• zenkomalo

    2 åringens sömnsvårigheter

    Hej!

    Min 2-åring har haft sömnproblem sen hon var en liten bebis. I och med det har vi försökt med alla möjliga sätt för att hon ska kunna få sova en hel natt, men hon har enbart sovit en hel natt en enda gång under dessa två år..

    När hon var 6 månader började vi med ersättning innan läggdags, och det fortsatte så i ett år till. Då sov hon knappt en timme innan hon vaknade till, för att någon eller några timmar senare vakna till igen. Värt att nämna är att hon har nappen på nattetid, vissa gången vaknade hon och grät efter nappen och vissa gånger vaknade hon trots att hon hade nappen i munnen. Hon sover ingenting om dagarna, detta slutade vi med för att se om hennes sömn förbättrades. 

    Nu, ca fyra månader senare utan ersättning innan läggdags är problemen kvar. Vi trodde att det berodde på ersättningen men icke det. Innan hon lägger sig får hon en macka, ibland två. Detta får hon en timme innan läggdags. Vid läggdags släcker vi ner lamporna och hon somnar nästan alltid direkt. Men.. hon vaknar upp minst fyra gånger under natten. Detta har gjort oss sömnlösa och vår äldre dotter som är 4 år påverkas också. Vi behöver råd! BVC säger att det går över vilket vi vet, men finns där något vi som föräldrar kan göra? Det är så synd om henne för hon är så trött och gnällig på dagarna och våra liv påverkas också då vi knappt får tre timmars sammanhängande sömn innan hon vaknar upp och gråter/skriker efter oss.

    Tacksam för alla förslag :)

  • Svar på tråden 2 åringens sömnsvårigheter
  • Filttofflan

    Rulla vagn-podden har en serie sömnråd just nu - rekommenderar dem för hjälp i nattningsrutin! :) På din beskrivning låter det som att det kan vara något under nattningen som sedan "försvinner" när hon väl har somnat, som hon sedan märker att det saknas. Ex. om hon vaggas till sömns eller att hon somnar på er så kan en del barn vara känsliga för att detta sedan försvinner.

    Ibland kan tyst reflux orsaka uppvak om mat ges för nära inpå läggdags.

    Om ni vill ha mer stöd i detta tycker jag att ni vänder er till BVC på nytt. Det är rätt att de flesta sömnproblem växer bort men det är likväl jobbigt. Ibland hjälper melatonin och då behövs läkarbedömning. Ni kan även be om remiss till Barnhälsovården.

Svar på tråden 2 åringens sömnsvårigheter