Inlägg från: svansmamman |Visa alla inlägg
  • svansmamman

    Vad har jag för skyldigheter mot min chef?

    Jag är för närvarande på semester som min chef beviljat sedan länge. Semestern kommer följas av föräldraledighet då jag är gravid med BF om bara några dagar. Tanken var att min semester skulle börja redan förra veckan, men för att underlätta för arbetsplatsen jobbade jag nästan hela förra veckan med att avsluta mina ärenden. Min chef och jag har haft inbokade uppföljningar en gång i veckan för att se hur avslut och överlämnande fortlöper, men dessa har chefen ställt in med kort varsel och det är flera veckor sedan vi senast hade ett sådant möte. 

    I fredags hade jag min första lediga dag, lättad över att min tid på jobbet äntligen var över (och lite besviken över att chefen inte ordnat någon form av avslutningsfika för mig, vi är ändå knappa 10 anställda). Min chef hörde av sig direkt på fredag morgon och skrev att hen ville träffa mig för att diskutera ärenden. Till saken hör att min chef gjorde exakt likadant när jag var hemma och sjuk för några veckor sedan, och krävde då att få komma hem till mig och diskutera jobb. När jag till slut gick med på att komma in till kontoret för att diskutera ärendena hen undrade över hade min chef inte längre något att prata med mig om. 


    Min chef har betett sig väldigt illa mot mig, speciellt på senaste, och jag kände att jag fick nog. På chefens meddelande från i fredags skrev jag att jag har semester, att jag snart ska föda barn och behöver vila, att jag gjort en gedigen överlämning och inte har något mer att tillföra - utan att jag lämnat all information jag vet. Jag skrev även att om hen avsåg avbryta min semester skulle hen återkomma med information om orsak till detta. Chefens svar blev ?jag förstår om du önskar ledigt, men jag behöver träffa dig och vill ogärna skicka information via rek?. Jag svarade ?mitt första meddelande kvarstår. Jag behöver vila och förutsätter att detta respekteras?. Chefen svarade med ?ok, jag skickar ett rek?. Jag bemötte aldrig detta meddelande. 


    Idag kom en avi i brevlådan att hämta ut ett rek från min chef, med mottagningsbevis. Min fråga är nu - har jag någon skyldighet att kvittera ut det? Jag är rädd att om jag gör det så kommer jag måsta åtgärda/återkoppla till min chef, dvs arbeta, och detta utan ersättning. Min chef har inte uttryckligen sagt att hen avbryter min semester. Hade jag haft en annan chef hade jag aldrig tvekat på att ställa upp för jobbet trots semester, men jag är riktigt trött på chefens beteende och utnyttjande av mig. 

    Detta ger mig otroligt mycket ångest och jag har knappt sovit sedan meddelandet kom i fredags. Har jag några skyldigheter gentemot min chef i dagsläget? Hänvisning till lagrum eller praxis uppskattas! Kan tilläggas att jag redan bestämt mig för att inte återvända till arbetsplatsen efter min föräldraledighet till följd av chefens beteende, så jag känner inte något behov av att fortsätta spela efter chefens pipa. Jag har också bestämt mig för att tillämpa sjukskrivning (som barnmorskan propsat på i flera veckor) eller föräldraledighet om min semester skulle bli indragen, så jag kommer under inga omständigheter gå med på att arbeta ett par dagar innan barnet är beräknat. 

  • Svar på tråden Vad har jag för skyldigheter mot min chef?
  • svansmamman
    Anonym (Hej) skrev 2022-06-10 03:39:02 följande:

    Är du medlem i facket så kontakta dem och fråga. Har du kvar tex mailkontakt med chefen?


    Jag ringde facket igår, men fick bara diffusa oklara svar som tyvärr inte gjorde mig klokare. Chefen skickar sina meddelanden via Messenger och allt finns sparat där. 
  • svansmamman
    Anonym (Skärp dig) skrev 2022-06-10 05:00:21 följande:

    NEj, men sitt där med armarna i kors och tjura. Chefen lär komma ihåg det när du behöver referenser i framtiden.

    Snacka om att bete sig som en tjurig barnunge...

    "Jag fick ingen avslutningsfika, uähhhuähhhhhuähhhhhhh".

    Skärp dig.


