Inlägg från: Sessie82 |Visa alla inlägg
  • Sessie82

    Snart 7 åring stör otroligt på lektionstid

    AndreaBD skrev 2021-10-29 12:31:43 följande:

    Jag tolkade det så, det om film-tittandet. 


    För att han kan sitta still under film ?
  • Sessie82

    Fick precis ett sånt fint sms av hans fröken !

    Hon skrev att hon sagt till min pojk att hon ska skriva till mig att han lyssnat jätte bra idag !

    Va glad ja blir nu :)

  • Sessie82
    Räkan77 skrev 2021-10-30 10:01:54 följande:

    Härligt att ni fick positiv feedback, det betyder så mycket för både föräldrar och barn. Jag tycker att du ska fråga läraren om hon har tagit hjälp av specialpedagogen på skolan. De ska stötta lärarna och hjälpa till att komma på strategier.

    Sen skulle jag försöka låta bli att fråga sonen varje dag hur det varit i skolan. Du vill inte att han ska känna stress över att du ska förhöra honom. Försök istället fokusera på det som funkar bra, jag vet av egen erfarenhet att det kan vara lättare sagt än gjort. Vi har blivit rekommenderade att läsa Fem gånger mer kärlek av Martin Foster då det finns evidens på att det funkar.


    Ja ska försöka men man är så nyfiken !
  • Sessie82
    Newrieskye skrev 2021-10-30 07:06:24 följande:

    Tycker skolsystemet är väldigt gammeldags, hur mycket har förändrats sedan 1800-talet med att så unga barn ska sitta alldeles still och vara tysta i flera timmar varje dag? Det är faktiskt onaturligt i den åldern, tycker inte det är fel på din son utan tycker synd om honom.

    Nu när lärarna har högskoleutbildning och vi har pedagogisk forskning är det märkligt att den inte kommit längre med att utveckla hur undervisning för barn ska och kan se ut.


    Känner oxå så. Vet hur gärna han vill vara alla till laga.
  • Sessie82
    LFF skrev 2021-11-02 13:26:31 följande:

    Du har en grabb som antagligen har det lite för lätt för sig i skolan (gissar jag på dina tidigare svar) men som inte helt vill anstränga sig (eftersom han inte vill ha den svårare läsboken). Uppmuntra honom att byta bok, göra lite extra uppgifter etc. 

    Jag har tvillingar, grabbar, födda i november. Båda är smarta, har lätt för sig i skolan. Den ena pratar gärna och vill även gärna veta precis allt om allt som fröken pratar med de andra barnen om. I ettan fick han en skärmvägg för att han skulle kunna fokusera på det han skulle göra istället för att distraheras av sina kamrater. 

    Den andre (de går i olika klasser), har en förmåga att ha ljud för sig när han håller på. Ljud han inte är medveten om att han gör många gånger. Han har även haft problem att sitta still och därmed bara rest sig upp mitt i en övning och börjat gå runt i klassrummet. Han fick "sparkband" som man satte på hans stol. Då kunde han sitta och vifta med fötterna samtidigt som han satt kvar och fokuserade på sin uppgift som han höll på med. 

    Båda lösningarna behövdes bara i någon månad, sen testade man att plocka bort dem och sen dess har det fungerat bra (bortsett från son 1s nyfikenhet om vad som försiggår och sägs i en annan del av klassrummet). 

    Ha en öppen kommunikation med både sonen och läraren och uppmuntra honom till att ta för sig av de lite "svårare" uppgifterna. Utmana honom helt enkelt. Att straffa genom att säga att han inte får julklappar eller presenter är helt fel väg att gå. Jobba med uppmuntran och utmaningar istället. 

    Mina killar går nu i tvåan och på utvecklingssamtalet i höstas så var det mesta av det de hade jobbigt med i ettan borta (det jag beskrivit ovan). 


    Vad e de för sparkband du menar? :)
  • Sessie82

    Denna fredag fick dåligt sms av fröken istället. Att han lyssnat dåligt hela veckan och att även rastvakterna upplever samma sak. Och att är det inte bättre nästa vecka så får vi ta ett möte om det.

    När jag svarar frökens sms med att jag är desperat och undrar om det kan vara bra att ta bort tv spel och plattan tills han sköter sig ? Så svarar hon istället att" tänk inte på det , det är inte så allvarligt, jag har jobbat med värre barn osv ".

  • Sessie82
    LFF skrev 2021-11-20 13:35:11 följande:

    Har han fått några hjälpmedel för att kunna hålla koncentrationen? Känns som att ni behöver ha en lite mer regelbunden kontakt än en gång i veckan.

    Straff tycker jag inte är rätt väg att gå utan hellre prata om det och vad som försiggår i kroppen och knoppen som gör det svårt att lyssna. Är det för svårt eller lätt när myrorna kommer?


    Inga hjälpmedel alls. Jag är lite nyfiken på om hon är på dom andra barnens föräldrar oxå. För det är fler i klassen. Som pratar massa och inte sitter still.

    Han säger själv att det är för att han är uttråkad. Det kan ske mitt i uppgiften, efter uppgiften och som sagt även lyssnar dåligt på rastvakterna.

