• Mon 25 Jul 2022 11:28
    12612 visningar
    70 svar
    -1 +3
    70
    12612

    Grannen klagar på min katt

    Vad jag tycker? Att kattägare ska tvingas betala för vad deras katter ställer till med, istället för att skylla på andra. Lösgående katter är en stor olägenhet i bostadsområden. Jag hoppas på att det i framtiden ska kunna gå att enkelt och billigt testa vilken katt som till exempel använt sandlådan som toalett eller kissat på dynorna, och så få kattägaren betala för skadegörelsen.

  • Mon 25 Jul 2022 13:05
    #5
    +2
    Mia99 skrev 2022-07-25 12:52:32 följande:

    "Stor olägenhet" tycker jag är att ta i från tårna. Ett smärre irritationsmoment skulle jag själv hävda. Definitivt inte större än måsar, skator och kajor, eller för den delen hästägare som rider på cykelvägarna där vi bor och lämnar stora blaffor efter sig. 


    Men jag håller med i princip, om våra katter skulle orsakar en skada och som klart kan härledas till oss, så skulle vi självklart ta vårt ansvar för det.

    (Nu har vi våra katter i vår inhägnade trädgård så vi har tagit förebyggande åtgärder för deras säkerhet och för grannsämjans skull).


    Du har ju själv katt, så jag förmodar att du gillar dessa djur från början och därför har visst överseende med dem.

    Jag tycker att det är mer än ett smärre irritationsmoment att inte kunna ta med barnen till sandlådan, för den använder områdes katter som toalett. Jag tycker det är mer än ett smärre irritationsmoment att jag inte kan ha välskötta rabatter eller blomlådor, för de används också som toalett. Jag tycker att det är mer än ett smärre irritationsmoment att inte kunna lämna dynorna på utemöblerna framme när man t.ex. åker och handlar, eftersom katterna lägger sig på dem, hårar ned och även kissar. Jag tycker att det är mer än ett smärre irritationsmoment att katter smiter in i huset eller förrådet och man måste få tag i katten innan man kan stänga och låsa (maken har färska rivsår efter en av grannkatterna som konstant ska gå in varhelst det finns en liten öppning).

    Där jag bor har vi inte speciellt mycket måsar eller kajor eller hästar. Och även om vi haft det så river inte kajorna runt i blomlådan, hästarna bajsar inte i sandlådan och måsarna flyger inte in på altanen och bajsar på dynorna.

    Så, bara för att kattägarna tycker att det är väl inte så farligt med det deras älsklingar ställer till med, så betyder inte det att resten av oss håller med.
  • Mon 25 Jul 2022 14:17
    #7
    -1 +1
    Mia99 skrev 2022-07-25 13:52:03 följande:
    Vi har alltid haft många katter i områdena där vi har bott. Men jag får erkänna att jag aldrig har stött på dessa besvär som du nämner, inte i den omfattningen. Visst kan katter kanske bajsa i en sandlåda då och då men även om det är lite äckligt, så är det inte hela världen. Man kan rätt enkelt bara peta bort de två-tre små, torra korvarna. Det är inte kul men inte heller särskilt farligt. 

    Att de kissar på dynor låter lite anekdotiskt, det ligger helt enkelt inte i kattens natur att göra på det viset. De vill ju helst gräva ner sitt kiss. Däremot blir våra dynor väldigt ofta nersmutsade av fågelbajs. Maken får tvätta dem med högtryckstvätten minst en gång i månaden. Även våra markiser har vi fått rengöra professionellt då fåglarna har släppt stora mörkblå blaffor på dem (efter att ha ätit något slags blåa bär) som inte gick att få bort på annat sätt.

    Katter förstör inte heller rabatter, de är alldeles för små för att göra någon större skada. Vi har fina rabatter i vår trädgård/kattgård där våra tre unga katter får härja fritt hela dagen och de har hittills inte förstört en endaste blomma. Inte för att de är särskilt snälla, de är helt enkelt inte intresserade av rabatter.

