• sextio­talist
    Thu 25 Nov 2021 07:55
    17538 visningar
    127 svar
    127
    17538

    Gemensam ekonomi

    Anonym (L.) skrev 2021-11-24 20:31:53 följande:

    Jag fattar inte att folk orkar hålla på och dela kvitton, när man redan har gemensamma barn. Det är för mig obegripligt. Självklart har man alla pengar som kommer in gemensamt, oavsett vem som tjänar dem eller om det är ersättningar eller bidrag av något slag. 

    OBS att jag skrev "pengar som kommer in", d.v.s. inkomster. Det kan finnas anledning att säkra upp förmögenhet sedan förr, ärvda villor, släktgårdar, företag o.s.v. som sin enskilda egendom. Men detta gäller främst gifta par.


    Man kan ha separat ekonomi utan att dela kvitton. Vi har aldrig haft gemensam ekonomi och det har fungerat bra för oss, då vi aldrig bråkar om pengar. Däremot så är vi generösa mot varandra. 


    Sedan finns det inget självklart, såg någon undersökning att det är ganska jämt fördelat hur par lägger upp sin ekonomi, 1/3 helt gemensamt, 1/3 helt separat och 1/3 något däremellan. 

  • sextio­talist
    Thu 25 Nov 2021 22:09
    #64
    Anonym (L.) skrev 2021-11-25 21:50:23 följande:

    "generös" är inte ett ord som ska finnas inom ett äktenskap eller ett äktenskapsliknande förhållande. Det ska vara självklart att man har alla pengar tillsammans. Jag skulle inte acceptera att leva med en man som menade att han var "generös" mot mig - typ slängde till mig ett köttben ibland, på samma sätt som han gör till hunden, och förväntade sig underdånig tacksamhet för det. Det ska vara SJÄLVKLART att alla pengar som kommer in är bådas. Annars kan detta med äktenskap eller samboskap vara helt och hållet. Jag kan ha en KK som jag träffar ibland, och då är det above board att han inte har något ekonomiskt ansvar för mig. 


    Självklart för dig, men inte för oss och flera andra.

    Vi har levt ihop i över 25 år, har barn ihop. Vi behöver inte ha allt i samma korg för att känna tillhörighet.

    Vi tar gemensamt ansvar över gemensamma utgifter.

    Sedan är vi ömsesidigt generösa mot varandra med tid, kärlek och ekonomi.
  • sextio­talist
    Thu 25 Nov 2021 23:51
    #69
    Anonym (L.) skrev 2021-11-25 22:42:43 följande:

    "frikostig" och "storsint" hör inte heller hemma i ett äktenskap, p.g.a. att det ska vara SJÄLVKLART att man äger allting tillsammans. Dagens unga kvinnor får så hårda liv, när de slår sig ihop med män... Kanske har de det till och med bättre ensamma?


    Du får gärna ha den ekonomi som du vill.

    Men låt oss andra ta våra egna val.

    Utöver detta så enligt äktenskapsbalken så förfogar var och en över sina medel.

    Så gemensam ekonomi kan det endast bli om båda är överens. Inget man kan kräva
  • sextio­talist
    Fri 26 Nov 2021 09:59
    #73
    Anonym (L.) skrev 2021-11-26 09:51:56 följande:
    Håller med, det är skitkonstigt. Skulle aldrig vilja leva med någon som har det synsättet, och det gäller både om det skulle vara jag som skulle tjäna mindre, och jag som skulle tjäna mer. Handlar alltså inte om min egen situation, utan om att det är ett så ogint tankesätt. OBS detta gäller om man träffas unga och börjar leva livet tillsammans med fyra tomma händer. Skaffar barn tillsammans, köper hus, planerar att leva tillsammans livet ut... och det inte finns några tidigare barn att betala underhåll till. 

