• fjanten

    18 mån mellan syskon

    Sandan5 skrev 2021-10-01 12:16:33 följande:

    Hej! Jag har blivit oplanerat gravid o kommer ha 18 mån mellan barnen (om jag fullföljer). Jag har läst mycket negativt om ?psuedotvillingar? (men även en del positivt) och oroar mig mycket för hur detta kommer påverka vår förstfödde, men även och mig och min man. Jag har därför lite frågor till er med tätt mellan barnen (men även intressant att höra från er som inte har lika tätt, vad ni tänker!).

    1. Många skriver att det är väldigt jobbigt/stressigt, framförallt den först tiden. Vad har varit jobbigt? Hade det möjligtvis varit (nästan) lika jobbigt om det varit t.ex 2-2,5 år mellan barnen? Tänker att det alltid kommer vara jobbigt att gå från 1 till 2 barn :) men vill försöka förstå hur mycket jobbigare det är om det är tätt.

    (Obs. Vår äldste kommer börja förskola när han är 14 mån och kommer gå kvar även när den lille i så fall föds (mer än 15h), men jag kommer hämta lite tidigare på eftm).

    2. Vissa skriver att det var så stressigt att de inte kommer ihåg första tiden / utvecklingen av deras barn / kunde njuta av att ha småbarn. Finns det mammor o pappor som inte upplevde detta? Utan känner att de hann ha kul (?njuta?) o följa utvecklingen av barnen?

    3. Viss forskning säger att det finns en större risk för den äldre av syskonen att inte hinna knyta an bra till föräldrarna, bli inåtvänd, må dåligt senare i livet etc. Hur har ni upplevt att er äldsta tagit det? Om de var spralliga och utåtvända innan syskonet kom, är de det fortfarande? Känner ni att ni har bra anknytning?

    Andra tankar och/eller tips mottages tacksamt! Vi tänker till exempel att vi inte ska behandla vår äldsta som ?stor? utan han får vara liten så länge han vill. Och försöka ge honom så mycket uppmärksamhet som vi kan - splitta på oss föräldrar ibland för att göra detta möjligt, osv. Ta hjälp av mor- & farföräldrar. Trots detta känner jag mig väldigt orolig och osäker på situationen. Så alla tankar och tips är som sagt välkomna! :)


    1. Alltså, nej, det flöt bara på... Man är ju redan SÅ inne i blöjträsket så det är ingen större skillnad att byta på två än en. Den äldre är fortfarande så liten så denne fattar inte att bli avis. Man kan synka deras sömn och ta en tupplur mitt på dagen själv. Var verkligen inte alls särskilt jobbigt att ha 12,5 månader emellan. 0-1 barn var en betydligt större omställning, och då var vår första hyfsat lätt och nöjd av sig. 2-2,5 år hade varit en MARDRÖM att ha emellan barnen!!! Har fyra barn, och hittills har 2-2,5 år varit den (med råge) kämpigaste perioden! Mina barn går verkligen igenom "terrible twos". Att ha en nyfödd då... Nej fy tusan! Då hade jag gått in i väggen. För mig är det en gyllene ålder att ha ett nyfött syskon när den äldre är mellan 12 och 18 månader - annars blir det att vänta till 3+ år. :)

    2. Nej, jag kommer ihåg allt och har absolut njutit och hängt med. Men det där beror nog lite på en själv och på barnen (och på föräldrarna som par). Vet däremot folk som har 3+ år emellan som tyckte att första året med en ny liten en var en enda stor kris för hela familjen. En berättade att deras bebis var runt 2 månader. Bebisen grät, 3-åringen grät, hon (mamman) grät, pappan grät... I en annan familj hade det flutit på som ingenting.

    3. Inte alls! Dock är han bara 5,5 år nu, så hur han kommer må som vuxen får väl framtiden visa. Min storebror (18 månader äldre än mig) har i alla fall alltid mått bra och utvecklats fullt adekvat (och mer därtill, väldigt intelligent), har en god anknytning till våra föräldrar (skulle jag säga, utan att vara psykolog).
  • fjanten
    Sandan5 skrev 2021-10-03 10:09:37 följande:

    Till Anonym (L):

    Ja vi ska låta honom gå kvar i förskola när syskonet kommer. Han kommer börja förskolan när han är 14 månader och syskonet kommer när han är 18 mån. Jag tänker att det är bättre att låta saker vara mer ?som det brukar? när syskonet kommer. Det känns som att det hade varit värre att han ska gå i förskola i 4 mån, precis lära känna personal och andra barn, och sedan inte träffa dem något mer. Han kommer nog också tycka om att leka med så många andra barn i hans ålder under en viss tid på dagen, för att sedan komma hem till familjen på eftermiddagen. Han älskar att vara med andra barn nu så jag tror han kommer gilla förskolan. Märker vi att han vantrivs får vi ju omvärdera då såklart!