    Det är snarare andra djur som gör så, harar, rådjur och hjortar. Två av våra fina, unga äppelträd har blivit förstörda av älgar som har slitit bort barken. Och jag kan inte säga hur många tusentals kronor som hjortar och rådjur har knaprat i sig i form av våra blommor, perenner, buskar och plantor. I bostadsområdet inte långt ifrån vårt har vildsvinen bökat sönder gräsmattorna så att ägarna fick anlägga helt nya trädgårdar från scratch.

    Vad jag menar är att det alltid finns saker i naturen som orsakar skador. Katter tillhör dem, det förnekar jag inte alls, men de tillhör definitivt inte de värsta.

    Sen återigen, ja, om man kan visa att det är en katt som har orsakat en skada, så ska kattägaren ta ansvar för att åtgärda skadan. Inget snack om saken. Men man kan inte beskylla katterna för varenda nertuggad tulpan och varenda nertrampad planta.
    Din uppfattning skiljer sig uppenbarligen från min.

    Jag har upprepade gånger fått planteringar förstörda för att katter använt dem som toa. Dina katter har ju sin toa någon annan stans, så det är inte konstigt att de inte använder era rabatter där de vistas till det. Så funkar många katter, de gör helst inte sina behov precis där de lever. Du kanske tycker kattbajs bara är lite äckligt, men varför är din upplevelse den enda som ska tas hänsyn till? Likadant med dynor, bara för att du minsann aldrig varit med om att katter kissat på dem, så betyder inte det att det inte förekommer.

    Dina jämförelser med andra djur är whataboutism och bara ett försök att förminska problemet som katter kan innebära. Det är katter vi diskuterar nu, inte kajor eller harar eller enhörningar.

    Jag tycker om djur, men inte när de förstör, vilket många utekatter som släpps vind för våg av sina ägare faktiskt gör.
  • Mon 25 Jul 2022 15:11
    #14
    +3
    Hamngatan100 skrev 2022-07-25 15:03:37 följande:

    Hade blivit galen om en vidrig katt kom och pissade på grejer på min tomt.
    Skulle den bli påkommen skulle jag vidta åtgärder för att den aldrig någonsin skulle komma tillbaka.
    De som envisas med att ha dessa djur kan väl skapa en fond så att andra i området kan få bidrag till inköp av "kattskrämma".


    jag börjar på allvar fundera över om man inte skulle starta ett företag som erbjuder tjänsten att testa till exempel kattpiss och hundbajs så att man kan säkerställa vilken katt som förstört och vilken hundägare som inte plockar upp efter sin hud. Tekniken finns redan, och inte är det så där jättedyrt längre.

    Problemet är väl den juridiska aspekten, att dels behöver katt- och hundägare registrera sina husdjur och där ingår det DNA, och dels behöver det finnas lagstiftning kring dokumentation, hur stort värde djuret måste anses ha förstört för, storleken på skadestånd och så vidare. Men det vore värt att undersökas, det kan nog ligga en hel del pengar i detta för det företag som gör testningen, eftersom folk är rätt trötta på lösspringande katter.

    Kom ihåg det, att jag var först med idén!
  • Mon 25 Jul 2022 15:34
    #17
    -1 +1
    mari123 skrev 2022-07-25 15:27:43 följande:
    Där sätter väl endast fantasin gränser? OCH hur hårdhudad man är när man ser en liten oskyldig kisse som bara gör vad katter gör utan att ha några onda avsikter ÖHT!?
    Eller så är det kattägarna som är hårdhudade som släpper sina husdjur helt utan uppsikt, där vad som helst kan hända de stackars oskylda små liven.

