• Bebispappa

    Bebis sover 9tim/dygn

    Hej, vår bäbis på snart 12 månader verkar ha extremt lite sömnbehov. Somnar mellan 21-22, vaknar vid 02 men går att söva om, och vaknar för dagen vid 05:30. Sover ett enda sovpass på dagen som varar en timme, runt lunch. Sen fullt ös till 21-22? alltså runt 9 timmars sömn per dygn, på 1177 och BVC står det att ettåringar ska sova 17 timmar/dygn i snitt, det skulle gett oss 8 timmar mer att vila/städa/prata OM DAGEN!! 240 timmar i månaden! Bebis har sovit minimalt sen födseln trots jättetydliga sovrutiner och det mest rutinsraduga liv som en bebis kan drömma om. Har väldigt mycket energi, är glad, blir inte övertrött/gråtig, äter bra och utvecklas bra. Går och säger en del ord så inget att oroa sig för. Det är egentligen bara som om bebis har ett sömnbehov timmar per dygn som en 12 åring snarare än en 12 -månaders?.

    Är det okej att sova såhär lite? Och är det någon som haft det likadant utan att typ ens hem/relation/kropp kraschar?

    När gick det isåfall över? Eller kommer det vara såhär forever? För känns ju också lite konstigt om bebis skulle börja sova fler timmar ju äldre bebis blir? Förutom tonåren då? ;)

  • Svar på tråden Bebis sover 9tim/dygn
  • Mortiscia80

    Nej det är inte ok med så lite sömn. Hjärnan behöver den vilotiden för att sortera intryck och utvecklas. Börja med rutiner, försök få henne att sova på fm en stund och em, kanske direkt efter lunch och sedan ännu lite senare. Ta till alla medel ni kan, släck ner, se till att det är tyst omkring er, kanske ta ut henne på en promenad så hon vaggas till sömns av det. Alla medel är tillåtna.

  • Bebispappa

    Börjar med kvällsritual vid 17 äter kvällsmat, badar och tar på pyjamas och sen är vi i sängen från 19? i tre timmar tills bäbis somnar. Utan gråt eller något men som sagt inte trött trots helt nersläckt. Och på dagarna blir bebis bara rasande om vi håller kvar i vagn eller i sovrummet och sover, innan 13 när det brukar bli ett sovpass på en timme och sedan igång igen till kvällen. Det är alltså inget gråt eller gnäll öht. BVC är inte oroliga iom att bäbis är glad och mår bra och mest verkar ha minimalt sömnbehov. Kan visst skilja så mycket i den åldern. Men de är mer oroliga för vår skull. Men kanske ingen här som känner igen sig i ett så otrött barn?

  • MtS19

    Mitt första barn sov otroligt dåligt som bebis, hon sov aldrig så mycket som hon skulle göra, tog upp de med BVC och så länge hon mådde bra och va pigg och glad så va de inga problem, vi skulle försöka men fick de inte så gick de inte. sen sov hon på nätterna men knappast på dagarna, hon är två år idag. Visst man är fruktansvärt trött men de går, de måste gå och man måste försöka hålla ihop för barnets skull. Idag har vi även en 5 månaders som sover som hon ska.

  • lövet2

    Helt OK. Det finns en genomsnittlig mängd timmar, som de brukar prata om. Den mängden är just ett genomsnitt. Vissa sover mycket mer och vissa mycket mindre. Om du läser på 1177, så står det just det; att i den åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn.

    Jag har 7 barn, som alla har sovit olika mycket. 2 av dem var rätt extrema. De låg utanför den normala mängden sovtimmar. Vid 12 månader sov de alltså så här:
    En sov 19-20 timmar/dygn. Han var frisk och växte som han skulle. Däremot låg han lite efter i utvecklingen. Han var ju inte vaken tillräckligt mycket för att hinna lära sig saker. Han pratade lite sent och gick lite sent. Humöret var väl också sisådär, eftersom han antingen var hungrig eller sömnig - jämt. Mellan 1 och 2 år kom han i kapp i utvecklingen, men han fortsatte att sova lite mer än andra barn.
    En sov 8,5 timmar/dygn. 8 timmar på natten och två kvartar på dagen. Hon var frisk och växte som hon skulle. Alltid glad och låg lite före i utvecklingen. När hon slutade sova middag började hon sova en halvtimme mer per dygn, så hon sov 9 timmar/dygn under förskoletiden. I puberteten hände däremot någonting med hennes sömn, så numera sover hon ungefär lika mycket som alla andra.

  • Faxze

    Det är stor individuell skillnad mellan barn. Har ett barn som alltid sovit lite, men kommer inte ihåg exakt hur han var som bebis.

    Nu är han 9 år och vi har för länge sedan gett upp att få honom att sova mer än 8 timmar. Han ligger i sängen och läser på kvällen, somnar vid 21-22. Han vaknar först av oss alla och kliver upp innan klockan 6.

    Hans bror somnar vid 19-20 och är ändå svår att få upp ur sängen vid 7-8 på morgonen. Vi försöker få honom att gå och lägga sig ytterligare lite tidigare, men det är ju svårt när hans bror är vaken längre. Han tycker det såklart är orättvis att brorsan får vara uppe längre. Det är svårt att få barn att förstå att olika personer behöver olika mycket sömn, de ser ju inte det så - de ser bara att det är orättvist.

    Så länge barnet mår bra finns ingen anledning till oro.

  • Bebispappa

    Tack för svar!! Jätteskönt att höra att andra haft otrötta barn (och själva överlevt) ;)

    Eftersom BVC inte varit oroliga så har vi inte stressat upp oss för bebis skull, ville mest höra att det finns andra föräldrar som överlevt småbarnsåren trots pigga barn, alla jämngamla på öppna föris och vänner osv lägger sig vid 19-20 och vaknar vid 06-08 med typ två sovpass på dagen så vi har känt oss rätt ensamma med otrött bebis. Intressant att flera upplevt att era pigga barn varit lite tidiga, även vår är lite tidig med det mesta. Kanske finns något samband, eller bara slump. Tack hursomhelst !

Svar på tråden Bebis sover 9tim/dygn