    Han som brukar ja respekt för pedagoger osv i förskoleklass...

    Bara rädd att det ska krävas ett möte för då kommer min man behöva vara med eller åtminstone få veta att det fortfarande är ett problem.

    Jag har inte berättat allt för han. Han kommer bli arg och vilja dra bort det ena och det andra. Han vill se quick fix pronto.
  • Sessie82
    skolios skrev 2021-11-21 19:45:22 följande:

    Då får du säga till din man att det inte är en quick fix pronto. Det är väl inte bara han som bestämmer?


    Spelar ingen roll om det inte är han som bara bestämmer. Handlar om att jag inte orkar hans negativa energi och klagomål och nedvärderande.

    Jag pratade med sonen innan läggdags nu om att imorgon sköter han sig. Fröken vill han ska förstå att blir det ingen ändring nästa vecka så måste de bli ett möte.

    Sonen säger att fröken ljuger och att det inte är viktigt att lyssna på rastvakterna. Att det är roligare utanför skolans gräns ( tydligen det som rastvakterna har problem med ).

    Fan jag vill bara nå fram till pojken...vi som har haft en super mysig helg då han lyssnat hyfsat bra.
  • Sessie82
    LFF skrev 2021-11-22 08:29:41 följande:

    Det är klart att det är roligare att vara där man inte får. Men där får ni ju påpeka att det finns en anledning till varför han (och hans jämnåriga) inte får vara utanför gränserna, att skolan har ett ansvar för hans säkerhet när han är där.

    Vad gäller din man så vet jag precis hur det är. Har också en sådan som ibland ställer alldeles för höga krav på mognad hos barnen. Och det går inte att lösa med en quick fix utan genom att er son mognar och att ni pratar om vikten av att lyssna och inte störa på lektionen. 

    Sen tycker jag ju att om din son behöver hjälpmedel i form av vad det nu kan vara (skärm, pop-it eller något annat han kan fippla med istället för att störa andra) så ska skolan tillhandahålla det. Eller om han behöver gå ut ur klassrummet i fem minuter och hoppa jämfota. 

    Sen blir det ju inte bättre av att det verkar som att din son blivit "det svarta fåret" som får skulden för alla störningar (eller många). Tvivlar inte alls på att de är fler som stör men frågan är om din son får skulden för allt. 


    Precis !

    Jag känner så oxå. Klart jag vet att min son kan vara trotsig osv men vet att han inte är ensam. Jag hoppas hon tar tag i problemet. För kommer inte funka om bara lin sin ska skärpa sig.

    Och vad de gäller min man så har han inget filter...Så jag undviker att berätta extremt mycket för att slippa stress , bråk hemma..

    Tror du han skulle få ha en sån där pop it grej i skolan ?
  • Sessie82
    LFF skrev 2021-11-22 11:59:03 följande:

    Prata med läraren om det hela. Och så länge man förklarar varför han får ha en så borde det inte vara något problem. Har för mig att en i den tredje klassen i mina söners årskull har en sådan på skoltid just för att det ska underlätta koncentrationen. 

    Men som sagt, ha en dialog med läraren och försök hitta lösningar som ger det önskade resultatet utan att det bara är "sitt still och gör som vi säger" som är det enda alternativet. 

    När mina killar gick i förskoleklass hade de en motionscykel anpassad för barn i ett rum (tillsammans med en pilatesboll och en yogamatta). Där kunde barnen gå ut och "rasa av sig" i 5 minuter om de inte kunde hålla sig till rasten. På motionscykeln hade de en iPad med Skolplus på så det var ju fortfarande uppgifter som skulle göras men under lite andra former (man slapp alltså inte skolarbetet). Även i första klass hade man en förståelse för att alla inte kunde sitta still. Kraven ska öka efter hand och barnen ska få alla möjligheter att kunna göra rätt. 

    Prata med din son och fråga vad han har för förslag på hur han lättare ska kunna koncentrera sig och göra sina uppgifter utan att störa de andra. Prata med honom om vikten av att följa reglerna om vart han får vara på skolgården, att det handlar om att skolan är rädd om honom och inte vill att han råkar illa ut (istället för att lägga fram det som ett "fånigt" förbud). 

    Sen är han sannolikt i "lilla tonåren" med hormonstormar, "kan själv"-beteende  och allmänt tonårshumör korsat med att han fortfarande är rätt liten och behöver mycket stöd från de vuxna i sin omgivning. 


    Problemet är mest att han pratar och stör under lektionstid oxå :( Han har alltid haft mycket att prata om.
  • Sessie82

    Han ska få prova nån slags rörlig kudde imorgon skrev läraren.

    Jag va även och köpte en stress boll. Skrev att hon kan skicka ett sms om hon vill jag skickar med han den till skolan.

  • Sessie82

    Han ska få prova nån slags rörlig kudde imorgon skrev läraren.

    Jag va även och köpte en stress boll. Skrev att hon kan skicka ett sms om hon vill jag skickar med han den till skolan.

Svar på tråden Snart 7 åring stör otroligt på lektionstid