    Det är klart att det inte egentligen är kattens fel att den förstör, utan kattägarens. Personligen skulle jag faktiskt hellre spruta vatten på eller ge en rejäl elstöt till djurägaren varje går deras stackars oskyldiga kisse började rafsa i min plantering eller lade sig på mina dynor.
  • Mon 25 Jul 2022 15:50
    #21
    mari123 skrev 2022-07-25 15:42:41 följande:
    OCH det är ju ägaren som ska "straffas" och inte katten som gör vad instinkten säger. Jag har min katt inne och fattar inte att folk släpper ut sin katt i tätbebyggt område MEN det är aldrig kattens fel.
    Men det är på grund av kattägarens oförmåga eller ovilja att hålla efter sin katt som gör att katten kan bli skrämd eller få vatten sprutat på sig eller vilken metod som nu används. Man ska liksom inte behöva tolerera att få sin egendom förstörd för att katten i sig är oskyldig, och eftersom djurägarna struntar i sina djur och därför inte går att komma åt, blir det katterna som får ta smällen. Tycker man bara synd om katten i det läger har man liksom totalt missat  vem det egentligen är som har ansvaret för vad som händer katten.
  • Mon 25 Jul 2022 16:00
    #24
    mari123 skrev 2022-07-25 15:56:07 följande:
    Och HUR kommer man åt en ignorant kattägare genom att plåga hens katt? Är det en väg att gå?
    Att till exempel spruta vatten är inte att plåga katten. Försök inte lägga ansvaret på dem som försöker freda sin egendom, det hade de inte behövt om kattägaren hade haft sin katt under uppsikt. Ansvaret vad som händer katten är ägarens, ingen annans.


  • Mon 25 Jul 2022 17:25
    #33
    -1 +1
    fucsia skrev 2022-07-25 17:02:29 följande:

    Jag tycker att det är läskigt att det är så många katthattare som dyker upp i tråden. Och att man riskerar bo nära en sådan person som kan skada eller skrämma bort ens katt. 

    Ni som undrar varför katter släps löss, visste ni inte att katter har rätt att röra sig fritt enligt lagen? viivilla.se/djurliv/regler-och-lagar-for-utekatten/


    Utdrag från texten: 

    "? Riksdagen har tagit bort det ansvar som kattägare hade i tidigare lagstiftning. Det är upp till den som vill skydda sig att vidta de åtgärder som är möjliga, säger Torbjörn Göransson handläggare på Hälsoskyddsavdelningen, Göteborg kommun.


    Det innebär alltså att den som störs av katter inne på sin tomt, själv måste skydda sig från katterna.


    ?  Den som störs av kattens beteende måste själv freda sig, då katten har rätt att röra sig fritt. Det är ingen skillnad om det är en privat tomt eller en offentlig sandlåda, säger Daniela Mattisson.


    Enligt Daniela gäller samma regler för samtliga kommuner i landet."

    Det är lagen, punkt slut.

    Dessutom, ni som är så ivriga att yttra er hat för dessa djur missar helt poängen i mitt inlägg. Min katt har inte kommit in på andras tomt, har inte bajsat på någons rabatt, har inte kissat på någons dynor eller något liknande, för detta är ju omöjligt där jag bor.  Det är grannen som ställer SINA grejer bredvid MIN balkong. Så om hennes barnvagn försvinner har hon rätt att anklaga grannarna för stöld, eller? Jag skulle aldrig ställa mina grejer utanför min lägenhet för då vet jag att jag riskerar bli av med dem. Men ni hatar så mycket att ni vill försvara er åsikter på alla möjliga sätt genom att förvrida situationen som jag beskrev. De exemplen som de flesta av er använder har ju ingenting att göra med situation med min granne.

    Misstänker att de flesta katter som försvinner har egentligen blivit bortskrämda eller till och med dödades av alla dessa onda människor.


    Det som är läskigt är när folk inte kan skilja på att inte vilja ha kattbajs i sin plantering och på att hata katter. Sluta etikettera kritik och ogillande som hat.

    Har man sin katt lösspringande utan uppsikt, får man ta att människor skyddar sin egendom mot katten, vilket de har laglig rätt till. Man måste också kunna hantera att alla inte är lika förtjusta i ens lilla älskling som man själv råkar vara.
Svar på tråden Grannen klagar på min katt