• ME 71

    Recept på era godaste efterrättspajer!

    Har lovat att göra två sorters efterrättspajer, ej med ananas. Men helt plötsligt står det still i huvudet och jag kommer inte på någon efterrättspaj....

  • Svar på tråden Recept på era godaste efterrättspajer!
  • deluxe

    Här får du ett recept på en rätt vuxen paj som jag gillar å alltid blir poppis bland gästerna!

    PAJSKAL:

    180 g vetemjöl
    115 g smör
    2 msk creme fraiche
    1 krm salt

    Fyllning:
    200 g mörk choklad gärna en lite finare som Lindt 76% choklad
    2 små ägg
    1,2 dl mjölk
    1,2 dl vispgrädde

    Gör så här:
    Blanda vetemjöl, smör, creme fraiche och salt till mördegen och kyl. Fyll pajformen med degen och frys den. Grädda den på 200 grader i mitten av ugnen ca 15 min - den ska vara ljus.

    Hetta upp grädde å mjölk i en kastrull. Dra ifrån den från plattan, bryt ner chokladen å rör den slät.
    Tillsätt äggen å rör smeten blank å smidig.
    Häll fyllningen i pajformen när pajskalet svalnat och grädda sen i ca 10- 15 minuter eller till chokladen precis stelnat. (Man kan också göra pajen i små portionsformar.)
    Dekorera som du vill!

    Ha ett trevligt party vet ja!

  • AnnaK

    Blåbärspaj med kardemummakräm
    Ingredienser
    125 g smör
    1 krm salt
    125 g mandelmassa
    1 st ägg
    3,5 dl vetemjöl

    1 dl mandel, finhackad
    3 st bittermandlar, hackade
    3 st ägg
    3 dl strösocker
    375 g Kesella
    2 tsk bakpulver
    0,75 dl vetemjöl
    1 paket (275 g) frysta blåbär
    1 st citron, rivet skal av

    Kardemummakräm:
    1,5 dl crème fraîche
    1,5 dl matlagningsyoghurt
    2 msk florsocker
    1 tsk malen kardemumma

    Gör så här:
    Mördeg:
    Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa tills att mandelmassan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen för att vila i ca 1 tim.
    Sätt ugnen på 175 grader.

    Ta ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Fodra pajformen, var noga med att trycka ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan deg och form. Ställ formen i frysen 10 min. Baka formen direkt från frysen i ca 175 grader tills pajskalet är gyllene. Det tar ca 12-13 min.

    Fyllning:
    Vispa sockret och äggen tills det vitnar och sockret är löst. Blanda hastigt ihop äggvispet med de övriga ingredienserna. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i 175-gradig ugn i ca 30 min.

    Kardemummakräm:
    Lägg crème fraiche och yoghurt i ett kaffefilter och låt det hänga tills blandningen blivit fast. Det tar 30-40 min. Lägg "osten" i en skål och blanda i florsockret. Smaksätt med kardemumman

  • AnnaK

    Kanelpaj

    125 g smör eller margarin
    3 dl vetemjöl
    1 dl socker
    ½ tsk bakpulver

    Fyllning:
    2½ dl vispgrädde
    1 tsk vaniljsocker

    Garnering:
    2½ tsk mald kanel
    1½ msk socker

    Sätt ugnen på 200°
    Smält matfettet och häll det över vetemjöl, socker och bakpulver.
    Blanda snabbt ihop till en deg.
    Tryck ut i en pajform 26-28 cm i diameter.

    Vispa grädden lätt och smaksätt med vaniljsocker.

    Häll grädden i mördegsskalet

    Strö kanel och socker över grädden

    Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.

  • AnnaK

    Enkel bärpaj

    En god paj med bär som går supersnabbt att göra och som är relativt sund eftersom den inte innehåller så mycket socker.
    Tid: 10 min arbete
    4-6 portioner
    Du behöver:
    Pajdeg:
    125 g smör eller margarin
    ½ dl farinsocker
    2 dl havregryn
    2 dl vetemjöl
    Fyllning:
    2 ½ dl Kelda vaniljsås eller Milda vaniljvisp
    500 g frysta hallon och blåbär
    Gör så här:
    Sätt på ugnen på 200 grader. Smält matfettet i en kastrull och ta av kastrullen från plattan. Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet. Klicka ut den i en pajform ca 24 cm i diameter. Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn. Detta går på 1 minut med denna enkla pajdeg.
    Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 14 minuter. Låt svalna.
    Fyllning:
    Vispa vaniljsåsen/vaniljvispen och klicka ner den i pajskalet. Strö över de tinade bären.

