• Anonym (Mig)

    Ok att bli lämnad ensam med kostnaden för en babyshower?

    För några veckor sedan nu så fixade jag en babyshower till en kompis där jag bjöd in en del personer som jag visste ville vara med. I tidigare babyshowers har den här gruppen delat på kostnaderna men nu har det ignorerats totalt fast jag uppmuntrat till att bidra om man har möjlighet. Inte ett enda bidrag eller ens svar som förklarar att man inte har ekonomin har jag fått. Det hade jag förstått till 100% men man behöver ju säga till om detta. Flera ur gruppen bjöd dessutom bjudit in ännu fler. Jag gjorde en budget utifrån vad jag hade råd med men i och med att folk bjöd in så var budgeten tvungen att ökas också. Är detta okej att göra? Känner mig ganska så lurad och utnyttjad i och med att jag fixat allting?

  • Svar på tråden Ok att bli lämnad ensam med kostnaden för en babyshower?
  • Anonym (Mig)

    För att förtydliga, jag utgick från att vi skulle dela på kostnaden, men jag är försiktig av mig så jag budgeterade för att kunna betala den själv om det krävdes. När andra sedan bjöd in fler så antog jag att man verkligen skulle hjälpas åt och då sa jag ju liksom inte nej. Jag skulle dock aldrig bjuda in folk utan att bidra med pengar! Det var införstått att det skulle planeras långt innan och det råkade bara vara jag som erbjöd mig att ha ?huvudansvaret? för jag hade mest tid att dedikera. Alla visste om det, ville fira henne osv.

  • Anonym (Mig)

    För att förtydliga, jag utgick från att vi skulle dela på kostnaden, men jag är försiktig av mig så jag budgeterade för att kunna betala den själv om det krävdes. När andra sedan bjöd in fler så antog jag att man verkligen skulle hjälpas åt och då sa jag ju liksom inte nej. Jag skulle dock aldrig bjuda in folk utan att bidra med pengar! Det var införstått att det skulle planeras långt innan och det råkade bara vara jag som erbjöd mig att ha ?huvudansvaret? för jag hade mest tid att dedikera. Alla visste om det, ville fira henne osv.

  • Anonym (Mig)
    Anonym (diffust) skrev 2021-11-23 20:55:18 följande:

    Fast det är inget du kan utgå ifrån, anta eller se som underförstått. Att alla visste om kalaset och ville fira henne betyder liksom inte att de gått med på att betala för det.


    Om den tidigare kutymen är att alla bidrar till babyshowers så känns det ju snarare som de utnyttjar mig som inte är så konfronterade av mig. Det var aldrig uttalat tidigare, det var bara att man swishade en summa och såg till att mamman fick hamna i fokus en dag. Men vi har kanske bara olika syn på moralen/reglerna runt det
  • Anonym (Mig)
    Anonym (Gränser) skrev 2021-11-23 21:16:54 följande:

    Jobbig vänkrets att "plötsligt" bli ansvarig för en stor babyshower, när andras tidigare varit något som ordnats tillsammans. Det är väl aldrig någonsin ok att bara bjuda in folk till en fest, där man inte är med och planerar och betalar.

    Kommer ju bli en sur kostnad för TS om hon faktiskt inte drar i nödbroms.

    En HELT annan sak när folk bjuder hem till sin egna bostad, eller själva är jubilaren. Men just möhippor och babyshower är fester/tillställningar som åtminstone några vänner brukar orda ihop. Att då bjuda in, utan att stå för kostnaden är att faktiskt vara en skitstövel.


    Tack för att du förstår vad jag menar. Känns skönt att höra att det inte är jag som inbillat mig massa etikett som jag själv följt i alla år. Hade tillställningen handlat om mig, eller kutymen varit annorlunda alla tidigare år så hade jag inte sagt något alls. Då går ju ändå pengaansvaret runt och det blir +/0 i slutändan
  • Anonym (Mig)
    Anonym (diffust) skrev 2021-11-23 21:25:28 följande:

    Är du 100% säker på att de personer som tidigare planerat festerna inte frågat några andra direkt att bidra med pengar, varken före eller efter?

    Om det annars brukar gå till exakt som det gick för dig, och folk efter festen bara självmant alltid bidrar med pengar utan att bli tillfrågade, så ja då låter det som att de kanske utnyttjade dig. Svårt att säga. Är dina vänner den typen av människor som skulle göra något sådant? Är ni nära vänner, står du utanför på något sätt? Har du någon betydande större inkomst än övriga vänner?


    Jag förstår inte vad du menar alls? Spelar väl ingen roll om hur pengafrågan tagits upp, när jag nu tagit upp den men människor totalt ignorerar mig och inte bidrar fast jag bett om det? Antingen är det ett ärligt misstag och man säger att man trodde det var annorlunda arrangerat i år och jag kan tyvärr inte bidra till kostnaderna eller så bidrar man. Är det ett kommunikationsproblem så tar jag det och lär mig till framtiden och löser ekonomin. Min vän är ju faktiskt viktigast.

    Dom är nog utnyttjande när jag tänker tillbaka. Och alla har bättre ekonomi än mig. Det är ju inte 1000 kr jag har i åtanke, utan 200-300 kr per person till lokal, mat, dryck och allt.
  • Anonym (Mig)
    Anonym (diffust) skrev 2021-11-23 21:29:56 följande:

    Bara överklassmänniskor får för sig att kräva betalt av GÄSTER bara för sakens skull. Är man inte rik ställer man inte till med fester man inte har råd med eller så går man in en grupp som bestämmer på förhand att bidra ekonomiskt tillsammans. Skulle en vän bjuda in mig till en fest och sedan ringa upp i efterhand eller fråga på festen efter pengar skulle det vara sista gången jag träffade människan. Extremt underligt och fult beteende.


