• sextiotalist

    lagar ni samma mat till barnen som till er vuxna?

    Vi har aldrig lagat sk typisk barnmat, så sonen var van vid väl kryddad mat, och ratade pannkakor, färdiga köttbullar, korv och avskydde ketch, och hade begränsad repertoar.

    Fisk åt han inte under 11 år (äter fisk numera), sedan annat också.

    Så när vi åt fisk så åt han något annat.

    Eftersom sambons äldsta barn är allergiker och vi övriga kräsna på olika sätt, så har det ofta funnits fler alternativ när vi ätit.

    En vännina till mig har barn med allergier, olika matpreferenser, så när man äter hemma hos dom är det buffé som gäller.

  • sextiotalist
    LaFontaine skrev 2021-11-07 22:01:34 följande:
    Jag lagar ibland mat som jag själv inte är så förtjust i, men som resten av familjen gillar. Då håller jag god min och äter, kanske lite mindre av det som inte är något jag uppskattar och mer av något annat. Jag förväntar mig samma från barnen. All mat är inte en favorit, men vi är fler i familjen med smakpreferenser och matönskemål.

    Och som sagt. Jag har ju barn som äter av det mesta och som bara har några få saker som inte går ner. Jag har "råd" att ställa krav.
    Det är det som är så skönt att vara vuxen. Jag behöver aldrig äta mat som jag inte klarar av. Så vill de andra ha något som jag inte äter, då äter jag något annat
  • sextiotalist
    QueenObscene skrev 2021-11-10 12:07:31 följande:

    Ja. Man äter det som serveras, punkt. Man måste smaka på allt, men inte äta upp om man inte gillar. 


    De rätter jag vet att barnet absolut inte gillar lagar jag när jag är ensam.
    Jag lagar absolut inte en extra rätt eller anpassar till bara sånt som barnet gillar, då skulle jag dö av tristess.
    Möjligen skulle jag kunna göra t ex potatismos istället för rotmos som någon nämnde, men inte ställa mig t ex och steka köttbullar utöver det som serveras. Jag är vegetarian och den mat som lagas hos oss är vegetarisk eller vegansk, kött får man äta ute eller i skolan.


    Någon dag i veckan kan barnet få välja mat, inom rimliga gränser (skulle hon vilja ha skaldjursplatå en tisdag skulle jag nog säga nej) och det är inte alltid sånt jag älskar, men jag bestämmer ju för det mesta och då blir det sånt som båda gillar eller iaf äter någorlunda av. 

    Jag anser att man begränsar sina barn genom att inte få dem att smaka på nya saker och att det är ett extremt tramsande generellt med barn och mat. Är man hungrig äter man det som serveras. (Med vissa undantag för t ex barn med NPF)


    Blev ställd för ett par år sen vid en middag där vi skulle äta en jättegod trerätters och barnen fick hamburgare. Min dotter var den enda som åt samma som de vuxna utan omsvep, hon ville ju också ha god mat...


    Jag liksom Elsi har blivit uppfostrad att man ska äta/smaka på allt. Jag äter fortfarande inte allt
  • sextiotalist
    QueenObscene skrev 2021-11-12 00:04:01 följande:

    Förstår inte vad du menar. Alla äter inte allt, men smaka kan man göra ändå?


    Inte om man får kväljningar av lukten och konsistensen
Svar på tråden lagar ni samma mat till barnen som till er vuxna?