• Anonym (Jobbi­gt)
    Thu 21 Oct 2021 08:36
    3176 visningar
    15 svar
    15
    3176

    Barn med mycket acne/finnar

    Hej!

    Mitt barn på 11 år har haft problem med acne i 1,5 år nu. Hela pannan och emellanåt också resten av ansiktet är alldeles knottrigt. Varje dag kommer även flera större inflammerade plitor upp. De kommer och går hela tiden.De gör inte ont.

    Jag har frågat på apoteket och använt allt som finns receptfritt där utan minsta resultat. Sökt på nätet och använt olika ansiktsrengöringar mm som inte hjälpt. Min dotter tycker att det är jobbigt att ha det såhär.

    Jag tänkte att jag kanske kunde kontakta läkare på vårdcentralen eller hudkliniken och fråga om det finns medicin på recept. Finns det ?? Jag är rädd att bli helt idiotförklarad. Min man säger bara " äsch, alla har ju finnar i tonåren". Men jag tycker att detta är betydligt mer jämfört med vad andra ungdomar har och acnen har inte svarat på några av våra egna behandlingsförsök.

    Överdriver jag? Någon som har råd?

  • Svar på tråden Barn med mycket acne/finnar
  • Anonym (Hjälp finns)
    Thu 21 Oct 2021 08:40
    #1

    Tycker absolut att ni kan kontakta vårdcentralen! Men rekommenderar endast att göra det om barnet själv har ont av sin acne, få menar jag inte nödvändigtvis smärta utan även dåligt självförtroende. Det är även viktigt att inte påpeka finnarna för mycket till barnet, då kan man bidra med känslan att det är något fel på mig. Acne är ju trots allt inget farligt i sig. Receptbelagda medel finns att få som brukar ha mycket bättre effekt än de som finns att köpa för alla på apoteket.

  • Glinda från Oz
    Thu 21 Oct 2021 08:47
    #2

    Jag tycker också att du kontakta VC även om de troligtvis inte kan göra så mycket. Rekommenderar också Cliniques produkter, deras serie mot acne heter anti blemish.

  • Anonym (konta­kta)
    Thu 21 Oct 2021 08:49
    #3

    Kontakta ungdomsmottagningen. De är visserligen egentligen från 12 år men jag hörde i vår kommun att läkarna där just kan ge stöd och hjälpa vid mycket acne. 

  • Anonym (Jobbi­gt) Trådstartaren
    Thu 21 Oct 2021 10:58
    #4

    Tack för svar!

  • Thu 21 Oct 2021 11:17
    #5
    Anonym (Jobbigt) skrev 2021-10-21 10:58:04 följande:

    Tack för svar!


    Jag tycker att du ska kontakta både hudspecialist och en bra salong som återkommande kan djuprengöra din dotters hud. Svår acne, acne vulgaris, är något helt annat än vanliga ungdomsfinnar och det är ofta ett livslångt både fysiskt och psykiskt lidande för dem som fått sådana problem. Det går att göra väldigt mycket åt saken förutsatt att det åtgärdas redan från ung ålder. De som fått bestående ärr önskar nog i majoriteten fall att deras problem i tonåren inte viftats bort som något som alla har/får. 
  • Anonym (Vc)
    Thu 21 Oct 2021 11:17
    #6

    Kontakta distriktssköterskan på vårdcentralen- de får lov att skriva ut lättare acnemedel.

  • Anonym (Femi)
    Thu 21 Oct 2021 11:32
    #7

    Jag som hade mycket acne som ung har redan bestämt mig för att gå direkt till läkare om min son får samma problem. Han ska inte behöva få en massa fula ärr och märken som tar åratal att gå bort. Det sänker självförtroendet så mycket, helt i onödan. 

  • Anonym (E)
    Thu 21 Oct 2021 11:33
    #8

    Gå till en hudspecialist o sök hjälp.. jag åt både medicin o hade kräm för väldigt mkt finnar i den åldern.. tror dock det kan ha ngt med kost o göra oxå så kan vara värt o kolla upp det med

  • Anonym (Jobbi­gt) Trådstartaren
    Thu 21 Oct 2021 12:44
    #9

    Tack alla!

  • Thu 21 Oct 2021 13:06
    #10

    Svår acne kan ge ärrbildningar och det är lämpligt att kolla upp om det är dags för behandling. Känner två män som har ärrblidning i ansiktet efter svår acne. Jag fick behandling så det syns inget i ansiktet men jag har på rygg och bröstkorg. Inget som besvärar mig men inte så kul för er tjej.

  • Anonym (Jobbi­gt) Trådstartaren
    Thu 21 Oct 2021 20:44
    #11

    Tack för svar!

  • Anonym (eksem­kvinna­n)
    Thu 21 Oct 2021 22:26
    #12

    Först och främst - det är helt normalt, inget du ska förstora för din dotter eller göra en grej av det. Din dotter har antagligen bra självförtroende som inte är för besvärad, det är ju jättebra!

    Däremot finns det rätt vård att få vilket man har rätt till. Som flera skriver kan man få ärr, vilket ju kan ge psykiska problem längre fram. Jag gick till en hudmottagning förut, de berättade att de prioriterade barn med svår acne just pga hur jobbigt det kan vara psykiskt. Jag känner flera som fått medicinsk behandling mot acne, det är vanligare än vad man tror, och det hjälper!


    En tröst är att det antagligen blir bättre efter puberteten, men sjävklart bra att söka vård för att slippa acneärr.

  • Anonym (Jenny­)
    Fri 22 Oct 2021 10:20
    #13

    Jag hade acne som tonåring. Fick äta doxyferm först. Det hjälpte och jag blev av med finnarna. Men sen kom dom tillbaks. Fick remiss till hud på sunderbynsjukhus där jag fick utskrivet roaccutan. Ett riktigt rävgift med mycket biverkningar. Men idag 10 år senare har jag inga problem. Det bästa jag gjort!

    Att ha acne tär på självkänslan. Bättre att kontakta vården tidigt och pusha på att ni ska få hjälp.

  • Anonym (jkl)
    Fri 22 Oct 2021 18:49
    #14

    Hoppas ni kan få hjälp av sjukvården. Jag har alltid haft mycket finnar och min dotter har en rengöringsritual som funkar bra men direkt hon missköter den så får hon finnar. Hon får ju finnar ändå, men just det där knottret som kommer över hela pannan och näsan försvinner. 

    Det hon gör är först att tvätta ansiktet (använder serien ren huds tvål alt. ACO spotles tvål), sedan tar hon ACO kutanlösning i hela ansiktet och sedan efter det basiron på problemområdena. Men gissar att ni redan testat att göra på det sättet också. Men om inte så rekommenderar jag den metoden starkt. 

    Och för att undvika uttorkning så har hon antingen ren huds eller aco spotless fettfria ansiktskräm. 

  • Fri 22 Oct 2021 21:46
    #15

    Se till att hon får komma till en dermatolog, det finns hjälp att få. Dessutom googla om det är viss mat hon borde undvika, vet att för en del år sedan sades det vara så men det kan ju ha ändrats. 

Svar på tråden Barn med mycket acne/finnar