Inlägg från: Elin pelin |Visa alla inlägg
  • Elin pelin

    Spara barnbidraget?

    Vi sparar, men inte hela barnbidraget. Barnbidraget är till för att hjälpa försörjningen av barnen. Personligen tycker jag flerbarnstillägget är tokigt, min första är den som varit dyrast, nästa ärver alla större inköp. Sen blir det inte bättre för att barnen får en stor summa, viktigaste jag som förälder kan ge dem är ett ekonomiskt sinne!

    Sen till "anonym nej" se till att spara till dig själv innan du sparar till barnen. Det är som på flygplan, sätt på din egen syrgasmask innan du hjälper andra. Du kan behöva pengarna till dig, om inte annat när du är äldre för vår pension blir urusel. 

  • Elin pelin
    Anonym (Jenny) skrev 2022-07-31 11:30:43 följande:
    Men varför ska ni ha ett bidrag ni inte behöver? Barnbidraget heter ju inte kontantinsats- och körkortsbidraget direkt. Har man bra inkomst, oavsett anledning, finns det ju ingen anledning att också få bidrag, speciellt om det ändå bara läggs på hög. Att mena att ni bör få en halv miljon per barn för att ni betalar skatt är ju absurt. Ni får ju massor av saker tillbaka via skatt ändå. Behöver ni inte barnbidraget ska ni ju inte heller ha det, på samma sätt som ni inte bör få bostadsbidrag om ni inte behöver det.
    fast inkomstbaserat blir ju också tokigt, behovsbaserat är kanske bättre? Du kan ha en höginkomsttagare som är helt tappad ekonomiskt och som har så stora skulder att de har mindre över i slutet av månaden än en med låg inkomst. Hur man än gör så kommer det bli orättvist för vissa. Det är en komplex fråga som jag inte tror att någon politiker vill ta i...
    Mer hushållsekonomi i skolan så att vi i framtiden minskar andelen människor med dyra sms-lån (dock en annan tråd)
  • Elin pelin

    Nu kan jag inte citera, men jag vill bara belysa problemet med att inkomstbasera barnbidraget. Jag själv månadssparar till mina barn och mig själv. Jag har både bostads- och studielån. Jag lever inte över mina tillgångar, men hade jag bott i en stor stad där husen kostar 8 miljoner i stället för 4 skulle min lön inte räcka lika långt...
    Om vi räknar på en ränta på ca 1,7% på 4 000 000 mer i lån så hade mina ränteutgifter ökat med ca 5 500 kr per månad, vilket är mer än jag sparar. Sen med ökad amortering så då hade jag inte kunnat spara till barnen. Därav svårt att inkomstbasera det.
    Att ha rätt till bidrag för att man betalar skatt är enligt mig 3tt märkligt argument. Jag får så jäkla mycket på min skatt, billig barnomsorg mm. Därmed inte sagt att jag tycker barnbidraget ska försvinna, det finns många andra konstiga saker vi kan ta bort istället, Rut, ränteavdrag mm.

  • Elin pelin

    Till inlägg 98,Mimmi


    Jag kan spara även utan barnbidraget, och jag sparar absolut inte hela barnbidraget till mina barn. Det jag skriver är att jag anser att det är ett märkligt argument att säga att man har rätt till barnbidrag för att man betalar skatt, men likväl så tycker jag det finns märkligare bidrag styra bort (varav jag utnyttjar ex ränteavdraget).
    Vissa anser att vi ska inkomstbasera barnbidraget och det tycker jag är ett dåligt sätt, du kan ha en låg inkomst för du jobbar ideellt men ha 20miljoner på banken men ändå rätt till bidraget. 
  • Elin pelin

    Fast 1250 är väl inte lite?! Tycker du det på fullaste allvar?