    Men skippa i att skola in vid 14 månader istället... Självklart är det viktigare för en så liten att vara med sina föräldrar! Det är först runt 3 år som det blir viktigare med förskola. Hur tänker du att det är bättre på ett barn på 14 månader att "bråka" om några få vuxnas uppmärksamhet bland (alldeles för) många andra småttingar - istället för att vara hemma med mamma/pappa och det lilla småsyskonet?
  • fjanten
    Sandan5 skrev 2021-10-03 20:32:56 följande:

    Till fjanten:

    Men vi båda jobbar ju då när han är 14 mån. Så hur skulle vi lösa det i tre-fyra månader om han inte gick på förskola? Nej det går inte. Jag tror att det här blev en annan diskussion om förskola eller inte för små barn. Finns säkert andra trådar för det :)


    Okej...
  • fjanten
    Anonym (Fjorton) skrev 2021-10-03 20:59:54 följande:

    Hur vanligt är det att vara hemma med barn i tre år? Inte vanligt folk med vanliga löner tror jag.


    Däremot ganska orimligt/inte det bästa för barnet att ha på förskola om man ändå är hemma med syskon.
  • fjanten
    Anonym (Följer) skrev 2021-10-03 23:24:09 följande:

    Beror inte det på barnet lite dock? Att bara vara hemma med mamma och litet syskon som mamma också måste ge uppmärksamhet med mycket amning, mot att få leka med andra barn iaf på deltid?


    Hade du pratat om ett barn över 3 år hade jag hållit med dig - förutsatt att det var en av de få hyfsat bra förskolorna i landet, för de har ju ett behov av att träffa och socialisera sig med andra barn. Det går förstås att lösa hemma också, men jag kan köpa poängen med förskola 15 timmar för barn som är över 3.

    Däremot är det inte alls bättre för en 18 månaders. De har inte det behovet av att träffa och umgås med andra barn, de har störst behov av att få vara med sina aknytningspersoner. Närmast brukar vara föräldrarna. Anknytningspersonerna de för på förskolan är dels inte de närmaste anknytningspersonerna (av förklarliga skäl), men dessa delar barnet dessutom med väldigt många andra barn. Att mamma ammar och byter blöjor på en till liten gör inte miljön hemma sämre för det lilla barnet, än förskolan, det är tvärtom fortfarande betydligt bättre.
  • fjanten
    Anonym (Följer) skrev 2021-10-04 09:06:16 följande:

    Så menar du verkligen att barn har det bättre att inte träffa andra barn än ett syskon tills de är 3? Det har väl varit en jättediskussion om det under corona nu, att barn just inte fått träffa andra barn på många håll i världen och hur det påverkar dem.

    Plus, det kanske är den enda lösningen för föräldrarna. Om du behöver skola in barn 1 tidigare, pga att du behöver jobba antingen för ekonomin eller för att inte tappa all din kontakt och kompetens mot ditt yrke. Sedan jobba lite innan barn 2 kommer. Sedan vara föräldraledig igen. Då har ju barnet kommit in i förskolevärlden. Ska man då rycka bort det helt igen?


    Så du menar att ANTINGEN är barn hemma med syskon till tre år eller så får de aldrig träffa andra barn? Du tror inte att det kan finnas något mellanting? Kanske att storasyskonet träffar andra barn i lekparker, på öppna förskolor/kyrkans barntimme/liknande, på biblioteksträffar, släktingars barn, grannbarn, föräldrars vänners barn m.m.? Det är ENBART på förskola den möjligheten finns? Och nej, dessa diskussioner om barn som mått dåligt och varit ledsna att inte träffa andra barn har INTE handlat om 1,5-åringar...

    Och ja, jag skulle absolut säga att det är bättre för barnet att gå den tiden mellan 14 och 18 månader, om det nu är ett måste rent ekonomiskt, för att sedan vara hemma igen och skolas in pånytt med sitt syskon när det blir dags. Förskolevärlden går på knäna, det ÄR INTE en bra miljö för (ffa) de yngsta barnen. Läs lite på förskoleupprorets sida. Detta då förutsatt att det är en vettig förälder. Klart det är bättre på förskolan i de fall föräldrarna brister i omsorgen, även vad gäller de yngre barnen.
Svar på tråden 18 mån mellan syskon