• Mandel

    Handikappad - får ingen hjälp

    Jag har läst och försöker få ihop saker och ting, men lyckas inte.
    Du har alltså innan bott i någon form av gruppboende? - färdig möblerat?
    Sedan blev du tvungen att flytta - av vilken anledning var du tvungen att flytta? Och varför har inte myndigheterna hjälpt dig med en vettigare lägenhet än överst i en lada som tydligen är omöjlig att möblera. Och hur handikappvänlig är den? 
    Fanns det inget annat för dig att få tag på? Kan du ens ta dig ut utanför byggnaden på ett vettigt vis?
    Kan du inte kräva att få hjälp med en vettigare bostad i första hand? Om du får en vettigare bostad så känns det som att många av dina problem kring möbler och möblering skulle lösa sig av sig själva.

    Vart kommer alla saker ifrån som du har? Hur mycket saker som du verkligen behöver kan det röra sig om eller är mycket hobbyprylar som behövs för ditt psykiska välbefinnande?

    Det måste vara ofantliga mängder möbler och saker du har om det skulle ta flera personer flera dagar.
    När jag flyttade när jag skilde mig tog jag inte ens ledigt ifrån jobbet och det tog mig max 1 vecka helg och kvällar att flytta, packa upp, köpa och montera de möbler som saknades och då flyttade jag till villa 5 rok.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 07:22:45 följande:
    Så jag ska fläka ut mig och hela mitt liv vidöppet inför helt okända, bara för att kommunen inte vill ta sitt ansvar? Mådde jag inte dåligt innan så lär jag göra det då.
    Om man skriver med lite humor så fläker du inte ut dig och du behöver inte gå in i detalj på sjukdomshistorik.

    Skulle det i min lokala fb-grupp stå typ:
    Hej, Jag är nyinflyttad och vill gärna lära känna nya människor här, så har du en  skruvdragare och vill prata lite strunt och ta en fika får du gärna komma och hjälpa mig med mina gardinstänger och lite annat smått som behöver skruvas upp/ihop. 

    Jag hade inte tvekat att ta min skruvdragare - och andra verktyg,  och komma. Kanske fler kan tänka sig och då är det bara att dela lite på det som behöver göras och så kanske du får nya vänner på köpet!
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 09:16:06 följande:
    Det hade kanske funkat för en kvinna...

    Är du man så är det väl ännu lättare att få hjälp med "kvinnosaker".

    Hej, Är nyinflyttad kille som skulle behöva hjälp med lite praktiska saker i mitt boende då jag saknar verktygen och faktiskt även kunskapen för att få upp gardiner, fästa några hyllor i väggen osv. Finns det några vänliga grannar i området som mot en fika skulle kunna tänka sig att hjälpa mig?

    Samma sak där - dela uppgifterna på fler! 
    Jag hade nog ändå inte tvekat för att du är man bara du har en vettig profilbild där man ser att du är en vettig och seriös människa.
    Och jag är sjukt fascinerad av stök och älskar raka högar så jag skulle bli överlycklig om jag fick äran att röja i ditt "stök". 
    Dejtade faktiskt en kille som numera är min bäste vän och han är en fantastisk människa på många vis, men han är totalt värdelös på ordning, struktur och städning. Hjälpte honom att grovstäda hans hus och hade lätt kunnat nörda ned mig med tandborste och tops och lagt 10 hela dagar på att få huset i vettigt skick.

    Har även fått särbon att röja lite på egen hand och själv skrattar jag hjärtligt åt hans totala brist på struktur och koll på vart han har saker. 

    I vilket fall så är ändå mitt råd att börja titta i dina påsar, kartonger, högar och börja rensa lite. En påse i taget kräver inte så stor sorteringsytan utan kan göras på en annan kartong/ i knät. Du kanske inte alls behöver alla möbler att förvara saker i när du rensat ut en massa? Kanske hittar du saker i kasta-högen som kan sälja i någon loppisgrupp på fb så du får in några tior!
    Och försök göra raka högar/staplar av kartongerna så ser det genast mycket bättre ut än när det bara är "drivor".


