Det beror så på. Till en enkel middag med öl+chips, ingen förrätt, enkel varmrätt och enbart kladdkaka med glass räcker nog en 100-200 per vuxen beroende på hur törstig man än och beroende på hur dyr vinsmak man har.
Det som ofta drar iväg är förrätt, de små detaljerna och tilltugg, tycker jag. Många vill ju piffa till det lite extra när man bjuder. Servera två såser istället för en, till exempel, för att alla ska hitta något. Ha en extra festlig sallad, strössla över lite färskt kryddgrönt över köttet för att det ska vara vackert osv.
Man kan förstås servera förrättssoppa där huvudråvaran är billig, men ofta innebär ju förrätt skaldjur, avokado, sparris, lufttorkad skinka och liknande råvaror En enkel (billig) grön ärtsoppa kanske man vill toppa med räkor, creme fraiche och en grön kvist. Serverar man inte förrätt blir det ju billigare.
Tilltugg kan man ju komma undan med chips, men ofta serveras t.ex. snittar eller krustader med fyllning och då åker priset upp lite.
Kladdkaka och glass är gott till efterrätt! Man kan servera vanlig Bick Pack vanlijglass och inget mer till kakan, eller någon lyxigare specialvariant på glass och toppa med färska hallon.
Så det beror på detaljerna, skulle jag säga. Hur mycket man vill piffa. Och förstås på hur bra man är på att ta tillvara på resterna.