Inlägg från: LadyJane |Visa alla inlägg
  • LadyJane

    Snart 7 åring stör otroligt på lektionstid

    Men börja med att uppfostra ungen!
    Att gå till skolan och prata i det oändliga med lärarna kommer inte lösa något för det är inte deras uppgift att uppfostra ditt barn. Det är ditt ansvar. Du kommer att kunna prata hål i huvudet på dig själv men så länge som du inte aktivt börjar fostra kommer beteendet bara accelerera.

    Det finns en uppsjö olika metoder på hur man uppfostrar men huvudsaken här är ATT du gör det. Teorierna om vad som har varit bäst har skiftat genom tiderna, allt från misshandel och barnaga till fri uppfostran och nu som är så modernt: inte alls.

    Själv tycker jag att positiv förstärkning generellt funkar bäst. Det är egentligen samma princip som hundar och klickerträning. Man strävar efter att få barnet (eller hunden) att själva vilja göra rätt.
    Men det krävs att man är aktiv och inte bara ser på när ungen avbryter, stör osv utan man måste ta på sig den ledarroll som föräldraskap innebär.

  • LadyJane
    LFF skrev 2021-11-22 11:59:03 följande:
    Prata med din son och fråga vad han har för förslag på hur han lättare ska kunna koncentrera sig och göra sina uppgifter utan att störa de andra. Prata med honom om vikten av att följa reglerna om vart han får vara på skolgården, att det handlar om att skolan är rädd om honom och inte vill att han råkar illa ut (istället för att lägga fram det som ett "fånigt" förbud). 

    Sen är han sannolikt i "lilla tonåren" med hormonstormar, "kan själv"-beteende  och allmänt tonårshumör korsat med att han fortfarande är rätt liten och behöver mycket stöd från de vuxna i sin omgivning. 

    Man kan prata hål i huvudet på barn hur de ska göra men om man inte praktiserar det i vardagen så blir det inget annat än tjat och gnat.


    Vad jag menar är att man inte prata sig fram till rätt beteende (eller straffa) utan man måste se till att de faktiskt gör som man vill.

  • LadyJane
    LFF skrev 2021-11-22 13:12:53 följande:
    Och bästa sättet att få barnet att göra som det ska är att ge det möjlighet att påverka hur man ska nå fram till lösningen. 

    Hur ska TS då lösa att sonen pratar på lektionerna och går utanför gränserna skolan satt upp utan att straffa barnet? Ska hon sitta med i flera dagar i skolan och följa efter sonen som en fångvaktare? När barnet är i skolan så är det ju utanför TS kontroll och då är det ju antingen kommunikation eller straff som gäller för att få barnet att göra som det ska. 

    Men visst, ge TS dina tips på vad hon ska göra istället för att gå på mina tips och funderingar. Hur ska TS "uppfostra ungen" så han lyssnar i skolan?
    MBL-liknande förhandlingar är bara en enda väg att gå, liksom det andra du föreslår med straff. Trots allt har jag skrivit om det i #99. Trots att det finns enormt många fler metoder än straff att ta till men det är det enda du tänker på?

    Men du kan istället förklara hur man kan få ett barn att uppföra sig i skolan medans man inte gör ett skit för att uppfostra hemma, för det är egentligen det du säger: genom prat så ska man få barnet att ha ett beteende hemma och ett annat i skolan. Tror du på det själv?

    Tror du att det är en nackdel att föräldrar är med sina barn i skolan? Tror du att det finns något positivt med att de är med i skolan, även om det är regelbundet, för att själva se och kanske kunna fostra barnet på plats i skolan?
    Eller tycker du att det är skolans uppgift att fostra dina barn eftersom de är där den mesta av deras vakna tid?
  • LadyJane
    LFF skrev 2021-11-22 13:12:53 följande:
    Men visst, ge TS dina tips på vad hon ska göra istället för att gå på mina tips och funderingar. Hur ska TS "uppfostra ungen" så han lyssnar i skolan?
    Blir du alltid kränkt när man inte håller med dig?

    Jag ger dig lite reflektioner och du kallar det för att "gå på"...
Svar på tråden Snart 7 åring stör otroligt på lektionstid