• markstrom

    HR -SPECIALIST

    Hej! Jag har jobbat inom vården i mååånga år nu och jag älskar verkligen att jobba med och för nniskor. MEN! jag känner att jag kan min grej inom denna branschen nu och skulle vilja utöka mina vingar. Hittade en utbildning genom Cady akademin till hr-specialist och blev mycket intresserad har varit facklig representant i många år genom jobbet och tycker de är intressant. Undrar nu om någon läst denna utbildningen och ge ett omdöme eller ge eran point of view om ni tror att den här utbildningen faktiskt kan ge nånting i arbetslivet om jag läser den? Ni som eventuellt jobbar inom HR som assistent eller specialist vad tjänar ni och hur lång erfarenhet har ni? Mvh martina

  • Svar på tråden HR -SPECIALIST
  • Anonym (Ellen)

    Kortare utbildningar ger sällan den kompetens du behöver för att du sen ska kunna få ett jobb som HR-specialist.

    Den erfarenhet jag har av HR-arbete och rekrytering är att du behöver läsa PA-programmet och bli personalvetare först. Det är tre års högskolestudier, minst, om man inte riktar sig mot något särskilt område.
    Då blir man mer generalist. 
    De specialister vi har är antingen specialister inom ett visst område såsom rehabilitering, ledarskap, arbetsmiljö eller så är de specialister mot en viss verksamhet hos oss. Kan vara mot vård och omsorg eller mot skola (stor arbetsgivare).  Alla är personalvetare och just nu är ingen av dem under 40 år pga krävs erfarenhet. Vi har ett par yngre medarbetare som är mer juniora, de är också personalvetare och arbetar mer just som generalister. De arbetar med LAS, utbildningar, intranätet, rekryteringssystemet (stöd gentemot chefer), har dialog med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i den praktiska hanteringen av rehab-ärenden och anställningar/arbetsmarknadsåtgärder. Till exempel.

    Jag säger inte att man inte kan få jobb som tex. HR-administratör om man läser en kortare utbildning. Men ett tips kan vara att läsa annonser till de jobb som du skulle tycka var intressanta att söka och se vad de har för krav på utbildning och annat meriterande.

  • Anonym (Kim)

    Sambon är HR-specialist. Läste PA (3 år) vid ett universitet och byggde sen på med master i arbetsrätt vid ett annat universitet. Jobbar åt en större offentlig arbetsgivare med arbetsrättsliga tvister och förhandlingar idag. Kollegorna har liknande utbildningar men med lite olika inriktningar. Men alla har läst 180 hp PA i grunden och sen byggt på med andra relevanta utbildningar. 

  • Anonym (HR kommunalt)

    Jag arbetar på en HR-avdelning inom kommunal verksamhet.

    Ska du satsa på en utbildning är det 3-åriga högskoleutbildningar inriktning arbetsvetenskap som gäller. Kortare utbildningar anses inte seriösa inom HR. Man behöver en ordentlig bas att stå på när det gäller arbetsrätt osv.

    HR-specialist eller liknande tjänster ställer dessutom krav på flera års arbetslivserfarenhet inom personalfrågor. Ofta börjar man inom ex rekrytering/bemanning, HR-assistent, löneadministratör eller liknande. För att sedan kunna söka jobb som HR-konsult, specialist eller strateg. Det finns en ganska tydlig hierarki inom HR.

    Erfarenhet från fackligt arbete är en god merit. Men utbildning är viktigt. Och man får jobba sig uppåt.

    På min avdelning ligger lönerna runt 30-40.000, beroende på vilken nivå man jobbar på inom HR. Det är stora löneskillnader på en HR-assistent/administratör och konsult/specialist.

Svar på tråden HR -SPECIALIST