    Om man är äldre när man träffas och redan har var sina barnkullar, kan det förstås vara lite annorlunda. Där tänker jag, att det inte bör gå ut över de barn som redan finns, om pappa eller mamma träffar någon ny som inte vill dra sin del av lasset. D.v.s. barnen ska inte behöva sluta med sin ridning, sin hockey och sina årliga språkresor, för att mamma ska försörja en tiggare som hon plockat upp utanför ICA, under inflytandet av någon klimakterie-hormonsvängning. (För att ta ett extremt exempel.) 
    Du skriver ogint, jag ser det som en frihet. När våra gemensamma utgifter är betalda, så kan vi var och en på eget håll, använda våra pengar till det vi önskar. Om jag känner för att köpa en dyr tavla till hemmet, så kan jag göra det utan att diskutera det med min sambo. Han har köpt bilar utan att prata med mig, eftersom det har varit för hans pengar, så länge det inte påverkar vår gemensamma delar av ekonomin så har vi inte lagt oss i.
    Den som tjänat mest, oavsett vem det varit (förut var det han, numera är det jag) har tagit den större delen av de gemensamma utgifterna (inte på kronor eller ören, utan lite på en höft). Vi har ett gemensamt konto, som det sitter ett  par hundralappar på.
    Mina föräldrar hade olika banker t.ex. 
    Mamma var så nöjd med att de inte hade gemensamt konto när pappa dog. För det tog ett tag innan pappas pengar kom till henne, nu hade hon egna konton, egen lön, som gjorde att hon kunde betala sina räkningar, handla mat etc, tills dess bodelningen var klar
  • sextio­talist
    Fri 26 Nov 2021 10:12
    #76
    Anonym (L.) skrev 2021-11-26 10:03:38 följande:
    I din familj finns det styvbarn (fanns du väljer att inte nämna dem nu, undrar varför), och då blir det ju lite annorlunda. Om din man vill hjälpa sina söner med insatsen till lägenheter t.ex., så tycker jag att det är rimligt att han har möjlighet att spara det från sin inkomst. Men nu pratade vi ju om en hel familj, som ska börja sitt liv som familj utan bagage från förr. 
    Därför att de har varit självgående i över 15 år, så det känns inte så relevant.
  • sextio­talist
    Fri 26 Nov 2021 10:13
    #77
    Anonym (L.) skrev 2021-11-26 10:03:38 följande:
    I din familj finns det styvbarn (fanns du väljer att inte nämna dem nu, undrar varför), och då blir det ju lite annorlunda. Om din man vill hjälpa sina söner med insatsen till lägenheter t.ex., så tycker jag att det är rimligt att han har möjlighet att spara det från sin inkomst. Men nu pratade vi ju om en hel familj, som ska börja sitt liv som familj utan bagage från förr. 
    Och för mig har det aldrig varit någon tanke på gemensam ekonomi, det var en käpphäst för mig så länge jag har varit vuxen
  • sextio­talist
    Fri 26 Nov 2021 10:54
    #81
    Anonym (L.) skrev 2021-11-26 10:46:48 följande:
    Fast att missa hela sina barns barndom är grovt. Jag tror att på dödsbädden, kommer man att tycka att det var mycket värre, än om man har missat ett steg i karriären och aldrig blev mellanchef...

    Har du någon statistik på, att det är före detta hemmafruar som lever på soc? Det stämmer inte alls med min erfarenhet, det brukar vara kvinnor som aldrig varit gifta, utan fött barn under olika lösa förhållanden som går på soc. Är man gift så får man ju ut pengar i bodelningen, och innan de är slut har man ofta hittat ett jobb eller studier med CSN.

    Min tyska väninna har som sagt börjat arbeta halvtid, hemifrån, nu när hennes dotter är tonåring. Hon arbetar som översättare, och detta var inget problem att få. Hon har ju sin gamla språkutbildning att falla tillbaka på, och hon har hela tiden hållit språken uppe. Hon har t.ex. pratat lite engelska med dottern varje dag sedan hon föddes typ, så att dottern talar också flytande engelska nu.
    Fast det förutsätter ju att det finns något att bodela. 
    Men det är tufft att komma in på den svenska arbetsmarknaden om man varit borta länge och jag har läst alltför många inlägg om gifta kvinnor, som inte har någon utbildning och inte har något arbete, här på FL, som inte klarar av att lämna en destruktiv relation.
  • sextio­talist
    Fri 26 Nov 2021 11:37
    #84
    Anonym (L.) skrev 2021-11-26 10:42:16 följande:
    Det kan ju fortfarande vara relevant, om din sambo (glömde att han inte var din man, så hela den här diskussionen är ju irrelevant för dig egentligen - och NEJ en ring på fingret gör ingen skillnad juridiskt eller moraliskt), vill spara pengar så att de ska få ett stort arv. Hellre än att slösa sina pengar på dig. 
    ????
    Tja, här är det nog jag som kommer ge det stora arvet, sambon är mer än slösa än spara, så han är inte den som lägger pengar på hög. Men han behöver inte lägga pengar på mig, eftersom jag har egna pengar.
    Och skulle han spara pengar till ett stort arv, så är jag den första att gratulera samtliga barn (även om jag inte får tillgång till pengarna)
  • sextio­talist
    Fri 26 Nov 2021 12:26
    #89
    +1
    Anonym (L.) skrev 2021-11-26 12:09:15 följande:

    För att jag blir irriterad på att Sextiotalist måste gå in i precis VARJE tråd som handlar om gemensam kontra delad ekonomi, och rabbla upp samma saker till förbannelse. Liksom hon i VARJE tråd om ämnet låtsasförlovning, måste hävda att folk som är låtsasförlovade (d.v.s. bara har bytt ringar men inte planerar att gifta sig), har finare och mer tungt vägande förhållanden än andra sambopar...


