• Gunpoint

    Lånedilemma

    Hej! 

    Skulle verkligen behöva era ärliga svar. 

    Min frus svägerska och bror lånar pengar av oss hela tiden. Det är varierande mängder men brukar ligga på mellan 300-1000/månad. Vi är dock inte dom enda utan dom lånar även av min frus mamma och då är det betydligt större belopp. Alltifrån 1000 till 3000. Sedan har vi fått höra att även på min frus svägerska sida lånas det i varierande mängder där hennes kompis lånat ut 10,000 en månad.

    Detta har pågått i flera år nu och jag och min fru börjar bli trötta på det för dom ändrar inte sin ekonomiska situation. Dom första åren jobbade bara svägerskan och då klagade hon och gnällde över att hennes man inte jobbade. Sedan fick han jobb och hon gick på föräldraledigt. Så dom har levt i stort sett på en lön under dom senaste 7 åren. På toppen av det, så har svägerskan "råkat göra fel" med FSK och både plockat ut lön och föräldrapenning som dom kom på och begärde tillbaka, pengar dom inte hade. Som slutade med att Kronofogden plockade 50% av deras barnbidrag.

    Nu när deras andra barn blev 1 år pratade svägerskan att hon skulle börja jobba men då kunde hon inte för att hon inte mådde bra på grund av en "misslyckad" gastric bypass operation som hon blev sjukskriven för i väntan på att hon skulle åter opereras och fixas till. Nu är barnet 1½ år och nu istället pratar hon om att börja jobba i förskola för hon är rädd för Corona när hon egentligen är utbildad undersköterska och kan få ett jobb hur snabbt som helst. Jag tror mer på att hon inte vill jobba som undersköterska för då måste hon vaccinera sig vilket hon inte gjort för hon tror inte på att det fungerar och är rädd för bieffekterna.

    Så överlag har familjen under längre period myglat och gjort allt för att vara hemma. På toppen av detta så fortsätter dom skämma bort sin äldsta dotter med skit mycket presenter på hennes födelsedag och julafton och byter ut dotterns och deras egna möbler stup i kvarten genom att sälja gamla på blocket och köpa helt nya. 

    Dom dricker också flera burkar powerking varje dag, röker OCH köper godis till sig själv och barnen.

    Nu har vi lånat ut 300kr ena veckan, för att veckan därpå låna ut 600kr och slutligen kanske 400kr sen när lönen kommer får vi trots allt tillbaka allt 1300kr men bara några dagar efter lönen så börjar lånekarusellen igen. 

    Vi har råd att låna ut pengar till dom men vi är så fruktansvärt trötta på det. Att man lånar lite då och då är lugnt men så här ser det ut VARJE månad. Är jag egoistisk eller är det tid för lite tough love? Min fru håller helt med och är t.om. mer hård än mig. Men jag lämnas alltid med beslutet.

  • Svar på tråden Lånedilemma
  • Anonym (VV)

    Om ni bestämmer er för att sluta låna ut så berätta det i förväg. Alltså nästa gång de vill låna såg säg, ok, men det här är sista gången.

    Vet du om de har kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivning? Det låter som att de behöver hjälp.

  • Anonym (Svar på tal)

    Sluta låna ut pengar! Bara sluta. Så länge de kan låna av er och andra kommer de fortsätta leva på samma sätt istället för att förändra sin situation.

    Ge dem sympati men påpeka att det är dags att de ser över sin ekonomi eftersom det bara fortsätter som en ond cirkel. Om de undrar varför så säg bara "vi har bestämt oss för att det måste bli ett slut på alla de här lånen", det ska räcka. Hade det varit en gång, eller nån enstaka gång ibland vore det en sak, men inte när det blir månad ut och månad in. Då fungerar det inte. Det är också sånt ni kan säga till dem.

  • Anonym (VV)

    ...och jag tror att det bästa för alla vore om ni slutade låna ut, skulle jag ju skriva också.

  • Anonym (Löjrom)

    Varför lämnas du med beslutet, det är ju hennes bror?
    Iallafall, som folk redan skrivit. Bara lägg ner. I stunden känns det som ni hjälper men i långa loppet upprätthåller ni deras beteende. Det verkar liksom inte vara direkt synd om dom utan detta är en situation dom kan avvärja själva, om dom hade velat.

  • Anonym (Erik)

    Sluta låna ut. Eftersom det ser ut som det gör, så förstår dom att ni förstår att de inte har koll på ekonomin. Om ni vill och orkar, så kan ni erbjuda dom hjälp med att få ordning på ekonomin. Inte säkert att de vill, de kanske bara fortsätter låna av andra istället. Men då har ni försökt i alla fall. 

  • Anonym (Prata)

    Prata med övriga så alla vet att alla lånar ut. Inga hemligheter. Sen bestämmer ni att nu är det stopp. Berätta för dom att nu vet alla att ni lånar och vi lånar inte ut. Det tar inte slut annars och de har ingen anledning att bryta sitt beteende.

  • Anonym (Prata)

    För övrigt låter det tveksamt att KF plockar barnbidrag..

  • Anonym (Prata)
    Anonym (Prata) skrev 2021-09-14 14:16:31 följande:

    Prata med övriga så alla vet att alla lånar ut. Inga hemligheter. Sen bestämmer ni att nu är det stopp. Berätta för dom att nu vet alla att ni lånar och vi lånar inte ut. Det tar inte slut annars och de har ingen anledning att bryta sitt beteende.


    Har egen erfarenhet av detta och alla inblandade har bestämt att vi berättar när släktingen försöker låna Alla säger nej. Det går inte att hålla sånt här hemligt. Pengar lämnas inte tillbaks. Ett försök gjordes att få mig att borga för lägenhet. Jag sa nej. Nu har personen tyvärr brutit kontakten med mig pga det och är hemlös. Det är mitt vuxna barn. Någonstans måste spiralen stoppas.
  • Anonym (Vet precis)

    Har samma problem med en kollega. 
    Det värsta är att personen ifråga får mig att känna mig sååå taskig om jag inte lånar ut 1-2 ggr/månad. 
    Får också tillbaka när lönen kommer men alltid är det något och som du säger röker, käkar lunch ute, handlat på statoil m.m.
    Sen när man försöker säga nej så kommer det kommentarer som gör att man får dåligt samvete. 
    Första gången jag sa riktigt nej nu i sommar och då blev personen sjuk dagen efter och detta sätter oss andra i en jättedålig arbetssituation. Känns som det var hämnd för jag inte lånade ut. Den enda som förlorar på det är jag pga arbetssituationen.
    Då den sjuke normalt sett har utmätning och blir man sjuk får man 80 % av lönen av FK medans om den arbetar bara förbehållsbeloppet som är ca, 50% av lönen.
    Riktigt skitsystem.

Svar på tråden Lånedilemma