Inlägg från: trollhona |Visa alla inlägg
  • trollhona

    "Utslängd" hemifrån, 17 år. Vad gör jag nu?

    Anonym (next step) skrev 2021-10-12 19:42:12 följande:

    Grattis på födelsedagen eller så. Imorgon fyller jag 17 och här sitter jag på en busshållplats med min hund, skolväska och en större väska med lite kläder och grejer. Jag och min styvmorsa har bråkat i flera år och vi fick väl båda nog. Hon sa att jag skulle dra åt helvete och inte sätta min fot i hennes hem igen. Jag sa att jag gärna lät bli. Farsan är en jävla mes och håller sig undan eller så är han på hennes sida när vi bråkar. Så jag drog. 

    Jag tänker ta sista bussen som går ut till vårt landställe. Det blir jobbigt att ta mig till skolan i morgon bitti men skitsamma. 

    Jag vill egentligen inte prata med någon på skolan om det. Särskilt inte på min födelsedag. Jag har faktiskt aldrig pratat med någon annan än mina lärare på skolan. Men jag antar att jag måste? Vad ska jag annars göra?


    TS, jag råder dig att du kontaktar skolkuratorn på din skola. De kan hjälpa dig med stöttning. De har också sekretess så det du säger där kommer inte ut till lärarna eller någon på skolan omm du inte ger ditt medgivande.

    Du är minderårig och dina föräldrar (din pappa iaf) är ansvarig för dig både ekonomiskt och allt annat tills du är myndig eller gått ut gymnasiet. De har något som kallas för försörjningskyldighet.

    Som sista utväg kontaktar du socialtjänsten, de har barn och unga-grupp där du får en handläggare som stöttar er, din pappa/styvmor kan gå föräldrakurs för att få tips och stöd därigenom.

    Har du någon diagnos, typ NPF? Behöver du mediciner eller annat som är viktigt? 

    Mitt tips är att du bor kvar i sommarstugan om det går, och att din pappa kommer dit med pengar för mat. Det finns bra och billiga recept om du söker på "portionen under tian" och gör upp en budget för hur du ska kunna ha råd med mat till dig och hunden på det du får.

    Försök sköta studierna så gott du kan. Förstår att det är tungt, men bit ihop. Lycka till och grattis i efterskott.
  • trollhona

    Ytterligare fråga, är sommarstugan vinterbonad? Finns det el? Rinnande vatten? Toalett? Förvaring för färskvaror?
    Kan man bo där tryggt och säker även på vintern?

    Säg åt din pappa att köpa en överfallssprej till dig.

  • trollhona
    Anonym (Ang sekretess) skrev 2021-10-13 20:50:07 följande:
    Bra att veta är att skolpersonal och vårdpersonal har långtgående skyldigheter att anmäla att barn far illa. Så ja, sekretess, men de är skyldiga att berätta om någon far illa.

    Skulle tro att det är rimligt att din mentor orosanmäler situationen? gör hen inte det agerar man egentligen inte riktigt som man borde enligt lagar och regler.
    Därför skrev jag lärarna och någon från skolan. Sekretess och anmälningsskyldighet är skilda saker, om TS pappa redan är involverad via skolan förutsätter jag att en orosanmälan inte gjorts.
  • trollhona
    Anonym (Men alltså...) skrev 2021-10-13 21:18:57 följande:
    Överfallsspray? Mot vilda djur eller hur tänker du?

    Det är inte under en bro i Stockholm han tänker sova...
    För att man bor i en sommarstuga under en säsong där de flesta stugor står tomma, och brukar vara mål för inbrottstjuvar. Kan vara bra med en överfallssprej om någon bryter sig in där man ligger och sover.

    Nödvändig kommentar där.
  • trollhona
    Anonym (Lärare) skrev 2021-10-13 21:19:50 följande:
    Skolan har ändå skyldighet att göra en orosanmälan till soc, även om de har kontakt med pappan. De begår tjänstefel annars.
    Anonym (Ang sekretess) skrev 2021-10-14 07:21:30 följande:
    Detta!

    Har man som lärare kännedom att ett barn inte tillåts komma hem och bo är det direkt tjänstefel att inte anmäla?. sen kanske soc inte för så mycket just nu, men absolut följer de ärendet. Var hon får bo och hur hon får mat osv?. Det är ju tillåtet att låta ett (äldre) barn bo på annan adress, men de måste försörja henne och ha tillsyn över henne.
    Ja skolan ska göra en orosanmälan. Men det var inte vad inlägget gällde, utan att skolkuratorn har sekretess och inte kommer berätta för lärare och annan personal på skolan.

    Skolan ska ju också kontakta vårdnadshavare för minderåriga om inte hot föreligger (vilket enligt trådstart det inte gör) Så sannolikt har man haft möte med pappan för att få mer information från honom som läggs till en orosanmälan.

  • trollhona
    Anonym (next step) skrev 2021-10-15 19:46:48 följande:
    Det är min och pappas ställe. Mamma och pappa köpte det. Sen när mamma dog ärvde jag hennes halva direkt för de var inte gifta. Min styvmamma gillar den inte, hon åker hellre utomlands på semester.
    Be din pappa skriva över sin del till dig, då kommer inte din styvvor ärva om något händer din pappa. Och det ger di möjligheten till att ha ett eget boende från start.
Svar på tråden "Utslängd" hemifrån, 17 år. Vad gör jag nu?