Inlägg från: Mranonym100 |Visa alla inlägg
  • Mranonym100

    Få min fru att våga prata svenska

    Hej! 


    Jag är sedan 5 år tillbaka tillsammans med en amerikansk tjej, vi är sedan 2 år tillbaka också gifta. Hon har bott i Sverige i 5,5 år. 

    Ett problem vi har är att hon inte vågar prata svenska inför mig, trots att hon både förstår och kan kommunicera rätt väl (enligt vad jag förstått från andra, bl.a. min mamma). 

    När det kommer till att prata inför mig tycker hon det är pinsamt/jobbigt att hamna i ett lingvistiskt underläge gentemot mig. Hon refererar också varje gång det kommer på tal till att jag vid ett tillfälle var "dum" mot henne, vilket inte stämmer men det känns som hennes konstanta ursäkt. 

    Jag försöker prata så mycket svenska som möjligt med henne, men hon har som sagt inte förmåga/mod att börja svara mig på samma språk. 

    Ifall hon börjar prata svenska med mig kommer hennes svenska givetvis bli mycket bättre, eftersom vi trots allt spenderar mycket tid ihop, vilket kommer innebära att hon blir mer integrerad i det svenska samhället. 

    Min fråga blir därför: finns det några därute med liknande erfarenheter som vet hur man kan bryta isen och komma igång med detta? hur bryter vi dödläget? 

Svar på tråden Få min fru att våga prata svenska