig människa för att hon upplever hans hem som äckligt och hon har all rätt att sluta dejta honom för det. Han valde att visa upp sitt hem för TS och hon har då rätt att reagera på det hon ser, i synnerhet om detta är en potentiell partner.

  Har du själv inga gränser alls för hur smutsigt du tycker det är normalt att ha i sitt hem? Vad tycker du när det är så smutsigt att det är en sanitär olägenhet? Eller när smutsigheten och stökigheten beror på psykisk ohälsa?
Svar på tråden Dejt lever i smuts
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.