• Blommi­se
    Sat 2 Oct 2021 20:20
    4198 visningar
    34 svar
    -1 +1
    34
    4198

    Skaffa schäfer, hjälp!

    Vill verkligen skaffa en hund inom en snar framtid, och tycker så mycket om schäfrar så vill helst skaffa en sån.

    Jag undrar om någon här som också har schäfer kanske kan ge några råd och tips?

    Vet att de är i mycket behov av lydnadsträning redan som valp, hur går denna lydnadsträning till? måste man typ vara mycket bland andra människor, hälsa på många främlingar och även andra hundar? och räcker det då att man bara är ute mycket bland andra liksom ute på gatan typ eller måste den få "socialisera" sig med andra? typ som släktingar och vänner? för jag har nämligen dåligt med kontakter.

    Tack för svar!

  • Svar på tråden Skaffa schäfer, hjälp!
  • Blommi­se
    Sun 3 Oct 2021 21:29
    #3
    Jemp skrev 2021-10-03 17:20:48 följande:

    Vad vill du träna?

    Schäfer är en arbetande ras som behöver träna hela livet för att må bra.


    Lydnadsträning, alltså att hunden inte ska skälla och vara aggressiv mot andra hundar och människor och inte vara allt för beskyddande.
  • Blommi­se
    Mon 4 Oct 2021 21:45
    #7
    Dustpuppy skrev 2021-10-03 21:46:37 följande:

    Har du haft hund tidigare? Schäfer ingen bra nybörjarhund, de kräver mycket och konsekvent träning och aktivering. Hur många timmar har du möjlighet att träna hunden varje dag?


    Nej, har aldrig haft hund tidigare men har erfarenhet av hundar

    då jag jobbat på en hund kennel.

    Som det ser ut just nu, så skulle jag säga att jag har 5-6 timmar möjlighet träna hunden, om inte mer.
  • Blommi­se
    Mon 4 Oct 2021 21:46
    #8
    neverpreggo skrev 2021-10-04 13:53:33 följande:

    Det är grundläggande. Vad ska ni träna annars för att aktivera hunden?


    Jag vet, men nu var det den sortens träning somm jag har frågor om.
  • Blommi­se
    Mon 4 Oct 2021 21:55
    #10
    Dexter dot com skrev 2021-10-04 18:20:05 följande:

    Schäfern är en krävande ras och behöver aktiveras regelbundet livet ut. Att uppföra sig bland folk, inte skälla, dra i kopplet osv är något man bör lära alla hundar oavsett ras och har ingenting med mental aktivering att göra utan är vanligt hyfs.

    Eftersom du tycker så mycket om schäfrar antar jag att många i din omgivning har just schäfrar som du umgås med ? Häng med dom ut när dom jobbar med sina hundar så du ser hur mycket jobb det är samt att du får inblick i vad du kan använda hunden till.

    Vad är det schäfern har för egenskaper som du inte hittar i någon annan ras?


    Nej, har bara stött på några enstaka personer i mitt område som har schäfer.

    Nu är det inga personer som jag känner eller har anknytning till så jag kommer nog helst inte att prata med dom.

    Jag gillar bland annat schäferns utseende, färg och päls-mönster. sen gillar jag att de är intelligenta, aktiva och jag vill gärna ha en vakt-hund, så schäfern verkar vara en bra hund för mig. sen vill jag såklart se till att jag är en bra matte, och jag vet att det kan vara mycket krävande med hund, speciellt schäfrar, men jag är redo att göra vad som krävs och lägga ner mycket tid på hunden.
  • Blommi­se
    Mon 4 Oct 2021 21:57
    #11
    Jemp skrev 2021-10-04 21:50:14 följande:

    Jovisst, men sen? Varför vill du ha brukshund, vad ska du använda hunden till?

    Det avgör ju också vilken grund du behöver lägga. Men generellt så behövs både socialisering (träffa folk) och miljöträning (bla ignorera folk).


    Sällskapshund och vakthund är det jag har tänkt.
  • Blommi­se
    Mon 4 Oct 2021 23:58
    #14
    Jemp skrev 2021-10-04 22:03:38 följande:

    Så det är inget som gör att du vill ha schäfer, mer än utseendet?

    Min fulla övertygelse är att man ska köpa brukshund om man har behov av arbetsdriften. Om man VILL träna/arbeta såpass att en sällskapsras inte räcker till. Att göra det och (på sin höjd) tänka att man ska träna för hundens skull är att köpa på sig problem i onödan.

    Skäller gör ju de flesta hundar. En hund med mer skarp vaktinstinkt kräver ju rejäl kunskap och lydnad för att inte bli farlig.

