Kalkon
Jag har väl gjort kalkon i ugn femtio gånger vid det här laget, så jag kan också bidra.
* Har du färsk är det fantastiskt, men det har du inte, så det tar ett till tre dygn för en normal 5 kg kalkon att tina i kylen.
* Ta ut den ur kylen minst en timme innan den skall in i ugnen så skinnet hinner torka lite.
* Ugnen på 180 C
* Kör den på ett galler ovanpå en långpanna.
* Smöra ordentligt, minst 100 g.
* Salta och peppra rejält.
* Släng i lite smaksättare, men fyll den inte, då tillagas den långsammare. Vill man ha massa katrinplommon, äpplen o dyl kan man köra dem bredvid. Själv har jag bara timjan, lök och pepparkorn i.
* Lägg över lite folie löst första halvtimmen, så bränner den inte så lätt.
* Ös den så ofta du orkar - varje halvtimme, typ - med smör eller lite extra buljong.
* Räkna med 30 min per kilo i ungefärlig ugnstid.
* Du vill ha upp den till 72 C, men jag tar ut min vid 65 C, lägger på folie och sedan stiger den lagom.