Inlägg från: Anonym (E.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (E.)

    Namn till lillebror

    Philip och Gabriel
    Philip och Alexander
    Philip och Vilhelm (dock ej bibliskt)
    Philip och Martin
    Philip och Marcus (eller Marc/Mark)
    Philip och Elias
    Philip och Johan

  • Anonym (E.)

    ...sedan finns ju även t.ex. Peter, Tomas, Mattias, Andreas, Daniel och David, som är bibliska och på flera sätt passar ihop med Philip (neutrala, normala, vanliga pojknamn - inga smeknamn, inte utländska, inte heller FÖR ståtliga). Men de kanske är för mycket fel generation? Å andra sidan är väl inte Philip heller inne längre? Jag tänker på det som ett typiskt 90-talsnamn. 

  • Anonym (E.)
    Anonym (L-M) skrev 2022-06-12 02:40:27 följande:
    Dom flesta väljer inte namn för att dom är inne, såvida man inte är väldigt ung och osäker, utan för att man tycker att namnet är fint. 
    Är det din erfarenhet att "dom flesta" inte väljer namn för att de är inne? Om det vore sant, skulle det ju inte finnas några generationsnamn alls. Alla namn skulle vara lika vanliga hela tiden. Nog sjutton går namn i cykler, och trender!

    Själv tycker jag att det blir lite konstigt, om två (eller flera) syskons namn härstammar från två olika tidsperioder. Tycker inte du det?

    Birgitta och Tuva
    Margareta och Engla
    Lars-Göran och Leo
    Tor-Leif och William 
  • Anonym (E.)
    Dilara93 skrev 2022-06-15 13:36:30 följande:

    Tack alla, bra förslag ni kommer med :) 

    Dessa namn har vi på listan nu: 


    Jakob - fint, bibliskt, internationellt men låter kanske för hårt i slutet när man säger det högt 

    Lukas - fint, bibliskt, internationellt, kanske för vanligt men känner ingen som heter så, min mans favorit. 

    Elias - Fint, bibliskt, internationellt 


    Emanuel - alltid älskat detta namn men känns inte helt rätt för min man. 


    Jonathan - fint på alla sätt men känns inte helt hundra 


    Mathias - fint, kanske fel generation? men tycker det är gulligt 


    Alexander - en väns son heter Alexander. känns lite fel att ta samma? 


    David 


    Christian 


    Christian är det absolut finaste av dessa, tycker jag. Både nordiskt (men inte omöjligt internatinellt) och stiligt (särskilt stavat med C), och så kommer den kristna associationen också med. Inte för vanligt nu heller. 
  • Anonym (E.)
    Dilara93 skrev 2022-06-21 10:24:09 följande:

    Tack för alla förslag. 


    Mannen står fast vid att han vill ha Lucas. 
    Jag vela varje dag och inget känns 100. 

    vad tycker ni om namnet Paul? 


     


    Jag tycker tyvärr att Lucas är ljudmässigt fult, som nästan alla namn med u-ljudet i. Dessutom har jag en association till hästnamn, men det är möjligt att barn och unga idag inte har det (idag heter hästar allt möjligt fantasifullt). 

    Paul är stiligt och fint och internationellt gångbart. Men kanske för osvenskt? Den svenska formen är ju Pål - men det tycker jag personligen ser bonnigt och töntigt ut, och då är namnet heller inte längre stiligt eller internationellt gångbart.

    Jag gillar även Paulina på en tjej, väldigt fint, och där finns ingen svensk form så det är naturligt att ta just stavningen Paulina. 

    Du nämnde Christian förut - varför kan du inte ta det? Är ju ett utmärkt namn på en kristen skandinavisk pojke, samtidigt som det inte "osar" religösa föräldrar (inte för att det är något fel,  men nu tänker jag på hur jämnåriga kamrater kanske tänker).  
  • Anonym (E.)

    TS - vad tycker du om André? Det är lika stiligt som Philip, och förekommer i Bibeln (Andreas). 

