• Tor 13 jan 19:29
  5672 visningar
  24 svar
  Inlägg från svansmamman Visa alla inlägg
  24
  5672

  Allt svagare graviditetstest

  Fast är det där med hook effect verkligen en vedertagen grej? Jag har gjort gravtest relativt sent i graviditeten men innan HCG börjar sjunka, vi snackar typ vecka 11 och nog har testerna varit tokstarka då också. I samband med gravtest i vecka 11 mätte man också HCG i blodet till över 200 000, så det låg högt. Jag förstår om det KAN inträffa på något enstaka test, men att det skulle hända på test efter test känns väl osannolikt?

 • Fre 14 jan 07:45
  #8
  isoldelively skrev 2022-01-13 21:13:29 följande:
  Jo men det är faktiskt en vedertagen grej. Det är därför som tillverkarna i clearblues digitala bruksanvisning varnar för att testet ger missvisande resultat 4 veckor efter utebliven mens då hcg är alldeles för högt och testet inte klarar att fånga upp det rätt. Vet flera som fått "1-2 veckor" i vecka 8-9 och panikat i onödan pga detta.

  För att visa 3+ som det gör i ts fall ligger nivåerna närmre 2000 hcg (minst) och då bör vanliga test visa tokstarkt. Känns därför märkligt att det skulle vara svagt om det inte vore hook effect.
  Det där stämmer inte riktigt. Det som framgår av bruksanvisningen är, och jag citerar, "Om du testar mer än sex veckor efter befruktning kan veckoindikatorn ge oväntade resultat. Det beror på att hCG-nivån i urinen är för hög för att testet ska kunna göra en tillförlitlig uppskattning av hur lång tid som har gått sedan befruktning."

  Det står alltså att testet KAN ge oväntade resultat, inte ATT det gör det. Vidare står det att oväntade resultat KAN komma om man testar från sex veckor efter befruktning, om man är gravid i vecka 6 har det inte passerat sex veckor från befruktning. 

  Det jag menar, som jag också skrev, är att om än testet KAN påverkas av hög hCG-nivå kan det omöjligt vara en sanning att hook effect alltid är gällande om man testar "för sent". Återigen, jag testade i vecka 11 och hade en HCG-nivå på över 200 000 och ändå var teststrecket superstarkt och kom direkt. Om det alltid var så som du hävdar borde mitt test ha visat svagt precis som det blivit för ts. Så även om ett test kan påverkas av för hög koncentration hcg behöver det inte göra det. Att ts otaliga tester i följd skulle påverkas av hög hcg, medan mitt test blev en på miljonen, köper jag inte. Sannolikheten är helt enkelt för liten. 

  Vidare kan HCG minska även om man inte får en blödning, så testernas minskande styrka kan lika väl bero på minskande HCG. Det går givetvis bara att svara på genom blodprov med ett par dagars mellanrum, något jag tycker ts borde försöka få till för att stilla sin oro. 
 • Fre 14 jan 12:58
  #12
  isoldelively skrev 2022-01-14 10:59:53 följande:
  Självklart är det inte en vedertagen sanning att det ALLTID är så vilket jag inte heller har påstått. Men det KAN ske, googla gärna och läs, finns flera medicinska vetenskapskrifter som lyfter detta. Att det inte varit så för dig gör inte att du kan avfärda det som att det inte existerar. Som jag skrev är det möjligt för ts att testa genom att späda ut urinen. Det andra alternativet är givetvis att hcg sjunker och det är missfall på gång.
  Jag kan inte se att du lämnat en öppning för att hook effect inte skulle vara tillämpligt alltid. Tvärt om har du exempelvis skrivit "clearblues digitala bruksanvisning varnar för att testet ger missvisande resultat", vilket i mina ögon tyder på att du menar på att sent testande/högt HCG GER, dvs är implicit med, hook effect. Men det kanske bara är jag som bokstavstolkar dig.

  Jag vet inte om du läst det jag skrivit, jag har nämligen flera gånger skrivit att jag inte utesluter att det KAN ske, bara att man inte kan förlita sig på att mängder test alltid ska påverkas av hook effect bara för att man har högt HCG. Jag har dock inte läst någon vetenskaplig studie på ämnet utan mer antaganden, så om du sitter på forskning tar jag supergärna del av det då jag tycker det är väldigt intressant! Glad
 • Fre 14 jan 13:08
  #13
  Nótt skrev 2022-01-14 10:01:15 följande:

  Jag förstår vad du menar och tror inte heller att det gäller alltid, men att det absolut kan vara en faktor.


