• Tor 2 jun 13:26
  62613 visningar
  29 svar
  -3 +2
  Inlägg från Pegah Tasharrofi Läkare på Kry Visa alla inlägg
  29
  62613

  Farliga insekts- och djurbett hos vuxna och barn – Krys läkare svarar på dina frågor

  Äntligen sommar med varma dagar, svalkande dopp och barfotaspring ? men det finns vissa saker som kan förstöra sommaridyllen. Till exempel bett och stick. De flesta insektsbett är helt ofarliga och går över av sig själv. Om du är allergisk, får flera bett vid samma tillfälle eller till exempel blir biten i munnen kan du behöva hjälp av vården.


   


  Så, vilka typer av bett är farliga? Vilka symptom ska jag ha koll på? Vad kan jag själv göra och när bör jag söka vård?


   


  Krys läkare Pegah Tasharrofi kommer under hela juni svara på alla dina frågor som rör insekts- och djurbett.


   


  Läs mer om insektsbett här: https://www.kry.se/fakta/insektsbett/.  I
   annonssamarbete med Kry

 • Svar på tråden Farliga insekts- och djurbett hos vuxna och barn – Krys läkare svarar på dina frågor
 • Um Hamza skrev 2022-06-02 22:10:56 följande:

  Ska jag behandla stora myggbett på något särskilt sätt? Dotterns myggbett brukar bli som golfbollar, varma och hårda. Hon är allergisk mot de flesta frukter nötter och pollen också, kan de bli en extra reaktion av allergier i kombination med myggbett? Och hjälper antihistaminer efter myggbett? 


  Hej Um Hamza
  Prova att lindra klådan med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit. Du kan smörja med receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar mycket. Om det är så att hon får mycket myggbett eller om ni vet att hon kommer vara utsatt för myggbett under tex en resa kan ni behandla med antihistaminer under den tiden för att förebygga större reaktioner och lindra klådan.
  Ha en fin sommar
  Vänliga hälsningar
  Pegah
 • -3
  Anonym (Oj) skrev 2022-06-03 10:24:23 följande:

  Jag blir biten av en Brunorm  långt ifrån civilisationen, har ingen bil, är ensam och saknar mobiltelefon. Vad gör jag?  


  Hej
  Brunorm är en giftsnok som lever i Australien och delar av Papua Nya Guinea. Det finns inga Brunorm i Sverige i naturen, kan det vara så att du har bliven biten av annan orm? Du bör i vilket fall söka akut vård.

  Vänliga hälsningar 
  Pegah
 • Anonym (Lisen) skrev 2022-06-03 15:04:12 följande:

  Om ens barn blivit fästingbiten men det svullnar och blir en röd ring kring märket (trots TBE-vaccin!) vad gör man då?? Åker in akut?


  Hej Lisen
  Det är ganska vanligt att det bildas en liten rodnad och ibland svullnad runt om bettet men viktigt att rodnaden inte blir större (erythema migrans). Du behöver inte söka akut men bra om du söker vårdcentralen eller digital vård för att visa upp rodnaden för en läkare.
  Vänliga hälsningar
  Pegah
 • Anonym (X) skrev 2022-06-06 09:52:28 följande:

  Bebis 7 mån somfår mkt myggbett men där alla blir små. Bör man se upp?


  Hej X
  Om barnet är ej besvärad av det är det ingen fara med några myggbett men det kan leda till irritation och klåda. Försök att förebygga myggbett genom att tex använda myggnät på barnvagn eller liggunderlag.
  Vänliga hälsningar
  Pegah
 • Anonym (M) skrev 2022-06-06 13:17:40 följande:

  Hur farligt är det med ormbett som inte var huggorm? Eller ja en orm som inte har gift. De kan visst bita ändå om de vill försvara sig


  Hej M
  Om du är säker på att det inte var huggorm eller en giftig orm så är det inte särskild farligt. Vad man då måste tänka på som alla andra bett är att man bettet inte leder till en infektion. Är du dock minsta osäker så bör du söka vård.

  Vänliga hälsningar
  Pegah
 • Anonym (M) skrev 2022-06-06 13:22:10 följande:

  Sen har jag hört att ett människobett kan vara mycket farligare än vissa andra djur. Och kattbett är värre än hundbett? Pga olika bakterier?

  En hund som har rabies och man blir biten kan man ha tur och ändå inte få rabies? Även om det gick hål? Jag förstår att man måste ta behandling ändå. Men hypotetiskt?


  Hej igen
  Ja men precis, Även människobett kan vara farliga beroende på bakterier som kan finnas på huden och i mun.
  Katt utgör stor infektionsrisk då katten har vassa penetrerande hörntänder. Kattbett
   ger infektion i ca hälften av fallen. Hundbett i ca 15%. 
  Rabies orsakas av ett lyssavirus. Rabiessjuka djur utsöndrar virus i saliven under hela sjukdomsperioden, det finns även experimentella data som visar att infekterade djur kan utsöndra virus i saliven i upp till 13 dagar innan de utvecklar symtom på sjukdomen. Smitta sker genom att infekterad saliv överförs genom bett eller slickning om det finns ett sår i huden. 

  Vänliga hälsningar
  Pegah

 • Anonym (mamma Maria) skrev 2022-06-07 14:07:34 följande:
  Mitt barn fick i helgen ett fästingbett, vi (tror) att vi var snabba med att få ut den men området är fortsatt rött och svullet. bör vi åka in akut eller besöka VC? vi har tid imorgon!
  Hej Mamma Maria
  Det är vanligt med en liten rodnad och ibland svullnad runt bettet, men viktigt att rodnaden inte blir större. Bra om ni åker till VC eller söker digitalt vård för att visa upp rodnaden.

  Vänliga hälsningar
  Pegah
 • -1
  Anonym (Orm) skrev 2022-06-18 01:09:55 följande:

  Tycker att det var lite tråkigt att du inte svarade adekvat på frågan om brunormen. Visserligen känns det osannolikt att träffa på en dylik orm i naturen, men då det är fullt lagligt för privatpersoner att äga giftormar i Sverige så finns det i teorin en liten risk för att bli biten av en förrymd, dödligt giftig orm.

  Mina frågor:
  För hur många arter finns det ormserum mot i Sverige? Finns det något man kan göra själv då man väntar på vård?

  Väl mött!  Anonym (Orm) skrev 2022-06-18 01:09:55 följande:

  Tycker att det var lite tråkigt att du inte svarade adekvat på frågan om brunormen. Visserligen känns det osannolikt att träffa på en dylik orm i naturen, men då det är fullt lagligt för privatpersoner att äga giftormar i Sverige så finns det i teorin en liten risk för att bli biten av en förrymd, dödligt giftig orm.

  Mina frågor:
  För hur många arter finns det ormserum mot i Sverige? Finns det något man kan göra själv då man väntar på vård?

  Väl mött!


  Hej och tack för din fråga :slightly_smiling_face: Här är ett tips på var du kan läsa mer om ormserum. Ha en din dag
  www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/anestesi/ormbett-forgiftning-av-ormgift/
Svar på tråden Farliga insekts- och djurbett hos vuxna och barn – Krys läkare svarar på dina frågor
Logga in
Bli medlem