    Eller Marcus/Marc/Mark, som också är bibliskt, men samtidigt har Romarriket bakom sig också. Philip och Mark tycker jag låter väldigt passande, stiligt och fint. Marcus är också bra, men kanske för vanligt?


    Dilara93 skrev 2022-06-22 11:00:00 följande:

    Vad tycker ni om namnet Matheo? 

    Vilket är då samma stil som Philip, Matheo eller Mathias? 


    Matheo är en italiensk form, som har blivit populär bland unga WT vad jag förstår. Passar inte alls med Philip. Mattias är den form som passar bäst med Philip.

    Sedan finns även Mats, men det tycker jag inte passar med Philip på grund av att det är olika generationer, samt att Mats är allmogens gamla form av namnet.

    Vidare finns Matteus som är det mest religiösa, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på hur man ser det. Själv tycker jag att det är "för" religiöst - man tänker direkt på evangelisten, vilket man inte gör när man hör Mattias eller Mats. Och Philip har ingen sådan Bibelassociation alls (trots att Filippos förekommer i Bibeln, men nästan ingen känner till det).  
  • Anonym (E.)
    Embla twopointoh skrev 2022-06-22 14:02:57 följande:
    Jag förstår hur du menar, Philip är definitivt "stiligare" än Lucas, men jag tycker kanske inte att Lucas påverkar brorsans namn negativt på det sättet.

    Jag gillar Jonathan tillsammans med Philip. Bägge två är stiliga namn, samtidigt som de har en mjuk början (FI-ljudet och JONA-ljudet är mjukt) och ett lite hårdare avslut (IPP, TAN). Mathias är lite hårdare och tillhör inte samma tidsperiod som Philip och Jonathan som var trendiga ungefär samtidigt.

    Men, alla namnen ni har på förslag funkar såklart utmärkt, huvudsaken är ju att ni gillar namnet och att det känns rätt på pojken. Vilket inte alltid kan vara det lättaste att få till, både att föräldrarna ska vara överens och att det känns rätt alltså.

    Lycka till, och berätta gärna vilket namn det blev när ni bestämt er!
    Jonathan är ett av mina hatnamn - trots att det är ett helt normalt namn och inte WT eller så. Det är raka motsatsen till stiligt, i mina öron. Dels är det sammantaget för mjukt för ett pojknamn tycker jag (trots t:et), dels har det blivit väldigt förknippat med Astrid Lindgrens sagovärld (syskonen till en Jonatan heter ofta något annat Astrid Lindgren-namn), och dels tänker jag på visan:

    Hon hade ock en fästman, som hette Jonatan, Jona-tan tan tan, Jona-jona-jonatan.
    Och han var inte fager, men hon var lika dan, lika dan dan dan, lika lika lika dan. 


    Fast de barn som föds nu, kanske aldrig kommer att känna till den visan... man vet aldrig.
  • Anonym (E.)
    Embla twopointoh skrev 2022-06-22 14:35:01 följande:
    Ha, ha, ja, vi har väl alla olika associationer till vissa namn. Själv tänker jag lite på rövarna i Kamomilla stad "Kasper och Jesper och Jonatan" när jag hör Jonathan. Fast bara lite, för Jonathan är såpass vanligt att jag i huvudsak associerar det främst till Jonathan jag känner.

    Personligen så föredrar jag Jonah/Jona framför Jonathan. Det är klassiskt utan att vara supervanligt.
    Ja, fast då går tankarna direkt till valfiskens buk...
  • Anonym (E.)
    Anonym (Mattis?) skrev 2022-06-22 14:49:19 följande:
    Kanske Mattis, istället för Mathias.. Jag tycker Mathias känns för 80-tal men har rätt många bekanta i min egen ålder som heter det :P Lite samma med Jakob det är det ju en del barn som heter nu. 

    Jag tycker de flesta namn passar med Philip. Är ju väldigt klassiskt och gångbart. 
    Mattis är för finskt tycker jag, och för förknippat med Ronja Rövardotter.
Svar på tråden Namn till lillebror