   


  Jag var hos BM och försökte få till blodprov men de ville inte. De tycker bara jag ska vänta & se.... 


  Nótt skrev 2022-01-14 12:44:49 följande:

  Jag testade att späda ut idag. Gjorde ett test med outspädd och ett med utspädd för att jämföra. De var båda fortfarande ganska svaga (svagare än tidigare) men det med utspätt var faktiskt något starkare. Kan det räknas som hook effekt då, även om det inte blev superstarkt?

  Och, kan det då vara rimligt att det blivit svagare för varje dag, efter hcg stiger för varje dag & därför påverkar testerna konstigt?


  Kan du försöka byta barnmorska? Mycket handhar nog tyvärr vem man hamnar hos, vissa är otroligt sympatiska och vissa tycker att man överdriver om man testar mycket, är orolig osv. På min VC finns bara tre barnmorskor och vid mina totalt tre missfall har jag lyckats hamna hos olika barnmorskor, jag har alltså haft kontakt med alla tre. Samtliga dessa har erbjudit mig blodprov för att mäta HCG när de hört att jag varit orolig för att det ska vara missfall. Jag har då ärligt förklarat att det är svårt att fungera normalt på dagarna då all min tid gått åt till att tänka om det är ett missfall eller ej. Kanske har du tur och kan få kontakt med en mer sympatisk barnmorska på din VC? Det är ingen enorm undersökning vi snackar om utan två blodprover med ett par dagars mellanrum, det borde de kunna göra för att stilla din oro.

  Jag har som sagt var inte tagit del av någon forskning kring hook effect så jag kan tyvärr inte säga något kring det. Däremot kan ju ett foster tillbakabildas/absorberas av kroppen, det skulle kunna förklara varför HCG minskar och varför du inte fått någon blödning. Jag vet inte hur vanligt det är, och jag hoppas givetvis att så inte är fallet för dig, men jag vill ändå lyfta det som en tänkbar orsak till ev minskande HCG då jag saknar grund för att kunna "försvara" hook effect. 

  Jag håller verkligen ALLA tummar för att allt är som det ska! Hjärta

 • Fre 14 jan 16:35
  #15
  Nótt skrev 2022-01-14 14:47:36 följande:

  Tack för ditt svar. Jag går till en särskild barnmorskemottagning, och de tar inte proverna själva utan skriver remiss till vanliga VC. Undrar om det är därför de är motvilliga kanske? 

  Övriga graviditetssymptom kvarstår som vanligt,


  Kanske, men samtidigt tänker man att de om några borde vara måna om att lugna oroliga gravida. Det är så tråkigt att det finns en sådan ovilja att lugna en orolig gravid när det skulle kunna avhjälpas med något så enkelt som ett blodprov. Jag förstår inte varför de inte bara erbjuder det?
 • Lör 15 jan 07:59
  #17
  Nótt skrev 2022-01-14 21:10:55 följande:

  Jag håller helt med. Pratade mkt om min oro. Tog ett svagt test där & hon menade på att ett plus är ett plus. Men i det här fallet har det sjunkit ju, så det var ett konstigt svar i sammanhanget tyckte jag..


  Sååå trist! Ja det är väl bara att vänta och se, även om jag vet att det är hemskt att behöva göra det. Samtidigt tänker jag såhär, om du inte hade tagit något nytt test efter att cb visade +3 hade du kanske aldrig ens tänkt en tanke på att något skulle kunna vara fel. Så försök att tänka att du är gravid tills eventuell motsats bevisas. Kanske kan du försöka boka ett VUL omkring vecka 8 privat för att stilla oron. Förhoppningsvis får du då se ett litet hjärta picka och kan därefter slippa tänka katastroftankar. Jag vet inte var du bor men jag bor höööögt upp i Sverige och här finns det typ en enda privat klinik som erbjuder VUL. Nu hade jag tur att få en underbar barnmorska som ordnade ett VUL på sjukhuset i vecka 8-9, plus att jag därutöver gjorde NIPT, och båda de grejerna gjorde oron hanterbar att leva med. Förhoppningsvis finns det någon privat klinik där du bor som kan klämma in ett VUL inom kort.
Svar på tråden Allt svagare graviditetstest
Logga in
Bli medlem