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 09:15:25 följande:
    Sakerna är sådana jag sparat under alla år, eftersom jag aldrig haft möjlighet att gå igenom dem och rensa ut.
    Det är tyvärr där du måste börja...
    Ingen annan kan göra just det jobbet åt dig och med tanke på hur mycket påsar och kartonger du verkar ha så förstår jag att det är svårt att få hjälp. Det blir liksom oöverskådligt. Du måste nog bita i det sura äpplet och börja rensa och kasta även om du har begränsat utrymme. En påse i taget och kasta.

    Hur gammal är du?
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Tom Araya skrev 2021-08-13 13:52:05 följande:
    Är det ingen mer än jag som funderat över om det jag skriver ovan kanske är en bidragande orsak till att TS känner sig obekväm med att be sina vänner, bekanta och anhöriga om hjälp?

    Jag har svårt att tro att alla TS's vänner, bekanta och anhöriga är helt ovetande om TS's situation. Varför erbjuder de sig inte själva att hjälpa till?
    Kan det ha samma skäl?
    Eftersom vi inte vet hur TS är som person eller hur TS handikapp är, så är det svårt att göra en bedömning. Och när man heller inte varit på plats.
    Tydligen tycker kommunen/soc att det inte är deras ansvar av en eller anledning och då får man väl hoppas att de som har kunskapen och kan lagarna ändå har gjort en bedömning utifrån de fakta de har fått fram.

    Och rent krasst så kan ju inte alla som vill ha saker av det offentliga få det även om de själva vill eller anser sig ha behov/rätt till det.

    Om de få vänner och släktingar som finns inte vill mera så är det en hund begraven någon stans i röran är tyvärr min spontana misstanke.
    Jag skulle självklart ställa upp för en vän eller släkting, men om det jag gör inte mottas väl eller ändå stökas till och ser lika dant ut igen efter några veckor skulle jag också tröttna.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    lostandfound skrev 2021-08-23 18:49:05 följande:

    Jag tänkte så starkt på dig idag TS. Jag flyttade in till min nya lägenhet i förra veckan. Har fått flytta 5 gånger under 8 månader på grund av den bostadsbrist som råder i min stad. Jag har lyft och släpat min 180-säng, soffa, stora matbord, ordnat med koppling till mina lampor, kört stort jäkla släp. Jag är en ensam tjej på 26 bast. Har haft NOLL hjälp med mina flyttar. Idag när jag varit ute och rastat hunden och tog trapporna upp för att hissen var upptagen, kom jag upp till ett våningsplan där hissdörren stod öppen. I hissen satt en kvinna i rullstol och försökte lyfta in en stor hylla helt själv. Jag frågade givetvis om hon ville ha hjälp och hon tackade ja. Bar sedan ner hyllan till hennes källarförråd och hjälpte henne leta efter vissa saker i flyttkartonger som stod i källaren. Hon sa att hemtjänsten inte hjälper till med flytt av möblemang och om jag inte hade sett bilder på ditt boende hade jag trott att du var hon. Jag lämnade mitt telefonnummer och sa att hon alltid kan ringa om hon behöver hjälp med att lyfta möblemang eller liknande. Jag vill inte ha en klapp på axeln utan jag vill bara säga att det finns folk som genuint VILL hjälpa andra. Och det finns unga tjejer som KAN lyfta möblemang. Våga be om hjälp för vi finns!


    Jag är också en sådan där person som fixar allt flyttande på egen hand och alltid erbjuder min hjälp till människor jag stöter på, men jag måste ju se eller veta att de behöver hjälp annars blir det svårt att hjälpa. 

    När jag köpte ny kyl och frys och skulle lasta av så tittade gubben rätt över gatan på mig från sin uppfart och gick in. När han försökte backa upp med släpkärra på deras uppfart (gick inget vidare) med vitvaror så var jag direkt där och frågade om han ville ha hjälp att bära in.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden Handikappad - får ingen hjälp