Inlägg från: Anonym (Älggryta m kokt potatis) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)

    Varför är du inte vegan?

    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-16 13:33:38 följande:

    3) Vad kan jag inte få i en vegetabiliebaserad kost?


     


    Jag är verkligen ingen dietist, men tillåter mig ändå att fråga om du kan äta närproducerat och allsidigt som vegan eller om din kosthållning  är beroende av import från fjärran land?
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-16 15:01:45 följande:

    Jag har absolut inget emot den internationella handeln med livsmedel, export och import.


    Vi är olika.
    Jag vill främst äta vilt jagad på egen mark, lokalodlade eller egenodlade grönsaker och rotfrukter, egenplockade lingon, mejeri och bröd producerat i länet.

    Öl och sprit vil jag gärna ha lokaltproducerat eller åtminstånde svenskt men kan utan vidare dricka både rödvin och cognac producerat i Frankrike.
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-16 15:31:51 följande:

    Och troligen dricker du kaffe också-inte det heller så närproducerat. 


     


    Jag är civilingenjör och har ingen egen mark så jag kan inte  odla några ätliga vegetabilier alls.


    Vad får dig att tro att jag dricker kaffe? 

    Det finns närproducerad  mat, grönsaker och köttlådor att köpa på många ställen, rekoringarna sprider sig för den som vill handla så.

    Inte alla kan äga mark och jaga, men vi kan efterfråga lokalt vilt i våra butiker och köpa viltkött när tillfälle ges.
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-16 15:31:52 följande:

     


    Jag är civilingenjör och har ingen egen mark så jag kan inte  odla några ätliga vegetabilier alls.


    Skaffa det då, det tillverkas ju som bekant inte mer land så passa på att skaffa dig  en egen plats på jorden där du kan odla allt du behöver, då behöver industrin inte producera och transportera varor över halva planeten och inga djur behöver sätta livet till.

    Inga människor behöver heller arbeta under dåliga förhållanden för att du vill äta, ingen onödig energi spills vid omvandling från vegitabilier till animalier och ingen djungel behöver avverkas i jakt på mark för sojaodling.

    Utan husdjur tror jag du får svårt med gödning, men du kan säkert köpa ett ställe med stora odlingsytor så din konsumtion inte utarmar marken långsiktigt i brist på stallgödsel.
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-16 16:30:10 följande:

    Vad gäller gödning så ör jag optimistisk vad gäller att utveckla tillverkning och hantering av handelsgödsel sett över ett längre tidsperspektiv. Ett vegosamhälle kommer ändå inte över an natt. Jag tror att det går att förbättra handelsgödselanvänding etc vad gäller kretsloppsprincipen och andra faktorer som påverkar miljö och resurser.


    Jag däremot tror att den lätttillgängliga och billiga handelsgödselns tid är förbi då olja  och gas är en ändlig resurs och elen behövs till annat än konstgödsel tillverkning.

    Idisslare, får och kor har ju fördelen att de kan producera högvärdigt protein här i Sverige på marker som ej går att plöja.

    Industriproducerat som fläsk,ägg och kyckling är ju ofta beroende av importerad soja och spannmålsodling, det är kanske bättre att vi människor ökar andelen spannmål  och baljväxter i vår kost och hoppar över industrigrisen och industrikycklingen?
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-16 17:59:30 följande:

    iDet går att variera en vegankost liksom en vegetarisk kost liksom en annan kost väldigt mycket.


