• Fiskpinnen i frysboxen

    Kolkraften går för fullt

    Regeringen verkar väldigt nöjd med sin egen energipolitik. Hur går detta ihop med att kolkraftverket eldar kol som aldrig förr?

    Sverige exporterar el jublas det åt. Men detta verkar ju ske till priset av ökade utsläpp av växthusgaser från vår egen kolkraft. Dessutom importerar vi mycket el som är producerad med kolkraft utomlands.

    Är Sverige på väg att bli en skurkstat när det kommer till ökade koldioxidutsläpp?

  • Svar på tråden Kolkraften går för fullt
  • SannaAsker

    Och glöm inte olja, Sverige har elbrist. Varför kan detta hända? Jo för politikerna och alla ledarna är hycklare, ljugande manipulerande hycklare som enbart ser till sitt eget bästa och att få mest klirr i egen kassa. Och svenska folket sväljer det och accepterar det, varje år, varje dag, ingen ifrågasätter vad som verkligen händer. Hela media är så vinklat med en tydlig politisk agenda och ingen reagerar! Och alla miljömål är baea påhittade, dock invaggas i att de gör nån skillnad och alla höga skatter hjälper till vilket det inte gör, alls, vi bara betalar för ingenting.

  • Anonym (Miljö)

    Då får jag snabbt sticka in med att vi INTE har någon kolkraft i Sverige, men vi däremot "stödeldar" med olja och gas på sina ställen.

  • Mentat

    Det är förstås en direkt följd av att man stängt kärnkraftverk och att regeringar av olika färg har underlåtit att uppmuntra till nybyggnation av sådana.
    Sedan blir jag rätt trött på mantrat om att Sverige skulle ha ett elöverskott. Jodå, det stämmer säkert vissa dagar när vinden blåser men vi har ett stort effektproblem eftersom vindkraft (och sol, men dess bidrag är närmast försumbart) är intermittent och kräver reglerkraft för att vi inte skall få elavbrott.
    Vi behöver el också när det är mörkt och vindstilla och innan vi har löst problemet med hur man lagrar elenergi från vind och sol i massiv skala (pumpkraftverk räcker inte på låååånga vägar) så är dessa per definition bara komplement.

  • Anonym (Ej sosse)

    Sverige har inget elöverskott. Om man inte klarar elförsörjningen årets alla dagar så har man per definition ett underskott.

    Det finns inte ens nåt som heter elöverskott. Det är en chimär. Våra politiker har staplat idiotiska beslut på varandra i decennier och nu försöker de lura i oss att vi har ett elöverskott. Om vi hade ett elöverskott så skulle elen vara i stort sett gratis.

    Verkligheten visat att folket i allt större utrsträckning köper utrustning för att själva generera sin egen el. Förtroendet för staten är minimalt.

  • Anonym (A)
    Anonym (Miljö) skrev 2021-09-23 11:21:20 följande:
    Då får jag snabbt sticka in med att vi INTE har någon kolkraft i Sverige, men vi däremot "stödeldar" med olja och gas på sina ställen.
    Sant
  • Anonym (Ej sosse)
    Anonym (A) skrev 2021-09-25 18:30:33 följande:
    Sant
    Det eldas stora mängder olja i Sverige varje minut. Samtidigt är vi med i ett system som genererar massor av koleldning i Tyskland. Regeringen är samhällets största klimatbov.
Svar på tråden Kolkraften går för fullt