• Anonym (Z)
    Fri 26 Nov 2021 12:57
    17486 visningar
    127 svar
    127
    17486

    Gemensam ekonomi

    Sp965 skrev 2021-11-23 07:23:45 följande:

    Hej!

    Jag bor ihop med pappan till våra två små barn.

    Han tjänar mer än vad jag gör. Inte jättemycket men ändå så det märks av.

    Vi har ett konto där vi varje månad för över pengar som ska gå till gemensamma räkningar (hyra, försäkringar, förskola osv), mat och barnen.

    Han tycker att vi ska föra över lika stor summa varje månad medan jag tycker att vi ska föra över lika mycket procentuellt.

    Han har möjlighet att spara tusenlappar varje månad, ha sin bil och ändå kunna unna sig utöver det. Jag har möjlighet till en av dom grejerna.

    Han anser att jag får skylla mig själv då jag själv valt mitt jobb med den lön jag har. Så därför tycker han att det inte är konstigt att föra över samma summa.

    För att vara lagom omogen har jag sagt att han kan börja gå upp med barnen om nätterna när dom vaknar trots att han börjar jobba tidigt, för det är ju han själv som valt sitt jobb med dom arbetstiderna.

    Vad tycker NI?

    Samma summa pengar?

    Eller samma procentuellt?


    Ni får ju sätta er och prata igenom ekonomin, det borde ni gjort före barnen. Men bättre sent än aldrig. Det finns inget rätt eller fel men man måste vara överens och det är ni ju uppenbarligen inte.

    För egen del föredrar jag separat ekonomi så att jag har full kontroll över min ekonomi.
  • Anonym (Z)
    Fri 26 Nov 2021 21:33
    #99
    Anonym (L.) skrev 2021-11-26 17:40:10 följande:

    Ja, det måste ju bli konstigt i sådana familjer, där parterna har väldigt olika inkomster, och ändå kör med delad ekonomi. Ska hela familjens gemensamma liv då hållas på den nivån som den med lägst inkomst har råd med, då h*n måste betala hälften av allting? D.v.s. de måste kanske bo i en hyreslägenhet i ett dåligt område, fast de hade kunnat bo i en villa i ett tryggt och barnvänligt område, de kan bara åka på semester vartannat år, och då till typ Mallis, de har aldrig råd att äta ute... 

    Och vad gör man med barnens aktiviteter? Om båda måste betala hälften, så finns det kanske inte råd med något annat än typ kyrkans barntimmar och kommunens aktiviteter till självkostnadspris...

    Och vad ska den högavlönade parten göra med de oceaner av pengar som han/hon får över? Spara på banken? Köpa skräddarsydda kläder till sig själv? Åka på jaktresor med de lika högavlönade vännerna till Afrika/shoppingresor med väninnorna i New York? Den högavlönade parten kanske kan åka till Alperna på skidresa med barnen, så att de får lära sig åka skidor - men den andra föräldern får vackert stanna hemma, för han/hon har inte råd..?

    Näää... Jag skulle få spatt. Ett sådant upplägg skulle jag möjligen kunna acceptera NU, när jag har stora barn, om jag skulle träffa någon som också har det. Då skulle det t.o.m. kunna vara en fördel om han umgicks med sina barn själv ibland, och jag med mina själv. Men om barnen var gemensamma..? Nä...


    Det är många faktorer som spelar in. Själv har jag högre lön än sambon, men jag har också lagt en del pengar på mina egna intressen. Så vi har haft ungefär samma pengar att skeppa in till gemensamma mål som bostad, resor, barnens fritidsaktiviteter. Nu har vi båda god inkomst. Det du beskriver är ju mer om den ena har väldigt låg lön.
  • Anonym (Z)
    Sat 27 Nov 2021 12:56
    +1
    Anonym (D) skrev 2021-11-27 10:50:56 följande:

    Har inte din make också nåt intresse att lägga pengar på då?

    "L" exempel kanske var lite överdrivna men var nog för att belysa det ojämställda med delad ekonomi inom en familj precis som jag gjorde, att alla familjemedlemmar ska ges samma möjligheter


    Jodå, det har han och hans lön räcker till både det och till eget sparande. Vi är båda höginkomsttagare. För övrigt inte gifta, om jag skrev min man så uttryckte jag mig slarvigt för vi är sambo.

    Om man väljer att leva med någon som har väldigt mycket lägre eller högre lön än man själv så är det ju ännu viktigare att man gör upp om ekonomin innan man bildar familj.

    Sen gör man förstås precis som man vill, gift, sambo, enskild eller gemensam ekonomi, procentuellt delat, men TS och hennes partner verkar ha missat den diskussionen helt och behöver ta den nu, snarast. Man måste vara överens så ingen känner sig förbigådd eller utnyttjad.
  • Anonym (Z)
    Sun 28 Nov 2021 06:42
    +1
    OneOf skrev 2021-11-27 15:41:47 följande:

    Detta är ett väldigt känsligt ämne för väldigt många. Det finns få saker som par bråkar om så mycket som när det kommer till pengar.

    Det finns fler delar att titta på när det kommer till delad ekonomi.

    OM vi sänu att ni delar rakt av på alla fasta kostnader mat och kläder till barnen. 

    Så har vi lite andra delar också

    - Om ni går ut och äter, vem betalar då? Och hur ofta? 

    - Ni ska resa vem betalar resan? 

    - Extra kostnader som dyker upp exempel en bil som går sönder, vem betalar då?

    För oftast finns det väldigt många andra poster i en familj som inte tas upp i diskussion som denna. Man kollar bara på dessa fasta räkningar som kommer varje månad.

    Har själv varit i denna situation där man delat på allt och sedan behållt det som vart över för sig själv.

    Det som vart då var precis samma klagande att varför ska du ha så mycket mer kvar än mig. 

    Det roliga var att precis dem sakerna jag listade över togs varje gång och enbart från min lön. Men när det klagades till andra och frågade om råd så togs aldrig den biten upp. 100 000kr om året bara runt nöjen, resor, reparationer 


    TS tycks tyvärr ha tappat intresset för tråden. Men det absolut viktigaste tror jag är att man hittar en likasinnad partner, med likvärdig inställning till pengar och likvärdiga referensramar och ?ekonomisk uppfostran?. Då ökar chansen att man faktiskt gör samma prioriteringar rent ekonomiskt.

    Att den ena vill blåsa pengar kontinuerligt på mode och nöjen och liknande, och den andra vill leva snålt och spara funkar antagligen dåligt.

    Lika barn leka bäst helt enkelt.
Svar på tråden Gemensam ekonomi