• Tor 13 jan 17:07
  5765 visningar
  24 svar
  Inlägg från isoldelively Visa alla inlägg
  24
  5765

  Allt svagare graviditetstest

  Tror också på hook effect. Testa att blanda vatten och urin 50/50 i en mugg och doppa ett test. Starkare då än i bara urin = hook effect. Så mycket hcg i urinet att testet får en "chock" och visar svagare.

 • Tor 13 jan 21:13
  #7
  svansmamman skrev 2022-01-13 19:29:35 följande:

  Fast är det där med hook effect verkligen en vedertagen grej? Jag har gjort gravtest relativt sent i graviditeten men innan HCG börjar sjunka, vi snackar typ vecka 11 och nog har testerna varit tokstarka då också. I samband med gravtest i vecka 11 mätte man också HCG i blodet till över 200 000, så det låg högt. Jag förstår om det KAN inträffa på något enstaka test, men att det skulle hända på test efter test känns väl osannolikt?


  Jo men det är faktiskt en vedertagen grej. Det är därför som tillverkarna i clearblues digitala bruksanvisning varnar för att testet ger missvisande resultat 4 veckor efter utebliven mens då hcg är alldeles för högt och testet inte klarar att fånga upp det rätt. Vet flera som fått "1-2 veckor" i vecka 8-9 och panikat i onödan pga detta.

  För att visa 3+ som det gör i ts fall ligger nivåerna närmre 2000 hcg (minst) och då bör vanliga test visa tokstarkt. Känns därför märkligt att det skulle vara svagt om det inte vore hook effect.
 • Fre 14 jan 10:59
  #10
  svansmamman skrev 2022-01-14 07:45:42 följande:

  Det där stämmer inte riktigt. Det som framgår av bruksanvisningen är, och jag citerar, "Om du testar mer än sex veckor efter befruktning kan veckoindikatorn ge oväntade resultat. Det beror på att hCG-nivån i urinen är för hög för att testet ska kunna göra en tillförlitlig uppskattning av hur lång tid som har gått sedan befruktning."

  Det står alltså att testet KAN ge oväntade resultat, inte ATT det gör det. Vidare står det att oväntade resultat KAN komma om man testar från sex veckor efter befruktning, om man är gravid i vecka 6 har det inte passerat sex veckor från befruktning. 

  Det jag menar, som jag också skrev, är att om än testet KAN påverkas av hög hCG-nivå kan det omöjligt vara en sanning att hook effect alltid är gällande om man testar "för sent". Återigen, jag testade i vecka 11 och hade en HCG-nivå på över 200 000 och ändå var teststrecket superstarkt och kom direkt. Om det alltid var så som du hävdar borde mitt test ha visat svagt precis som det blivit för ts. Så även om ett test kan påverkas av för hög koncentration hcg behöver det inte göra det. Att ts otaliga tester i följd skulle påverkas av hög hcg, medan mitt test blev en på miljonen, köper jag inte. Sannolikheten är helt enkelt för liten. 

  Vidare kan HCG minska även om man inte får en blödning, så testernas minskande styrka kan lika väl bero på minskande HCG. Det går givetvis bara att svara på genom blodprov med ett par dagars mellanrum, något jag tycker ts borde försöka få till för att stilla sin oro. 


  Självklart är det inte en vedertagen sanning att det ALLTID är så vilket jag inte heller har påstått. Men det KAN ske, googla gärna och läs, finns flera medicinska vetenskapskrifter som lyfter detta. Att det inte varit så för dig gör inte att du kan avfärda det som att det inte existerar. Som jag skrev är det möjligt för ts att testa genom att späda ut urinen. Det andra alternativet är givetvis att hcg sjunker och det är missfall på gång.
 • Lör 15 jan 15:22
  #18
  svansmamman skrev 2022-01-14 12:58:02 följande:

  Jag kan inte se att du lämnat en öppning för att hook effect inte skulle vara tillämpligt alltid. Tvärt om har du exempelvis skrivit "clearblues digitala bruksanvisning varnar för att testet ger missvisande resultat", vilket i mina ögon tyder på att du menar på att sent testande/högt HCG GER, dvs är implicit med, hook effect. Men det kanske bara är jag som bokstavstolkar dig.Jag vet inte om du läst det jag skrivit, jag har nämligen flera gånger skrivit att jag inte utesluter att det KAN ske, bara att man inte kan förlita sig på att mängder test alltid ska påverkas av hook effect bara för att man har högt HCG. Jag har dock inte läst någon vetenskaplig studie på ämnet utan mer antaganden, så om du sitter på forskning tar jag supergärna del av det då jag tycker det är väldigt intressant! 


  Ja det var du som bokstavstolkade. Och med det lämnar jag diskussionen där för att inte kapa ts.
Svar på tråden Allt svagare graviditetstest
Logga in
Bli medlem