    Jag tror du hakade upp dig på något som verkligen inte är en stor grej. Det handlar absolut inte om avslutningsfika. Som jag skrev har jag redan tillmötesgått chefen på alla sätt jag kan, exempelvis genom att arbeta totalt mer än en vecka gratis när jag egentligen skulle varit hemma och haft semester. Inte så mycket som ett tack har jag fått, eller ?lycka till med bebisen?, när jag gick hem för sista gången innan ledigheten. Jag har redan ett jobb att gå till efter min ledighet, så jag behöver inte bekymra mig om referenserna. 
  • svansmamman
    Gameofthrones skrev 2022-06-10 05:31:29 följande:

    Asså, va? Du går på föräldraledighet? Du slutar inte på jobbet.
    Känner ebdek som tar med sig fika om det är ngt inom jobbet. Chefer har absolut ingen skyldighet med fika upp till var och en.

    Ja är det ngt ni behöver göras innan din mammaledighet så hör man det klart. Va glad att du har en chef som kan erbjuda komma hem till dig när du är höggravid. Ja du har skyldighet till hämta ut ett rek. Om du ijre gör det har du nog ingen bra tillit, referens. 

    Jo jag fattar gravid6etc gravidhormoner själv tre barn. Men har inte spelat offer.


    Jag förstår givetvis att det inte finns någon skyldighet för chefen att bjuda på fika, och det är också en petitess i sammanhanget. Det handlar om att jag halvt slagit knut på mig själv för min arbetsplats och chefs skull, men inte fått något tillbaka. 

    Jag har gjort klart allt jag någonsin kunnat innan jag gick hem och jag har gjort en gedigen överlämning till kollegor, bra mycket mer omfattande än alla andra som ?gått hem? tidigare. Att säga att man ska komma hem till sina anställda är i mina ögon ett övertramp, speciellt när man skriver ?måste träffa dig? och inte ?jag ber om ursäkt att jag stör dig på din första lediga dag, men skulle du ha möjlighet att besvara några frågor jag har kring ärenden du överlämnat??. Jag har funnits tillgänglig för frågor länge, så varför ta det först när jag väl gått hem? 


    Vad skulle vara grunden att jag måste hämta ut reket? Jag tänker om du har någon källa. Rent logiskt tänker jag att det kräver att jag jobbar, vilket innebär att chefen måste avbryta min semester och beordra jobb. Men jag vill som sagt var veta vad som faktiskt gäller. Nytt jobb har jag redan ordnat med så referenser är inget jag bekymrar mig över. 

  • svansmamman
    Anonym (Realist) skrev 2022-06-10 07:07:50 följande:

    Men hur osmidig kan man vara?? Varför inte bara åka in och träffa chefen? Du lär få en skitdålig referens för framtida jobb, men det är ju ditt val och ditt problem. Du ska ju inte sluta, så varför ha avslutningsfika?

    Reket måste du givetvis hämta ut, det förstår du väl?


    Min avsikt är givetvis inte att vara osmidig, men jag är tacksam för feedback om hur det uppfattas. Jag tycker själv att jag slagit knut på mig själv för att underlätta min hemgång. Det jag vill undvika är att återigen måsta arbeta gratis. Fem arbetsdagar de sista två veckorna har jag jobbat trots ledighet för att inte tala om alla övertidstimmar i syfte att få ett snyggt avslut. Jag har funnits tillgänglig för frågor länge, men trots det är det först när jag går hem som chefen kommer med något. Jag vill helt enkelt inte bli utnyttjad mer. 


    Det handlar givetvis inte om en ~avslutningsfika~, det jag syftar på är att det inte fanns en tillstymmelse till tanke om att ?oj hon jobbar sin sista dag på länge idag, kanske att jag skulle passa på att önska lycka till?. 

    Det kanske är jag som är dum, men jag förstår inte varför jag skulle ha en skyldighet att hämta ut reket. Därav frågan. Jag har inte fått information om att chefen avbrutit min semester, kan jag verkligen förväntas arbeta (mer än jag gjort) när jag är ledig? 


     

  • svansmamman
    Anonym (XXX) skrev 2022-06-10 07:18:04 följande:
    Nej, det finns ingen lag som säger att man måste hämta ut rek. Ibland kan det vara smartast att inte göra det, om man misstänker vad de innehåller. 
    Det är vad jag också varit inne på. Jag vill verkligen inte vara oschysst mot min arbetsplats, men samtidigt vill jag inte bend over backwards för att vara min chef till lags på bekostnad av mig själv. Jag förutsätter att reket innehåller frågor kring ärenden men jag har ingen aning i vilken omfattning. Jag har lämnat all information som finns i samband med överlämningen och gjort allt by the book, så jag har inget mer att tillföra. Jag är ganska övertygad om att detta är något min chef gör bara för att vara besvärlig, och jag vill därför ha torrt på fötterna innan jag gör något. 
  • svansmamman
    Anonym (Kakmonstret) skrev 2022-06-10 07:23:14 följande:

    Jag får emot strömmen här till en viss grad. Just snacket om referenser, jag har uttryckligen sagt vid tidigare intervjuer att nej, jag får nog ingen bra referens från det jobbet för ledarskapet var kasst. 
    Det är en så tråkig inställning att man ska böja sig helt efter chefens önskemål, att de håller på 100% av makten, en bra ledare ska söka goda referenser den med! Systemet är helt fel, det finns ingen jämställdhet. 

