• Ons 12 jan 23:59
  1884 visningar
  8 svar
  8
  1884

  Vad väljer man?!?!

  Jag vill börja studera men vet inte vad jag ska välja. Hade bra betyg i gymnasiet och gick ut med stipendium. Testade Arkitektur men det var ointressant. Tror jag vill ha mer med människor att göra och funderar på att läsa till sjuksyrra, socionom, HR, Arbetsterapeut, lärare eller något liknande. Har även funderat lite på Juridik. Inte för att jag skulle vilja bli advokat eller åklagare utan för att utredningsarbete intresserar mig. Men vet inte om jag skulle må bra på utbildningen med den betygshets och press som tycks råda där. Vad valde ni att plugga? Är ni nöjda med ert val och vad arbetar ni med idag? Tacksam för lite råd.

  Alla kommentarer om att människor som läst en viss utbildning är ?hjärnslöa?, ?lata?, ?dumma i huvudet? eller liknande undanbedes. De är inte särkilt användbara.

Svar på tråden Vad väljer man?!?!
 • Tor 13 jan 13:27
  #1

  Ingen som vill berätta lite om sitt yrke?

 • Tor 13 jan 15:22
  #2

  Jag satsade på en längre bred kvalficerad utbildning som ger många möjligheter till olika jobb, arbetgivare mm, Har bytt jobb en gång och lär mig steg för steg vad jag är bra på och tycker är kul.

  Jurist är en sådan utbildning, man kan jobba med familjerätt, brottsmål, internationella bolag som advokat, bolagsjurist, myndighetutredare mm.

 • Tor 13 jan 15:40
  #3

  Jag är socionom, men vet faktiskt inte om jag skulle rekommendera någon annan den utbildningen. Inte för att den är dålig på något sätt, utan för att oavsett vad du väljer, så kommer det ju också bero på vilken arbetsplats du hamnar vad det faktiska arbetet består i.

  Oavsett vad du jobbar med, så kommer det finnas delar där du möter människor. Vad tror du att du vill göra?

 • Tor 13 jan 16:01
  #4

  Oavsett vilken utbildning du väljer kan du få jobba mycket med människor, hänger mer på vilket jobb du väljer än utbildning.

  Har en kompis som läste en längre IT-utbildning med fokus på programering. Ja, ha sitter själv en del framför skärmen och skiver kod men det är massor av olika möten där man tillsammans med andra försöker lösa olika problem, göra designer, välja lösningar mm. Han träffar ofta kunder för att presentera och diskutera framtida behov.

  Nu är han på väg mot att bli gruppchef och kommer få jobba mycket med människor.

 • GGN
  Tor 13 jan 19:06
  #5

  Kriminologi kanske?

 • Tor 13 jan 19:14
  #6

  Jag älskar mitt jobb, är optiker. Träffar och hjälper människor var dag men slipper den besvikelse som sjukdomar kan ge (vilket man stöter på inom sjukvården) även om jag stöter på de patienterna också ibland. Dock är mina arbetstider usla och jag hade nog valt ett annat yrke av den anledningen. MEN jag älskar att gå till jobbet var dag och det är jag tacksam för.

  Annars är internationell ekonomi en bred utbildning (civilingenjör),

  Sjuksköterska och sedan specialisera sig och jobba på ex skola. Mina lärarkompisar är inspirerade av sina jobb.

  Vad är du intresserad av och vad är du duktig på? Utgå från dig och inte jobbet så blir det bra!

 • Fre 14 jan 08:02
  #7

  Dottern min gick socionom i Umeå. Det är en bred utbildning som jag förstått och vars yrken leder till kontakt med andra människor. Yrken inom bla rättsväsendet eller "sociala". 

 • Fre 14 jan 08:23
  #8
  Jag läste till civilingenjör för att jag är intresserad av naturvetenskap. Utbildningen är inte bara plugg utan man får lära sig att använda matematik och logiskt tänkande.

  Det finns massor av möjligheter på olika inriktningar och jobb. Själv har jag hamnat inom IT området med just att lösa utmaningar. Jag jobbar med olika människor från olika kulturer och får möjlighet att resa genom arbetet. Trivs väldigt bra!
Svar på tråden Vad väljer man?!?!
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...