• Anonym (§)

    Förvaltningsrätt - muntlig förhandling

    Vad menar du med stöd? Antingen är du ombud och då pratar du på parts vägnar, eller så är du bara någon som följer med, och då ska du vara tyst. Jag antar att det är LVU eller LVM det handlar om, och då får part ett ombud (en advokat) utsett av domstolen.

  • Anonym (§)
    Anonym (Muntlig förhandling) skrev 2022-07-23 16:18:18 följande:
    Jag är inte juridiskt ombud, så jag för inte den ena partens talan. Jag och parten i fråga kan dock behöva kommunicera under förhandlingen beroende på vad som framkommer och hur det ska bemötas.

    Så min fråga gäller egentligen vad parten i detta fall kan begära för svar av domstolen.
    Jag antar att du menar väl, men lyd ett gott råd och låt parten ta detta med sitt ombud istället. Jag är jurist och har jobbat på förvaltningsrätten, och det är snarare så att hjälpsamma stödpersoner snarare stjälper än hjälper. Ombudet är advokat och har full koll på process och vad som bör åberopas.

    Värt att veta är också att en förhandling i förvaltningsrätten inte funkar på samma sätt som i tingsrätten, där allt som åberopas måste anföras under förhandlingen. I förvaltningsrätten går det bra att komplettera skriftligen.

    Och som svar på din fråga (som jag nog inte riktigt förstår, tänker ni kräva saker från domstolen?) är att domstolen inte svarar på frågor, utan lyssnar på parterna och dömer utifrån detta. Skälen för domstolens bedömning anges i domen, och ingen annanstans.
  • Anonym (§)
    Anonym (Muntlig förhandling) skrev 2022-07-23 20:00:42 följande:
    Vanligt biståndsärende enligt socialtjänstlagen.
    Är det din vän som har begärt muntlig förhandling? I vanliga fall så avgörs dessa ärenden på handlingarna, och den muntliga förhandlingen är bara ett komplement. Men ta till dej det som jag och flera skrivit ovan; din vän, och absolut inte du, kan inte ställa frågor till rätten, och du ska vara tyst under sammanträdet. Är du inte det så kan rätten skicka ut dej ur lokalen. Återigen, jag har sett många exempel på att pratsamma vänner stjälper.
  • Anonym (§)
    Anonym (Muntlig förhandling) skrev 2022-07-23 22:09:33 följande:

    Som jag skrev, jag är bara med som stöd, personen för själv sin talan.

    Jag har goda skäl till att försöka finna svar på de frågor jag ställer här.


    Oavsett vilka skäl du har (vet du vän om detta?) så hoppas jag att du nu förstår att varken din vän eller du kan ställa frågor till rätten. Dom kommer inte att svara! En domstol är ingen frågelåda utan din vän och socialtjänsten får argumentera, och sedan kommer rätten med sin dom baserad på handlingarna och det som framförts muntligt.
  • Anonym (§)
    Anonym (Muntlig förhandling) skrev 2022-07-24 02:11:43 följande:

    Lyder inte en förvaltningsdomstol inför förvaltningslagen?


    Inte i den rättsskipande verksamheten (1 § FL). Där gäller förvaltningsprocesslagen ( 1 § FPL).
  • Anonym (§)
    Anonym (Muntlig förhandling) skrev 2022-07-25 14:12:20 följande:
    Då saknar 18 § FPL värde.
    Eller så är det du som inte riktigt förstår paragrafen. Det finns ett skäl till att juristutbildningen tar 4,5 år, nämligen att man lär sig tolka texter och förstå systematiken. Jag börjar få lite rättshaveristvibbar av dej nu...

    Men om du nu tycker dig ha rätt i det du skriver är det väl bara att du vänder dig till domstolen och ställer dina frågor?
  • Anonym (§)
    Anonym (Muntlig förhandling) skrev 2022-07-25 23:15:30 följande:
    Du har säkert kunskap om hur man brukar göra och resonera, men du behöver se hur det fungerar från den enskildes perspektiv och jämföra det med lagstiftarens syfte.

    Överklagande blir omöjligt om ärenden behandlas i domstol där myndighetsparten slarvat och domstol fritt kan lägga till vad som helst.
    Den enskilde måste ha något att förhålla sig till vid överklagan, vilket normalt sett är
    -de för den enskilde aktuella omständigheterna relevanta för ärendet
    -utredande myndighets utredning, beslut och beslutsmotivering.
    -lagar och annan reglering (inkl rättslig praxis).
    Allt detta går att läsa sig till på förhand, men inte sådant en domstol lägger till i efterhand.
    Sådan rättsosäkerhet kan omöjligt vara vad man haft för avsikt med lagstiftningen.
    Från ickejurist till "proffs" på drygt 80 inlägg, bra jobbat :D
Svar på tråden Förvaltningsrätt - muntlig förhandling