    Jag hade inte vägrat att hämta ut mitt rek, men jag hade haft en tydligare kommunikation med chefen, speciellt då denne ställt in upprepade gånger och ställer högre krav på dig än sig själv. Jag hade krävt ersättning förutsatt att det inte var något du uppenbart missat eller inom logiska ramar skulle ha hunnit med inom semestern (och så låter det inte baserat på vad du skriver). Vid sjukskrivning däremot, och inte semester, då hade det varit ett stenhårt nej från min sida. 


    Tack för feedback!


    Referenser är jag inte orolig för, eftersom jag redan har ett jobb att gå till sen. Så för den delen är det ingen fara. 


    Ja alltså jag har inga problem att vara behjälplig även efter att jag gått hem, för mig handlar det mer om att få kravet ?jag måste träffa dig? istället för ?förlåt att jag stör, men har du möjlighet att svara på några frågor?. Chefens förväntan att jag ska släppa allt för händerna och välkomna hen hem till mig för att jag ska arbeta, gratis, känns olustigt. 


    Anledningen till att jag tog ut semester, och inte sjukskrivning, sista tiden var för att det skulle bli billigare för min chef. Så i dagsläget orkar jag egentligen inte jobba. Om jag skulle vetat att det är något jag snabbt och enkelt kan åtgärda hade jag bara hämtat ut reket och gjort det oavsett vad det varit, men jag har ingen aning om vilken omfattning det är och vad som kommer krävas av mig. Det är något som chefen också vägrade svara på när jag frågade. 


    Jag får kanske lyfta frågan igen med min chef, om än jag inte tror att jag kommer få något som gör mig klokare. 

  • svansmamman
    Anonym (M) skrev 2022-06-10 07:50:21 följande:

    Eftersom du mår dåligt över det hur eller hur så gör det chefen säger men gör det inte gratis utan du ska ha lön för tiden det tar då chefen i stort sett tvingar dig att bryta din semester. Även att hämta ut det där rek. Sen fortsätt vara tydlig med att du gjort allt för att förbereda. Har chefen någon chef över sig så kontakta den och berätta detta. Sen tycker jag du själv också kunde ha bjudit på fika sånt kan man inte bara ta för givet eller bli sur över om det nu inte brukar vara så för andra där såklart. Tråkigt för dig att få detta avslutet för du behöver ju inte denna stressen när du ska få det bästa i livet. Hoppas med du kan hitta någon på jobbet som kan vara din referens om du inte tror chefen ger dig bra ord. 


    Tack för din feedback! Jag tror att jag var otydlig med hela fika-delen. Jag bryr mig inte om att få fika, det jag saknade var mer ett ?lycka till med bebisen? eller någon form av uppmärksammande att jag jobbade min sista dag innan en lång ledighet. Speciellt när jag jobbat på arbetsplatsen i tio år och dessutom gjort allt jag kunnat av omtanke för kollegor och chef. 


    Jag meddelade chefen i fredags att hen får återkomma om hen avser bryta min semester, vilket hen inte alls bemötte. Jag är tämligen övertygad om att detta är något min chef gör för att vara besvärlig och att det inte finns grund för att bryta semestern, jag vill därför ha det svart på vitt från hen. 


    Tyvärr finns ingen högre chef att prata med, annars hade det varit ett alternativ. 


    Besvikelsen ligger nog mest i att jag verkligen gjort mitt yttersta för att vara min chef tillags, men trots det får jag mer skit på mitt bord. 

  • svansmamman
    Anonym (ööö) skrev 2022-06-10 07:59:03 följande:
    Varför jobbade du en vecka gratis? Så gör man ju inte. Har du gått med på det får du nog skylla dig själv i den frågan. 

    Vad tror du reket innehåller? När en chef säger att den inte vill ta det via telefon osv, så undrar man ju verkligen vad som är så hemligt. 
    Du kan välja att inte hämta ut, du skulle tex kunnat bli sjukskriven eller hamnat på förlossningen så att du inte kunnat hämta ut det. 
    Anledningen till att jag jobbade på min semester var för att vara schysst mot min arbetsplats, jag ville göra allt för att få ett så snyggt avslut som möjligt. Det är väl precis det jag gör nu, skyller mig själv, och drar lärdom av att det inte ger mig något att göra saker med enbart arbetsgivarens intresse i fokus. Jag vill inte göra det mer, och känner ju därför att jag inte vill hämta ut ett rek som förmodligen kräver att jag jobbar än mer gratis. 