    Studera mh, mt (mentaltester) och hälsoundersökningar inom avelsprogrammet inför ditt köp. Och var öppen mot uppfödaren med kunskap och ambition.


    Läs mina andra svar. nej, utseendet är inte den enda anledningen till att jag vill skaffa schäfer.
  • Blommi­se
    Tue 5 Oct 2021 12:12
    #17

    Jag ställde en enkel fråga.

    Ja, jag vet att jag inte har så mycket erfarenhet av schäfrar, därför frågar jag er som har erfarenhet.

    Jag ska ju försöka lära mig mer om dom och senare kanske gå kurser.

    Men nej, det verkar inte vara möjligt att få svar på en enkel fråga utan att bli dumförklarad, därför slutar jag här.

    Tack.

  • Blommi­se
    Tue 5 Oct 2021 14:30
    #20
    LFF skrev 2021-10-05 13:27:48 följande:

    Då ska du inte ha en schäfer. De behöver aktivering (träning) i form av lydnadsträning (tävlingsinriktad sådan), spårträning, sökträning (alltså bruksgrenarna) eller det som kallas för skyddsträning (en tävlingsgren, inget man använder för att skydda sig själv med).

    Du blir inte dumförklarad men du vill ha en krävande bruksras och talar bara om vanlig basicträning. Inget om vad du tänker göra för att verkligen aktivera hunden. Prata med en uppfödare, åk ner till närmaste brukshundklubb och prata med schäferägare där, skapa kontakt med andra som tränar hund. 

    Du säger att du har jobbat på kennel men har ingen aning om hur man grundtränar en hund. Vad var det för ras/raser du jobbade med?


    Draghundar av blandras, siberian husky + annan ras som jag inte minns.
  • Blommi­se
    Tue 5 Oct 2021 14:34
    #21
    neverpreggo skrev 2021-10-05 13:38:44 följande:

    Att du ställer den frågan gör att folk frågar. Det är av omtanke om framtida hund och även om dig för en felmatchad ras är inte kul. Även en ras som man tror sig vara beredd på jobba mycket med kan bli övermäktig. Ingen som helst dumförklaring utan sanning och vad du kommer att möta av seriösa hundägare på kurser, forum och andra ställen dessa samlas på. Du vet inte vad vanlig enkel lydnadsträning är, du måste förstå hur det ser ut?


    Ja, men jag hade inte tänkt skaffa en schäfer utan att ha kunskap om rasen först. även de andra hundraserna jag skulle kunna tänka mig ha kräver också mycket träning och aktivitet.

    Sen vill jag inte skaffa en hund bara för att ha den, isåfall hade jag skaffat en katt istället.
  • Blommi­se
    Wed 6 Oct 2021 21:36
    #28
    neverpreggo skrev 2021-10-05 15:17:00 följande:

    Du säger snar framtid.

    De flesta hundar mår faktiskt bra av aktivering och fungerar utmärkt som sällskapshundar plus de flesta vaktar även flocken om det händer något. Att skaffa hundar där det står att de specifikt behöver mycket träning/aktivitet är verkligen inte något som rekommenderas till nybörjare av bra skäl. Om du har ett stort intresse för någon av aktiveringsformerna kanske men sånt går ofta bra med mer lätthanterliga raser på nybörjarnivå.


    Jag förstår inte varför det skulle vara en dålig idé för mig.

    Jag har aldrig haft hund själv men har bra erfarenhet av hundar då jag jobbat tidigare på en hund-kennel med draghundar. eftersom att jag spenderade tid med hundar flera timmar i varje dag fick jag bra erfarenhet och lärde mig allt man kan möjligtvis behöva kunna om hundar.

    Dessutom älskar jag att vara utomhus och spenderar timmar ute i skogen och promenerar.

    Det är väl bara att jag lär mig mer om just schäfrar, går en kurs och sen när jag känner mig redo är det väl inga problem med att skaffa hunden?

    Alla hundar kräver ju motion och lydnadsträning på olika vis, jag kan snabbt anpassa mig och lär mig väldigt snabbt nya saker. varför skulle jag inte kunna skaffa en schäfer?

    Jag ser människor som har hundra som knappt ens går ut och promenerar med dom, vilket är helt sjukt. jag hade en granne som hade en fågelhund som han bara släppte lös och lät den springa över hela området och sprang till min gård och andras gårdar. han hade ingen förmåga att gå ut med den och den enda träningen och uppfostran han kunde ge åt den vara att skrika åt den.

    Varför tror ni att jag skulle ge mig ut på att skaffa en hundras som jag inte skulle kunna ta hand om? jag kanske inte kan allt om rasen just nu men jag lär mig mer och kommer självklart att ta det på fullaste allvar och skaffar inte bara ett djur för skojs skull.
Svar på tråden Skaffa schäfer, hjälp!