    Känns ju snarare tvärtom, människor med mindre pengar gör mycket av lite, hjälps åt med det man har så man ändå kan ses och fira livshändelser. För oss med mindre bra ekonomi är 3000 på en gång mycket men 300 kan innebära möjlighet att umgås. Extremt bakåtvänt tänkande från dig
  • Anonym (Mig)
    Anonym (Icke) skrev 2021-11-23 21:38:07 följande:

    Ja det får ju stå för dig. Mitt umgänge fungerar inte så.

    Firar vi en gemensam vän fast ett par stycken tar på sig ansvaret att styra är det för oss alla en självklarhet att vi Chippar in.

    Bjuder jag själv till fest för att fira mig själv så Chippas inga pengar.

    Men som sagt - fester för andra i vår vänskapskrets, där är det en självklarhet.

    Men då är det ju tur att du och dina vänner fungerar på annat sätt där ingen behöver tänka till gällande andra utan bara ta för sig. Lite snylteri.. gratis är ju gott..


    Vi verkar tänka lika. Uppskattar att höra att fler resonerar som mig
  • Anonym (Mig)
    Anonym (Icke) skrev 2021-11-23 21:50:22 följande:

    Ja jag skulle aldrig gå utan att betala.

    Det är ju dekoration, fika/mat, chark(småplock) dryck, snacks, kanske en större gemensam gåva (även om man köper egen gåva själv) jag hade inte velat att andra ska lägga ut kostnad för en gemensam vän som vi alla är där och firar. Handlar liksom inte om överklass, utan sunt förnuft snarare


    Ja precis. Vi diskuterade inom gruppen tidigare hur vi skulle göra med blöjtårtan och de sa att de skulle swisha så jag erbjöd mig då att göra den. Det är också en del i det hela. Skit i festen då men betala för den sak som det var uttalat till 100% att alla skulle bidra till. Hade jag varit i blivande mammans situation så hade jag också tyckt det var olustigt, om detta av någon anledning skulle komma ut. Veta att de som var där ville dit för gratis mat och inte för att fira henne.
  • Anonym (Mig)
    Anonym (Icke) skrev 2021-11-23 21:58:19 följande:

    Usch vad tråkigt.

    Vad sjukt att folk går för matens skull och inte den blivande mammans.. då känns det ju inte som att det är hennes vänner heller om maten är viktigare än huvudpersonen som man faktist är där för..


    Nä verkligen. Särskilt med tanke på att mamman aldrig hade gjort något liknande och tänker som mig om sånt här. Vet ju verkligen vad dom går för iaf. Dyr läxa men så är det ju ibland. Måste fundera lite på om jag framöver ska försöka berätta vad som skett på ett fint sätt. Jag hade velat veta i hennes sits.
  • Anonym (Mig)
    Anonym (diffust) skrev 2021-11-23 22:02:01 följande:

    Skicka ett sms till alla om vilken summa de är skyldiga dig för tårtan. Låter definitivt som att de utnyttjar dig. 


    Jag får nog göra det. Men känns inte som det kommer spela någon roll nästan, varje person kan ju omöjligt ha glömt bort det så de måste ju vara medvetna men bara skita i det. Kan ju inte tvinga någon betala.
  • Anonym (Mig)
    Anonym (diffust) skrev 2021-11-23 22:16:41 följande:

    Nej, alla lär inte ha glömt det. Många tänker nog bara att andra har betalat och att det inte kommer märkas att de ej har gjort det och hoppas bara att du ska glömma så det rinner ut ur sanden. Men genom ett så direkt meddelande där du påminner personerna har de noll ursäkter och du visar att du står på dig och inte accepterar deras beteende. Skulle vissa fortfarande inte betala så visst då finns det inte mycket att göra åt men jag tror ett meddelande vore bra även om det bara blir ett statement. Både för ditt självförtroende och för att ha det svart på vitt hur det ligger till med dessa människor. 


    Ja det har du rätt i. Ska samla mod till mig och göra det imorgon.
  • Anonym (Mig)
    LadyJane skrev 2021-11-23 22:15:13 följande:

    Det är riktigt fult och girigt gjort. Uttrycket skämmes passar riktigt, riktigt bra.

    Det är girighet när den är som fulast.

    Om jag vore du skulle jag säga allt det här till dem, rakt upp och ner utan bedövning. Förhoppningsvis har någon vett att skämmas.


    Ska göra det. Tack för peppen.
  • Anonym (Mig)
    Anonym (L) skrev 2021-11-23 22:22:38 följande:

    Gav dom henne några presenter?


    Ja, vissa gick ihop om lite småprylar och det var fint av dom och mamman blev glad vilket är viktigast. Men jag nämnde tidigare i tråden att det var uttalat till 100% att alla skulle bidra till blöjtårtan vilket ingen gjort heller.
  • Anonym (Mig)
    Anonym (L) skrev 2021-11-23 22:33:35 följande:

    Okej, jo jag skulle också bli besviken.

    Tyvärr så har jag märkt att i vänskapsgrupper så finns det en hierarki där vissa prioriteras högre än andra. Din vän är tyvärr lägre prioriterad och då struntar man i att ens bemöda sig ge respekt som att svara på sms om man kan/inte kan bidra osv

    Jättetråkigt och jag skulle bli ledsen om jag var hon. Jag skulle också se mig om efter andra vänner...riktiga vänner.


    Ja verkligen. Funderar på att fixa middag till henne och några andra utvalda vänner som jag vet är riktiga och snälla och fira henne lite mer. Hon förtjänar verkligen det. :/
Svar på tråden Ok att bli lämnad ensam med kostnaden för en babyshower?