• Katinka89

    Barn+mat, när blir det lättare?

    Det här med mat och småbarn. Har en 16- månaders flicka. Maktsituationerna skapar bara sån ångest i mig. Varenda måltid börjar med att jag knappt kan förbereda maten, gnäll och missnöje över att behöva vänta medan gröten kokas. Får osttärningar, jag skär upp raskt för att förkorta tiden. Missnöjd i stolen trots leksaker att underhålla sig med. Lyckas krypa ur selen i stolen, ställer sig upp, jag hinner få fatt henne med paniken i halsen. Får vara på golvet, river ut alla lådor, kastar innehållet i soporna på golvet. Öppnar kylen, river ut saker från nederhyllan, fortsätter till köksluckorna, river ut kastruller och bankar mot stengolvet. Panikångesten bara växer i mig. Vill komma upp i famnen, jag tar upp henne. Väl där missnöjd, vill ner, sen upp, jag hackar äpplen med en hand och med lillan i andra. Kan inte placera en tallrik med fruktbitar framför henne då hon vänder på tallriken (trots supprop) och slänger maten på golvet. Dagen har inte ens startat och mentalt är jag redan helt slut. Dålig möjlighet till avlastning ska sägas.Hon börjar dagis i augusti.

    Har panikångest varje dag. Blivit så fruktansvärt ljuskänslig. Längtar bara efter lite tystnad, att hon ska vara nöjd.
    Ja, fattar att föräldraskap är tufft... men ändå. När blir det bättre? Går snart sönder...

  • Svar på tråden Barn+mat, när blir det lättare?
  • Jemp

    Ångest, ljudkänslighet osv är stressymtom som bör tas på allvar. Finns nån medförälder? Finns utrymme att minska på kraven på dig (själv)? 

    Ang. Maten specifikt: förbered tidigare så hon inte är för hungrig. Barnsäkra köket. Testa bärsele på ryggen om hon vill vara nära, eller en bra pall att tex stå och "diska" medan du fixar. 

  • Themis

    Du får väl sätta lås på lådorna/skohorn genom handtagen osv som alla andra föräldrar gör? Kylen ska barnet inte kunna öppna, det finns lås att sätta på det också om det behövs.

    Låt barnet riva ut saker i EN låda nära golvet, som plastskålar, någon visp, sil, plasttratt, några färglada muffinsformar eller liknande - det fick jag göra som liten. Inte allt i alla lådor.

    Man kan ta bort tallriken och maten när barnet vänder den uppochner. Då är det färdigätet och man får inget mer på en stund (sätt en äggklocka på 15 minuter och försök igen). Mitt barn lärde sig det efter 2-3 gånger. Gör de samma sak direkt igen så är de helt enkelt inte hungriga- se då över antalet måltider/mängd mat som ges.

    Och man kan också köpa en barnhage och t.ex. spela barnvisor för att få greja i köket ifred, om barnet är skadebenäget. Att ha barnet i famnen medan man har en kniv i andra är en stor risk, det hade jag aldrig gjort.

    Min man har fortfarande en trasig muskel i skuldran för att vår son kastade sig handlöst över hans axel och hade hamnat med skallen i stengolvet om inte min man hade översträckt sig på reflex för att hala in honom. Vad kan hända då om man håller i en kniv?


    Om jag är rimligt trevlig, utgå från att du är rimligt intelligent.
Svar på tråden Barn+mat, när blir det lättare?