• FtS70

    Kalkon

    Jag har väl gjort kalkon i ugn femtio gånger vid det här laget, så jag kan också bidra.
    * Har du färsk är det fantastiskt, men det har du inte, så det tar ett till tre dygn för en normal 5 kg kalkon att tina i kylen.
    * Ta ut den ur kylen minst en timme innan den skall in i ugnen så skinnet hinner torka lite.
    * Ugnen på 180 C
    * Kör den på ett galler ovanpå en långpanna.
    * Smöra ordentligt, minst 100 g.
    * Salta och peppra rejält.
    * Släng i lite smaksättare, men fyll den inte, då tillagas den långsammare. Vill man ha massa katrinplommon, äpplen o dyl kan man köra dem bredvid. Själv har jag bara timjan, lök och pepparkorn i.
    * Lägg över lite folie löst första halvtimmen, så bränner den inte så lätt.
    * Ös den så ofta du orkar - varje halvtimme, typ - med smör eller lite extra buljong.
    * Räkna med 30 min per kilo i ungefärlig ugnstid.
    * Du vill ha upp den till 72 C, men jag tar ut min vid 65 C, lägger på folie och sedan stiger den lagom.

Svar på tråden Kalkon