    Jag går in i de trådar som intresserar mig.

    Är det jobbigt med personer med andra åsikter?

    Andra erfarenheter?

    Det senare har jag inte påstått. Det närmaste är att jag sagt för just det paret kan en förlovning betyda mycket.

    Jag är inte förlovad, vi väntar fortfarande på rätt tillfälle ;).
  • sextio­talist
    Sat 27 Nov 2021 15:41
    Anonym (L.) skrev 2021-11-27 13:52:37 följande:

    ...för övrigt undrar jag, helt stilla, hur många kvinnor som har dragit sig för att bli tillsammans med en högavlönad man, just för att de har varit rädda för de här diskussionerna och implikationerna. I andra länder (t.ex. Tyskland) finns inte detta problem, för där är det självklart att man och hustru har alla pengar tillsammans, och alla gratulerar kvinnan till att hon har kommit i hamn och fått det bra!

    Här däremot, kan det visa sig att mannen har tänkt att hon ska betala hälften av alla utgifter ifrån sin undersköterskelön, och att han i stället tänker lägga sitt överskott på jaktresor med polarna, resor till Savile Row för att låta sy upp skräddarsydda kostymer, Rolex-klockor, handgjorda skor... Och omgivningen tycker sig även ha rätt att fråga om vilken "uppgörelse" paret har träffat, eftersom de har så olika inkomst. 

    Sverige har blivit skitkonstigt, och det är feministerna som har stället till det. Massor av kvinnor har fått det sämre, p.g.a. feministtramset. 


    Sämre?

    Du menar att kvinnor numera inte behöver leva kvar i en destruktiv relation utan kan ta steget att lämna?

    Visst lev kvar i din 50-talsbubbla där kvinnor var beroende av mannen eller flytta till ditt älskade Tyskland och lev din hemmafrudröm.

    Jag är glad att jag är uppvuxen i Sverige, skaffat en egen utbildning så jag kan stå på egna ben.

    Att jag väljer att leva med en man pga kärlek och inte pga ekonomi.

    Vet du, den stora majoriteten av kvinnor har fått det bättre, och det finns inget som hindrar en kvinna att vara hemma, om hon hittar någon som försörjer henne.

    De flesta välutbildade män väljer att leva med välutbildade kvinnor.

    De mest hållbara och lyckligaste relationerna finns bland jämställda par.
  • sextio­talist
    Sat 27 Nov 2021 15:56
    OneOf skrev 2021-11-27 15:41:47 följande:

    Detta är ett väldigt känsligt ämne för väldigt många. Det finns få saker som par bråkar om så mycket som när det kommer till pengar.

    Det finns fler delar att titta på när det kommer till delad ekonomi.

    OM vi sänu att ni delar rakt av på alla fasta kostnader mat och kläder till barnen. 

    Så har vi lite andra delar också

    - Om ni går ut och äter, vem betalar då? Och hur ofta? 

    - Ni ska resa vem betalar resan? 

    - Extra kostnader som dyker upp exempel en bil som går sönder, vem betalar då?

    För oftast finns det väldigt många andra poster i en familj som inte tas upp i diskussion som denna. Man kollar bara på dessa fasta räkningar som kommer varje månad.

    Har själv varit i denna situation där man delat på allt och sedan behållt det som vart över för sig själv.

    Det som vart då var precis samma klagande att varför ska du ha så mycket mer kvar än mig. 

    Det roliga var att precis dem sakerna jag listade över togs varje gång och enbart från min lön. Men när det klagades till andra och frågade om råd så togs aldrig den biten upp. 100 000kr om året bara runt nöjen, resor, reparationer 


    Det finns snåljåpar bland de som har gemensam ekonomi och bland de som har separat. Och det bråkas nog lika mycket oavsett vilken typ av ekonomi man har.

    Hur vi löser det?

    Den som känner för det betalar.

    Tycker någon av oss att blir obalans så säger vi till och så svischar den ena.

    Ska vi iväg så pratar vi innan.

    De gånger vi bråkat om pengar kan vi nog räkna på ena handens fingrar.

    För oss fungerar separat ekonomi bäst, fö andra inte.

    Hur gör ni med gemensam ekonomi när den ena vill ha dyra märkeskläder och den gemensamma kassan går till det?

    Eller när någon tar av den gemensamma kassan och köper en båt eller motorcykel.
Svar på tråden Gemensam ekonomi