    Jag trodde nog att reket från början var ett hot för att få mig att gå med på att ses, men när jag sen inte gick med på det var chefen tvungen att reka något ändå. Det skulle kunna vara ett lönebesked, likväl som det kan vara frågor kring ärenden jag lämnat. Till saken hör att jag lämnat all information när jag gick, så jag har verkligen inget mer att tillföra (vilket jag även förmedlat). Jag vill inte vara precis och skulle jag bara veta om att det är något jag enkelt kan redogöra för hade jag inte tvekat att ställa upp, jag är bara rädd att få spendera än mer ledig tid åt jobbet. 
  • svansmamman
    Jemp skrev 2022-06-10 08:07:00 följande:

    Nej klart du inte ska gå chefen till mötes här. Du har rätt till din ledighet. Han har varken beordrat eller kompenserat för att avbryta den. Sen spelar det i mina ögon in också att det inte är en engångsföreteelse. 

    Är det en vecka med att svara på frågor du jobbat eller en vecka med heltidsarbete? I det sistnämnda ska det såklart inte redovisas som semester. 


    Tack för feedback! Av vad jag förstår borde jag inte ha någon skyldighet att hämta ut reket när jag har semester (som chefen inte avbrutit) men jag hittar egentligen inget stöd för det utan det lämnas för tolkning.

    Det är där skon klämmer för mig, att det inte är en engångsföreteelse utan ett återkommande beteende. Sen grundar det sig också i att det kommer som ett krav när hen med enkelhet hade kunnat ställa det mer som en fråga för att höra om jag har ork och möjlighet. 


    Det är en vecka med heltidsarbete jag utfört på min semester. Detta gjorde jag för att jag ville göra ett så snyggt avslut jag någonsin kunde, alltså inget min chef beordrat. När jag lite försiktigt lyfte om jag kunde lägga in arbetstid istället för semester under de dagar jag jobbat fick jag svaret att lagd semester ligger. Kanske hade jag kunnat opponera mig mot detta, men jag var så lättad över att vara klar och få gå hem att jag lät udda vara jämnt och kände att jag hellre bjuder på en vecka än att ta diskussionen med min chef. 

  • svansmamman
    Anonym (Rut) skrev 2022-06-10 08:28:40 följande:
    Om det ts skriver stämmer är det väl ändå chefen som är osmidig? 

    Ts har jobbat en vecka på sin semester.

    Chefen har ställt in alla deras möten, och nu när ts gått hem för en lång tid framåt så kommer chefen på att det var något viktigt kvar. Det skulle chefen så klart planerat in tidigare. 

    Chefen har tidigare tvingat in ts till kontoret fast hon var hemma sjuk. 

    Chefen uppmärksammar inte heller ts när hon ska ha barn och vara föräldraledig. Ni som tycker fika var för mycket begärt kan väl ändå hålla med om att ett "grattis och lycka till hoppas allt går bra" inte är för mycket begärt? Jag jobbar också på en liten arbetsplats med drygt 10 anställda och hos oss hade vi till och med babyshower när en anställd skulle ha barn. Även saker som att folk ska gifta sig, fyller jämnt osv uppmärksammas. Det tycker personal är trevligt. Och vem vill inte jobba på en trevlig arbetsplats? 

    Tack för feedback! Jag får mig lite av en tankeställare efter att ha läst svaren här, eftersom min upplevelse varit att jag varit mer än tillmötesgående utan att få något tillbaka. Det är tydligt att det jag gjort för min arbetsgivares skull är något som de flesta arbetstagare skulle göra utan att blinka, och att arbeta på sin lediga tid är något folk tar med lätthet på. 


    Jag vill inte vara besvärlig på något sätt, men efter alla dessa turer känner jag att jag borde kunna förvänta mig något från min chef också. Erbjudande om ersättning för tiden jag skulle måsta lägga ner om jag ska hantera reket, exempelvis. 

    Jag förstår nu att jag var lite otydlig med min fika-kommentar. Det jag var ute efter var, lite som du är inne på, att jag saknade någon form av uppmärksammande om att jag gick hem för en lång tid framöver, inte ens ett ?ha det bra? eller ?lycka till med bebis? fick jag höra. Sen tycker jag att det är sunt förnuft att göra någon form av gest när någon exempelvis går hem för att vara föräldraledig. Jag förväntade mig ingen fest, men en kaka till kaffet för att visa att man ändå noterat det hade i mina ögon inte varit för mycket begärt. 

Svar på tråden Vad har jag för skyldigheter mot min chef?