• Sön 26 sep 2021 12:19
  3685 visningar
  8 svar
  8
  3685

  Allergi mot hund - så individuell?

  Hej!

  Jag är pälsdjursallergiker men har svårt att acceptera ett liv utan hund. Jag har levt med hund trots allt och det har fungerat bra utan vidare symtom. Det jag märkt är att min allergi är väldigt individuell från hund till hund. Det finns hundar som jag inte får symtom av, som jag klarar av att leva med flera veckor i rad utan att känna av allergin. Sedan finns det hundar som jag reagerat på inom en timme. Jag har tidigare levt med en bedlington terrier när jag bodde hemma, det funkade utan problem. På senare tid har jag och sambon lånat hem svärfars chinese crested power puff, som bott hos oss i 3 veckor - helt utan symtom trots mys i soffan vartenda kväll, att jag badat och skött pälsvård. Nu går vi i tankarna och skaffa en egen hund men då det är så individuellt är vi livrädda för att få hem en hund som det visar sig att jag reagerar på. Någon som har en allergi som ter sig likadant? Hur gjorde ni? Testade hälsa på en pudel blandning men kände av denna inom en timme :(

 • Svar på tråden Allergi mot hund - så individuell?
 • Anonym (FYI)
  Sön 26 sep 2021 13:21
  #1

  Ja det är individuellt men har inte med själva hunden att göra utan rasen.

 • Sön 26 sep 2021 13:58
  #2

  Nja, detta beror på allergenerna som hunden utsöndrar. Samma ras kan ha hundar som utsöndrar olika mängder av allergener. Jag kan tex tåla en chinese crested superbra, men en annan kan jag reagera snabbt på. Frågan är mer hur jag ska veta vilken hund som utsöndrar mindre än den andra? Och hur andra med samma problematik gjort vid köp.

 • Sön 26 sep 2021 14:12
  #3

  Kolla efter vuxna omplaceringar och hälsa på många gånger och se om du känner av hunden eller ej. Finns ju även schampo som sägs ska minska allergi. Men är du inte beredd att äta medicin i framtiden ska du nog avstå köp för du kan ju utveckla allergi mot hunden längre fram.

 • Sön 26 sep 2021 16:56
  #4

  Det beror helt på vad du är allergisk mot när det kommer till hundar.

  Den rasen jag reagerade minst mot var Afghanhundar, vet inte om det beror på att man duschar dom en gång i veckan med schampo,balsam och hårföning efteråt.

  Sjukt trevliga hundar om man orkar med pälsvården.

 • LFF
  Tor 30 sep 2021 08:29
  #5
  Anonym (FYI) skrev 2021-09-26 13:21:24 följande:

  Ja det är individuellt men har inte med själva hunden att göra utan rasen.


  Det har definitivt även med individen att göra och inte bara rasen.
  Linafs skrev 2021-09-26 12:19:41 följande:

  Hej!

  Jag är pälsdjursallergiker men har svårt att acceptera ett liv utan hund. Jag har levt med hund trots allt och det har fungerat bra utan vidare symtom. Det jag märkt är att min allergi är väldigt individuell från hund till hund. Det finns hundar som jag inte får symtom av, som jag klarar av att leva med flera veckor i rad utan att känna av allergin. Sedan finns det hundar som jag reagerat på inom en timme. Jag har tidigare levt med en bedlington terrier när jag bodde hemma, det funkade utan problem. På senare tid har jag och sambon lånat hem svärfars chinese crested power puff, som bott hos oss i 3 veckor - helt utan symtom trots mys i soffan vartenda kväll, att jag badat och skött pälsvård. Nu går vi i tankarna och skaffa en egen hund men då det är så individuellt är vi livrädda för att få hem en hund som det visar sig att jag reagerar på. Någon som har en allergi som ter sig likadant? Hur gjorde ni? Testade hälsa på en pudel blandning men kände av denna inom en timme :(  Jag är själv allergiker, har haft hund. Min egen hund (en jack russell terrier, slät) reagerade jag inte direkt på. Jag kunde känna av honom under pollensäsong och när han fällde. Bekantas hundar varierade, vissa individer reagerade jag på direkt, andra bara om mitt immunförsvar var upptaget med annat. 

  Idag vill jag ha hund igen men jag vet också att jag kommer att få problem. Valpar är dessutom mer allergena generellt än vuxna hundar. Och man vänjer sig ofta vid sin egen hund. 
 • Anonym (A)
  Tor 30 sep 2021 09:15
  #6

  Vår kompis är allergiker och de testade sig fram bland olika allergivänliga raser. De har haft en dvärgschnauzer och nu en portugisisk vattenhund. Vet inte alls om det spelar in men matte är väldigt noga med pälsen och hon duschas ganska ofta.

 • Ons 13 okt 2021 20:11
  #7

  Är själv otroligt allergisk mot pälsdjur. Har dock en spansk vattenhund sedan ett drygt år tillbaka utan problem. Vi hade en kompis som vi umgåtts och rest mycket med som har rasen och det funkade fint. Sen träffade vi valpen, föräldrar och mor-/farföräldrar till vår valp innan vi tillslut tingade den. Kan vara bra att besöka uppfödaren i hemmet då det ofta är en plats med väldigt mycket allergener på samma ställe. Vi gör inget särskilt med pälsen. Använde allergenius schampo i början men märkte efter ett tag att det inte behövdes. Då sover vår hund ändå i sängen och duschas när han är skitig haha.

 • Anonym (Whipp­et)
  Lör 27 nov 2021 17:01
  #8

  Jag är också allergisk mot hund, katt och häst, men har märkt att vissa individer funkar. Vi valde whippet. Lätt att hålla ren och fäller inte så mycket. Luktar inte hund och dreglar inte. Jag har inte varit det minsta allergisk mot honom.

  Det går att göra tester på sig själv och hunden för att se vilka allergener man är allergisk mot och vilka allergener dom bär mycket av. Saliv och hanhundars urin går ju att undvika utan test.

  Vi besökte uppfödaren två gånger. Dom hade 7 valpar och lika många vuxna. Jag reagerade inte alls där. Vi tvättade honom initialt med allergiminskande schampoo och balsam varje vecka, men gör det nu bara vid behov. Han sover i sängen.

Svar på tråden Allergi mot hund - så individuell?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.