• Tor 6 jan 20:33
  3064 visningar
  14 svar
  Inlägg från lilly Visa alla inlägg
  14
  3064

  Juridikkunnig??

  Om du ska ärva din sambo behöver han skriva ett testamente annars kommer allt fördelas lika mellan era tre barn direkt när han går bort. Laglotten är 50 % av hans totala egendom och den är förbehållen barnen, så dessa är alltid berättigade drygt 17% var av egendomen (om de väljer att jämka testamentet annars utfaller det enligt testamentets vilja). De andra 50 % kan han testamentera hur han vill. Eftersom att er/din önskan är att barnen och du delar på 25% var är det möjligt att han skriver ett testamente där det framgår att ni får 1/4 av egendomen var MEN det krävs såklart att din sambo vill skriva ett testamente.

  Eftersom att din sambo själv väljer hur hans kvarlåtenskap ska fördelas vid hans död står det honom fritt att ändra eller återkalla testamentet vid ett senare tillfälle, det behöver du inte samtycka till. Du kan alltså inte försäkra dig om att testamentet är gällande för evigt. Dessutom säger reglerna gällande tolkning av testamenten att förordnande till efterlevande make eller sambo är utan verkan om förhållandet upphört vid testatorns död, så för säkerhetsskull bör det då stå i testamentet att förordnandet till dig ska gälla även om ni gått isär.

  Gällande pensionssparande är det inget du kan tvinga honom till att göra. Det råder avtalsfrihet så ni kan komma överrens om att han ska sätta in en summa pengar till dig, men skulle han upphöra med detta är det tveksamt om en domstol skulle ålägga honom att fortsätta eftersom de saknas lagligt stöd för det, i synnerhet om ni inte längre är ett par.

Svar på tråden Juridikkunnig??
Logga in
Bli medlem