    Absolut, men kan din kost produceras här i landet utan importerad konstgödning?
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Anonym (M) skrev 2024-01-16 20:01:51 följande:
    Det gjordes väl innan det fanns konstgödning så uppenbarligen 
    Jag tror inte på att människor i Sverige skulle varit veganer före konstgödsel, absolut åts spannmålsprodukter,rovor och mejeriprodukter på självhushållande lantbrukets  tid men inte ville folk vara utan saltfäsk, kött och fisk och ägg om de hade råd och möjlighet att skaffa det.
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Anonym (M) skrev 2024-01-16 20:01:51 följande:
    Det gjordes väl innan det fanns konstgödning så uppenbarligen 
    Om nöden var svår fick man ju äta sin gröt med vatten, men normalt sett åt man mjölk till gröten och smör till potatisen, salt sill eller salt fläsk så ofta man kunde.
    Ägg och grönt i säsong, givetvis nässlor och ägg på våren för att få i sej det nyttigaste och mest tillgängliga naturen gav för stunden, Korv för att kunna ta reda på allt vid slakten.
    Inte åt folk vegetariskt eller veganskt före konstgödningen, människan är allätare och jakt och fiske har ofta fyllt  grytan och magen för både svenskar och finnar.
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Anonym (AB) skrev 2024-01-18 14:19:41 följande:

    Jag har inte några större moraliska åsikter kring att äta gris eller hund, kan nog tänka mig vad som, fast det känns lite kymigt att käka husdjur.


    Husdjur, speciellt idisslare ger oss ju mycket bra mat från marker som inte kan skördas med maskin. Om du tycker det är kymigt att äta sällskapsdjur som hund tycker jag att du ska låta bli.

    Bacon och fläsk är ju gott, men den sortens djurhållning som grisproduktion oftast innebär kan jag förstå om veganerna inte vill medverka till.
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)

    Jag är inte vegan, anser att vi människor står överst i näringskedjan och mår bäst av en blandkost. Nu är det dax för stekt strömming, potatismos och rivna morötter, till detta hoppas jag få  både hårdbröd och en liten lättöl.

    Med en varierad kost behövs inga tillskott om man är frisk, passa på att gå en sväng i solskenet nu på lunchen istället!

  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)
    Agda90 skrev 2024-01-19 13:12:21 följande:
    Även med en varierad kost kan man behöva kosttillskott. 
    Oftast är det d-vitamin som vi behöver. Och det hjälper inte att gå ut i solen på lunchen nu under vinterhalvåret. Solen står för lågt för att kroppen ska kunna bilda d-vitamin
    Det beror väl på var man befinner sig och antalet soltimmar, självklart är det svårare att få tillräckligt med sol i Kiruna än i Nice en sån här dag i januari men likafullt lever det människor norr om polcirkeln en hel mansålder som aldrig käkar några tillskott utan lever utmärkt på vad det omkringliggande landskapet ger främst via jakt och fiske. Människor har ju levt i Sapmi i hundratals och kanske tusentals år utan kosttillskott.

    Bor man där hasseln växer, kanske i Blekinge kan man nog naturligt skörda mer nötter och odla mer vegetabilier än i Norrland,men på de allra flesta håll klarar vi svenskar utmärkt kosthållningen  med det som kan odlas,födas upp, jagas,plockas i skogen eller trädgården eller fångas i sjöar och hav innom tio mil från där vi bor.

    Veganer TROR jag baserar delar av sin kost på föda som produceras nån annan stans, kanske till och med på en annan kontinent, det är knappast bra för varken oss människor eller djuren och import  av livsmedel från andra länder som kanske bättre behöver maten själva kan ifrågasättas. På sikt utarmas ju jorden på platsen utomlands där man odlar om man bara bortför skörden och inte återför gödsel/mull/ resterna utan "skiter" i de svenska kommunala avloppssystemet och förhoppningsvis återför näringsämnena  och mullen till den svenska jorden eller skogen.
  • Anonym (Älggryta m kokt potatis)

    Som vän av ett öppet betat landskap tycker jag att man bör köpa och äta mer nöt och lammkött, alla kan inte hålla egna betesdjur men de flesta av oss kan hjälpa till att hålla landskapet öppet genom att dricka mjölk och äta kött från idisslare.

Svar på tråden Varför är du inte vegan?