Inlägg från: Inteutanproblem |Visa alla inlägg
  • Inteutanproblem

    Hur dyr blev regeringens julklapp (elräkningen)?

    Mortiscia80 skrev 2022-01-10 11:47:13 följande:

    Ca 50 % dyrare än vanligt eftersom det strulade med att binda om avtalet i höstas så det blev då 50 % mer per kWh än tidigare år. Förstår inte hur man kan sitta och gnälla på regeringen m.fl. när man frivilligt valt rörligt elpris.


    Nästa gång du ska binda ditt elpris. Förvänta dig inte allt för mycket, vore synd om du satte kaffet i vrångstrupen.

    Faktum är att flera elbolag börjat plocka bort möjligheten för kunderna att välja fast elpris, och med tanke på den volatilitet och rejält dyra priser vi börjar få smaka på nu. Tror jag att det inte kommer dröja länge, innan också dom stora elbolagen tar bort möjligheten - alternativt endas möjliggör korta bindningstider för fast pris. Så räkna med kraftigt höjda priser åtminstone vintertid, i framtiden. Ja även för ni som väljer fastprisavtal.

    Hur vi än vrider och vänder på oss, barkar detta åt ett håll just nu. Elände. Övriga priser i samhället påverkas av det här, och både elpriserna och drivmedelspriserna spär på inflationen. Politikerna har verkligen ställt till det för oss den här gången. Skitit i det blå skåpet, som man säger. Sverige är inte ensamt i att ha bäddat sängen synnerligen illa heller. Vilket definitivt kommer påverka även oss Svenskar.

    Sambon är elkraftsingenjör, och vi kommer satsa på att försöka få till en lösning här hemma som gör att vi klarar oss. Om det blir strul. Rullande bortkopplingar, eller i värsta fall totalhaveri. Vore det rimligt tycker du, att vi skulle sitta och tycka andra är idioter som inte ordnat backup likt oss? Eller vore det rimligare att rikta kritiken dit den hör hemma, till makteliten? Som faktiskt skött Sveriges elpolitik, otroligt nonchalant under dom senaste 10 åren, minst.
  • Inteutanproblem

    Bor i område 2. Vet ej vad månadens räkningar kommer landa på, den har inte dykt upp i brevlådan ännu. Men förra räkningen låg på 1700kr. Vi har rörligt, ej timpris - utan dom drar ett genomsnitt för månaden. Förväntar mig att räkningen kommer bli 500-1000kr dyrare än föregående månads räkning. Men man får ju se, kanske blir dyrare än så.

    I snitt under 2021 låg räkningen annars på 1000-1200kr/mån.

  • Inteutanproblem
    Mandel skrev 2022-01-13 09:03:02 följande:

    Jag blandade ihop vart det var billigare/dyrare, men jag bor i område 3 och jag har en "kollega" som fick på 16.000kr, men han erkände att de inte tänkt sig för alls. 

    Har hört allmänt att folk inte trodde det skulle bli så dyrt och därför inte tänkt så mycket på det förens de fick det svart på vitt. Och det är ju märkligt att folk inte agerat innan.

    Ett fåtal har gjort som jag och verkligen tänkt till. Jag körde 18 grader inomhus dec 2020, nu droppade jag till 16. För att slippa sitta med en en 3gånger så hög elräkning mot i fjol. 

    Jag har till och med lagt om min körstil till att bli en väglus för att dra så lite soppa som möjligt. 

    Rent krasst börjar det snart bli värt att säga upp sig och bli arbetslös och sälja bilen helt och hållet. Skiljer inte många kronor på att åka till jobbet och behöva ha bil - värdeminskning, skatt, försäkring, service/reparationer och bränsle, mot att gå hemma på a-kassa.

    Och lägg sedan till denna pågående pandemi så är det ju inte konstigt att man deppar ihop...


    Vill bara inflika en kommentar angående inomhus temperatur. Alla klarar inte av att sänka ner till exempelvis 16 grader. Oavsett om man så kränger på sig underställ i ull, två par byxor, rejäla raggsockor, inneskor, flera tröjor osv. Ens fysiska hälsa men också eventuella sjukdomstillstånd kan göra det omöjligt, om man alls vill kunna fungera som människa. Att gå runt och frysa förbrukar rejält med energi i kroppen.

    Jag blev sjuk i något skit förra hösten, och sedan dess är det katastrof. Bor i Norrland, så vet hur man klär sig korrekt för kyla, och vi har aldrig haft mer än 18 grader inne tidigare vintrar. Har tyckt temperatur över det, varit alldeles för varmt. Men nu? Jag mår dåligt om det inte är 20 grader, och då behöver jag till och med sova med byxor, sockor, t-shirt, merinoull tröja OCH täcke för att inte vakna om natten av att jag fryser. Är inte gammal och skröplig. Utan ung. Vette fan varför det blivit sån här, men att uppleva detta har skänkt en del perspektiv. Har inte fel på sköldkörteln enligt flertalet prover.

    Många kan säkert klara lägre inomhustemperatur, och helt enkelt klä på sig mer. Samt har möjlighet till att kallställa rum. Men inte alla. Jag skulle inte klara att få något gjort inomhus med bara 16 grader. Kylan kryper sig in i märgen, och man blir stel. Ingen orkar hålla igång som om man vore ute heller, där klädesplaggen +ökad puls pga aktivitet och rörelse motverkar kylan.

    Personligen är inte elpriserna ett bekymmer för oss. Inte ännu i vart fall. Ca 8000kwh förbrukning om året, gammalt dragigt hus på 140kvm. Pelletsuppvärmning. Elområde 2, rörligt pris. 1700kr blev elräkningen på för December. Dyrt ja, men inte alls sådär chockartat som det blivit söderöver. Dock valt att kallställa halva källaren, 3 rum på ovanvåningen. För att spara in på pellets. Det har varit långa perioder med rejält kallt här, under November och December. -25 till -20. Brukar inte bli så kallt i vanliga fall.
Svar på tråden Hur dyr blev regeringens julklapp (elräkningen)?