• Thu 23 Jun 2022 06:18
    5089 visningar
    16 svar
    16
    5089

    Pco eller inte?

    Hallojs,

    Fan va stökigt det är det här med PCOS. jag har också i mången år undrat. Det jag skulle göra om jag var du är att traska iväg och ta mig ett blodprov. Det är nämligen typ enda sättet att veta säkert. 


    Jag gjorde mitt på Tilly, betalade själv, och fick en bekräftad PCOS diagnos. Du kan såklart ramla iväg till vårdsnurran också men min bild är att det är en skakig sektor om du vill ha ett tydligt svar. Vår kära allmänvård är inte alltid så duktiga på det här med PCOS tyvärr. IVF kliniker brukar dock ha stenkoll men det kostar ju en del. Läs på om hur det endokrina systemet fungerar och hur PCO/PCOS funkar så kommer du inte bara hitta svar på hur du förmodligen fungerar utan också på vad du själv kan göra för att stävja hormonell problematik. En kvinna som är duktig på det här (man får ta vissa saker hon skriver med en nypa salt men hon är påläst och skriver mycket informativt om hormonella problem) är Vulverine/Jenny Koos. Hennes drivkraft är att kvinnor skall känna till så mkt som möjligt kring sina kroppar vilket jag tycker är uppmuntrande och hälsosamt i en värld där forskning och fertilitetsförståelse är relativt nyfödd.


    https://www.vulverine.se/blogg/pcos/


    När du får ditt blodprov så skall du leta efter ett rejält förhöjt AMH, skall vara en bra bit över 6 för PCOS tror jag samt kvoten total testosteron/SHBG. En kvot över 0,05 bedöms som hyperandrogenism som du ju också beskriver. OBS du behöver googla hur du kommer fram till den kvoten. Man räknar det ena plus det andra delat med något vill jag minnas men är lite osäker.

    Tilly ger också en rapport som är ganska målande över hur alla dina kvinnorhormoner mår. 


    Därmer, om du försökt längre än 6 månader samt har en bekräftad PCOS diagnos så har du rätt till hjälp av vården. Ett blodprov kan vara ditt fuel för att bekräfta din diagnos för vården. Dvs du behöver inte pröjsa själv därefter ifall ni skulle vilja sätta igång ÄL eller IVF längre fram samt slipper lyssna på ngn nolla som säger åt dig att gå ner i vikt och komma tillbaka om ett år eller dylikt utan du kan faktiskt få riktig hjälp med en bekräftad diagnos.


    Kom ihåg! Knowledge is power! Det finns få saker som är så bra att veta som hur man själv funkar. Lycka till och posta tillbaka om du har frågor. 


     

  • Thu 23 Jun 2022 06:36
    #12

    Kanske skall lägga till att du visst bör nämna att du har barnplaner när du går till gyn. Ser att ni diskuterat det i tråden och jag vill inte skjuta ner någon annans kommentar men risken om du inte säger det är bland annat att du annars får hormoner och rekommendationer som inte stämmer överens med att du vill ha barn. T.ex om du får syntetiskt progesteron så skall man bara behandla med det mellan mens och ÄL men inte mellan ÄL och mens m.m. Om du skall bända lite på sanningen så säg att ni försökt ett år istället. Det är ju nästan sant. Man kan faktiskt gå till en vanlig gynekolog när ÄL börjar närma sig. De kan bekräfta på dagen när ÄL skall ske pga att de mäter storleken på äggblåsan. Så gjorde jag nu senast och det stämde på dagen med vad min gynekolog sa. Åtminstone om man skall tro tempökning samt LH test.

    Ytterligare en anledning till att du inte skall ljuga om barnplanerna är att vården är jäääävligt snabba med att säga: om du inte vill ha barn kan vi rekommendera dig P-piller för din behåring och din stökiga cykel. 


    Tack vården! Jävligt effektivt att hjälpa en kropp som har svårt att ägglossa och sköta sina hormoner rätt genom att tvinga den att fake ägglossa istället.


    Min poäng är att det är bättre att säga hur det ligger till och vara påstridig så du inte får fel behandling. Glöm inte att trots att ditt aim just nu är att skaffa barn, vilket kan vara den starkaste driften vi människor har, så är PCOS ofta ett metabolt syndrom vilket i praktiken och i längden är en dödsfälla. Dvs sätt inte ett plåster på en skottskada. Se vad du kan göra för att hjälpa din kropp att ägglossa och lär dig mer än vården så kommer du veta när de inte vet vad de snackar om osv. Återigen, blodprov is the shit. Oavsett om du finansierar det själv eller via vården. Då vet du säkert. Pärlbandet på äggstockarna som många pratar om är en del i diagnosen men inte hela sanningen. 


    Igen, lycka till!

Svar på tråden Pco eller inte?