• Tor 23 dec 2021 19:33
  141328 visningar
  874 svar
  +2
  874
  141328

  BF september 2022

  Här är en tråd för oss som precis fått reda på att vi är gravida och har bf i september, ser fram emot att dela alla tankar med er!!

 • Svar på tråden BF september 2022
 • Tis 18 jan 15:28

  En till fråga till er som också hade foster med Trisomi 18 sist, kommer ni bli erbjudna gratis nipt denna gång? Till mig sa dom att de inte bekostar nipt utan endast Moderkaksprov och Fostervattenprov. Men eftersom att det innebär risk så gör jag hellre nipt. hur tänker ni?

 • Tis 18 jan 17:33

  Tigu, samma här med plugg och jobb! Jag är färdig i maj och har blivit erbjuden jobb som jag kommer signa nu om någon vecka. Visste inte att jag var gravid när jag var på intervjuer.. Smått ångest men tänker att om det tas emot ?dåligt? så är det ändå ingen arbetsgivare jag vill vara hos sen. Kommer dock vara ärlig och säga som det är när jag ska skriva på avtalet då det känns bäst för mig.

 • Anonym (Samma­)
  Tis 18 jan 18:09
  Hejsan91hejsan skrev 2022-01-18 15:28:51 följande:

  En till fråga till er som också hade foster med Trisomi 18 sist, kommer ni bli erbjudna gratis nipt denna gång? Till mig sa dom att de inte bekostar nipt utan endast Moderkaksprov och Fostervattenprov. Men eftersom att det innebär risk så gör jag hellre nipt. hur tänker ni?


  Vi blir inte erbjudna någonting här förutom fostervattensprov. Jag kommer göra nipt igen och betala med egna pengar.
 • Tis 18 jan 18:36
  Anonym (Samma) skrev 2022-01-18 18:09:01 följande:
  Vi blir inte erbjudna någonting här förutom fostervattensprov. Jag kommer göra nipt igen och betala med egna pengar.

  Okej, ja samma här tänker också göra nipt privat. Va de i samband med nipt de upptäckte de för dig också eller vilken vecka var du i? För oss såg allt först fint ut på nipt ultraljud men sen ringde läkaren ca 10 dagar efter och bekräftade misstanke om trisomi 18 och då på kontrollultraljud hade fostret redan somnat in.


  Känns märkligt att vi är tre som varit med om det i denna grupp med tanke på hur ovanligt det verkar vara (av den info läkarna gav mig). Fick ni någon eventuell ärftlighetsutredning? På oss undersökte de endast lungvävnad efter nipt-resultatet och bekräftade trisomi 18. 

 • Tis 18 jan 19:17

  Vi avbröt också i v14,
  Fick då prata med en överläkare som då sa att det är ungefär 0.01% chans att man får kromosomavvikelser som trisomi 18 igen så jag känner mig lugn denna gång.

  Vi blir erbjudna tidigt ultraljud v8 , NIPT i v10 och mer avancerade ultraljud längre fram som kan se alla kroppsdelar å organ så allt ser bra ut så vi kan känna oss lugna.

  Sjukaste jag hört att ni inte får gratis NIPT och alla ultraljud sjukvården kan erbjuda :( 

 • Tis 18 jan 19:26

  På ultraljudet i samband med Kub testet så hade barnmorskan svårt att få en översikt på armarna men sa att det kan kanske vara för att den hade dom liggandes på magen, hon ville att vi skulle komma igen efter 3veckor och titta igen när fostret är större. 
  Efter ultraljudet förde hon in alla mått åså i datorn och vände sig sen mot oss och sa ?det är 1:2 att fostret har trisomi 18?

  Efter några dagar fick vi göra moderkaksprov, svaret kom snabbt ?trisomi 18?, ultraljud hos en specialist läkare som konstaterade missbildningar på händer, fötter och hjärtfel.
  Fostret skulle inte överleva graviditeten.

 • Tis 18 jan 19:31
  +1
  Läkaren sa att Trisomi 18 inte är ärftligt.

  Syndromet orsakas av att det finns en hel extra kromosom 18 i kroppens alla celler och att det finns tre kromosomer i stället för två i kromosompar 18. Avvikelsen har uppkommit som en slumpmässig felaktig uppdelning av kromosom 18 under könscellsbildningen, när kromosomantalet ska halveras från 46 till 23.

  Så bara en oturlig slump.
 • Anonym (Samma­)
  Tis 18 jan 21:06

  För mig upptäckte de att barnet hade kraftig hydrops på själva ultraljudet som hörde till niptkontrollen i vecka 11+0.  De sa att det inte var förenligt med liv. Så de sa att antingen kunde jag gå hem och fundera eller göra abort direkt. Jag valde abort direkt. De skickade sedan in fostret för analys och där upptäcktes att det var trisomi 18. 


  Så här står det på socialstyrelsens sida: 
  Om ett barn med trisomi 18-syndromet har fötts i en familj är sannolikheten för att fler barn med samma avvikelse ska födas i familjen mindre än en procent, men är högre än den åldersberoende bakgrundsrisken.

 • Ons 19 jan 11:56
  +2

  Hejsan, jag tror att jag plussade imorse.. det är väldigt svagt så vet inte.. BM imorgon.. 

  men isåfall har jag BF 25:e september???? 

 • Ons 19 jan 12:13
  Naaalaa355 skrev 2022-01-19 11:56:25 följande:

  Hejsan, jag tror att jag plussade imorse.. det är väldigt svagt så vet inte.. BM imorgon..  //

  men isåfall har jag BF 25:e september???? 


  grattis till plus :)!!

  Mitt va lika svagt när jag tog med billig teststicka imorse på bim, se bild 2.  Däremot tog jag CB early på bim-2 och fick då ett tydligt sträck (Se första bilden).

  någon som vet om det är vanligt att sträcket är så svagt på bim med billiga teststickor?
Svar på tråden BF september 2022
Logga in
Bli medlem