  • Piri

    Kolapaj 10-12 personer

    Pajdeg
    3½ dl vetemjöl
    100 g mjukt smör
    1 msk olja
    1 äggula
    3 msk kallt vatten
    1 msk socker

    Gör pajdegen. Grädda den i 250 grader i 10-15 minuter och låt den svalna.

    Kolafyllning
    1½ dl farinsocker
    1½ dl ljus sirap
    1½ dl vispgrädde
    2 tsk kakao
    1 tsk vaniljsocker
    150 g smör
    2 dl grovhackad mandel

    Blanda farinsocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull modell större. Koka upp smeten och låt koka ca 10 minuter under sporadisk omrörning. Tag kastrullen av värmen och rör ner smöret klickvis och blanda sist i mandeln. Häll kolasmeten i pajskalet och låt stå kallt 2-3 timmar. Servera med vispad grädde.

  • prickelina

    jätte god och enkel att göra. Gott med vaniljglass till! (Äts kall)

    Päronpaj
    3 dl mjöl,
    175 gr smält smör
    1dl socker
    1 tsk bakpulver
    1 burk konserverade päron
    3 äggulor
    2 dl crème fraiche
    1 tsk vaniljsocker

    Blanda mjöl socker bakpulver med det smälta smöret. Tryck ut degen i en form. Dela och lägg i päronen. Blanda äggulor crème fraiche, vaniljsocker. Häll allt över päronen. Grädda i ugn 200gr ca 15-20 min tills den fått lite färg.

  • Piri

    Jordgubbspaj 5-6 personer

    Pajdeg
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 dl socker
    100 g smör

    Blanda ihop degen och tryck ut den i pajformen.

    Fyllning
    Drygt 250 g jordgubbar (ca ½ liter) - färska eller frysta
    3 dl gräddfil
    2 ägg
    1 dl socker
    2 tsk vaniljsocker

    Skiva jordgubbarna och fördela dem ovanpå pajdegen. Rör ihop övriga ingredienser och häll över jordgubbarna. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter. Pajen bör serveras ljummen med siktat florsocker över och med vispad grädde. Om det blir några jordgubbar över kan man även ha dem till.

    Är godast nygjord. Funkar även dagen efter men ser då inte lika fräsch ut även om smaken är densamma.

  • ME 71

    Tack så jättemycket för alla recept! Nu har jag skrivit ut dem alla och ska sätta mig och läsa och gotta mig tills jag bestämt vilka pajer det blir

  • deluxe

    GUD jag skrev fel!!!

    1,5 dl mjölk
    1,5 dl vispgrädde

    Ska det stå ju!

  • PuhTiger

    Har ett suveränt recept på Key Lime Pie om du vill... fast jag kanske är lite sent ute...?

  • Piri

    PuhTiger: Det receptet skulle jag gärna vilja ha!

  • Höststorm

    PuhTiger: Jag skulle oxå gärna vilja ha det receptet

  • PuhTiger

    Ok - here we go!

    KEY LIME PIE
    10 port

    Botten
    2½ dl krossade digestivekex
    100 g smält smör

    Värm ugnen på 150 grader. Kör kex och smör i matberedare och tryck sedan ut i pajform eller form med löstagbar botten. Tryck smeten ca 2 cm upp på kanterna oxå så det blir som ett "skal". Förgrädda ca 10 minuter (knappt).

    Fyllning
    6 st äggulor
    1 dl limejuice (typ Rose's Lime, koncentrat)
    1 brk kondenserad sötad mjölk
    Rivet skal av 1 lime

    Vispa äggulor och kondenserad mjölk fluffigt med elvisp (blir ganska rinnigt) och tillsätt limejuicen och det rivna skalet. Häll fyllningen i pajskalet och grädda på nedersta falsen i ugn ca 15 minuter.

    Tag ut och låt svalna - gärna ett par timmar i kyl, kakan ska vara helt kall när man äter den.

    Avnjut tillsammans med en klick vispad grädde och färska frukter. Vi brukar servera kiwi, passionsfrukt och hallon till.

    MUMS!

    (Kan oxå varieras och göras med citronkoncentrad och rivet citronskal... oxå gott!)

Svar på tråden Recept på era godaste efterrättspajer!