Inlägg från: hammarhajen |Visa alla inlägg
  • hammarhajen

    Bästa vardagstipsen!

    Anonym (...) skrev 2021-08-02 13:43:11 följande:
    Kanske ska hålla mig till något sådant, men kasta om den andras blir det samma som i skolan...

    Tipset med lika mycket grönsaker var bra! Lagar ju alltid ett vegetariskt alternativ också så det finns alltid hemma...

    Mitt största problem med mat är tiden, ett barn som inte äter rester och ett annat som inte äter kött (eller saker som ser ut, eller smakar som, kött)...
    Förbered middagen kvällen innan kanske?

    Har i perioder lagat mat helt och hållet  en dag i förväg, dvs onsdagens middag på tisdag kväll etc. Då kan jag fixa maten i lugn och ro, utan hunger och stress eftersom alla redan ätit. Ofta blir det matlagning för dagen efter när barnen somnat.

    Så är det bara att värma när man kommer hem dagen efter och alla vill ha mat NU. Sparar ju ingen tid totalt sett, men omfördelar tiden på ett sätt jag gillar
  • hammarhajen
    Anonym (...) skrev 2021-08-02 22:36:53 följande:
    Jättebra tips för andra men oj vad jag känner mig negativ och krånglig. Barnet som inte äter rester, ser all värmd mat som det. Han äter bara "nytillagad" mat. Och han är faktiskt inte bara kräsen utan det här har varit ett problem sen han var liten... Vi har går hos olika dietister men inget som ändrat hans matvanor. Behöver därför tips på snabb och enkel mat för barnen får ofta göra den själv innan träningen då jag fortfarande är på jobbet. Vegetariskt då också...
    Förlåt, men hur går ni med på det?

    Jag kan möjligen förstå att sådant som stekt korv smakar lite tråkigare om man mikrar den dagen efter, men väldigt mycket mat funkar ju fint att värma. De flesta vuxna äter väl matlåda till lunch varje dag... VAD är skillnaden mellan att värma en gryta tillagad dagen före, mot att värma färdiga köttbullar eller färdig pyttipanna från frysen?

    Äter han aldrig mat på restaurang eller i skolan? Kan lova att mycket mat finns färdig eller halvfärdig, och sedan bara värms.

    Är man stor nog att laga mat själv, är man stor nog att träna på att äta uppvärmd mat tänker jag. Eller om man kräver nylagat varje dag, så får man fixa sin egen mat när resten av familjen äter på ett sätt som fungerar i vardagen. 
  • hammarhajen
    hammarhajen skrev 2021-08-03 07:36:56 följande:
    Förlåt, men hur går ni med på det?

    Jag kan möjligen förstå att sådant som stekt korv smakar lite tråkigare om man mikrar den dagen efter, men väldigt mycket mat funkar ju fint att värma. De flesta vuxna äter väl matlåda till lunch varje dag... VAD är skillnaden mellan att värma en gryta tillagad dagen före, mot att värma färdiga köttbullar eller färdig pyttipanna från frysen?

    Äter han aldrig mat på restaurang eller i skolan? Kan lova att mycket mat finns färdig eller halvfärdig, och sedan bara värms.

    Är man stor nog att laga mat själv, är man stor nog att träna på att äta uppvärmd mat tänker jag. Eller om man kräver nylagat varje dag, så får man fixa sin egen mat när resten av familjen äter på ett sätt som fungerar i vardagen. 
    Alltså, jag menar såklart inte att man ska tvinga ett barn och äter man inte så gör man inte. Men "tillåta" menar jag att man anpassar familjens mat efter en fix idé hos någon. Alla har något man inte gillar, men att vägra alla rester och all uppvärmd mat är bara fånigt. Ni måste hitta en vardag som fungerar och ni måste absolut kunna äta både rena rester och laga mat i förväg. Den som krånglar om sådant får laga sitt eget. 
Svar på tråden Bästa vardagstipsen!