    Anonym (Signe) skrev 2022-07-31 19:22:45 följande:
    Till och med Usa började betala barnbidrag 2021, där får barnen 300 dollar per månad yngre än 6 år, 250 dollar månad för barn 6-17 år, Biden snålar inte som Sverige med sina ynka 1250 kr månad. 9 av 10 har rätt till Usa:s barnbidrag enligt IRS.
  • Elin pelin

    Fast många har inte sjukförsäkring. Blir du akut sjuk så se till att bli skjutsad till rätt sjukhus, barnen har inte lunch i skolan osv. Blir du arbetslös kan du bli satt på gatan om du inte har mer pengar oavsett om du har barn eller inte. Nej tack!

  • Elin pelin
    Anonym (Signe) skrev 2022-07-31 21:39:25 följande:
    Tar man skollunch så behöver du bara åka till Norge så får inte barnen någon lunch serverad av staten.

    Tar du att det finns rika o fattiga i Usa precis som i Sverige, men tillhör du den största delen medelklassen så har du försäkring, tar du sedan att du får hjälp snabbare i Usa än i Sverige för denna medelklass, här placeras du i kö, ibland flera månade o nästan år, har du pengar i Usa får du även tillgång till väldens bästa läkare på kort tid, inte en slutkörd specialist som pendlar mellan Uppsala o Umeå varje vecka. vilket vi har upplevt, dottern hade svåra smärtor, kirurger i Umeå vågade inte öppna utan hänvisa att vår specialist kommer nästa vecka, när jag snacka med specialisten berätta hon att hon åker mellan Uppsala- Umeå varje vecka. dotter fick ligga med enorma smärtor en vecka i sjukhussäng. 
    Och den delen som inte har sjukförsäkring i USA? Hanteringen av vården i Sverige är absolut inte bra, men USAs system är absolut inget att eftersträva. Vården har mycket att kämpa med, ex lägger en läkare mycket tid på annat än patienterna vilket är absurt, undersköterskor ska vi inte ha mm. Men den diskussionen är en ny tråd, denna gällde barnbidrag.
  • Elin pelin

    Så kom den igen, klanka ner på de i hyresrätt... Man gör inte bostadskarriär i hyresrätt men jag lägger mer av min inkomst i mitt hus än jag någonsin gjorde i hyresrätt. Jag får nu själv ringa hantverkare vid behov. Den dagen jag säljer får jag förhoppningsvis en vinst på mitt hus men livet är lättare i hyresrätt och möjligheten att spara kan vara större! Alla vill eller kan inte äga sitt boende.

  • Elin pelin

    Jag tror inte att Signe är på riktigt, hon vill bara provocera... Hon sitter och skrattar när vi går i fällan (jag har gjort det och det suger lite). Jag hoppas att jag kan ta henne för det skämt hon är, eller så är jag dum och provoceras igen (håll tummarna för mig !)

  • Elin pelin
    Anonym (Fel) skrev 2022-08-04 13:06:45 följande:
    Barnbidraget är för barnet så det ska ha det bra under sin uppväxt.

    Barnbidraget är dock ett ekonomiskt stöd till föräldrar och syftar till att ge ett tillskott för de extra utgifter som ett barn innebär. Barnbidraget ska alltså i första hand täcka barnets behov såsom exempelvis kläder och mat.

    (https://www.familjensjurist.se/fraga-juristen/familj--barn/vad-ska-barnbidraget-ga-till/)

    Dvs inte menat att det ska få en lägenhet SOM VUXEN. Det är att utnyttja systemet, ni kan göra det och det är krasst sett svårt att inte ta emot bidraget - men det är inte syftet mef barnbidraget så det slår faktiskt fel idag. Att försöka hitta på nåt skäl att det är rätt låter ärligt talat bara girigt och korkat.

    Då vill jag gärna ha andra bidrag för egen del med tack.
    Jag är själv en av de som kan månadsspara till mina barn och jag kan tycka att barnbidraget borde göras om, men med ditt resonemang borde ingen som kan spara få barnbdrag. Varför kan personen inte spara, om föräldern röker t.ex. ska den först sluta med det? Vilka krav ska vi ställa på föräldrarna? 

    Jag shoppar inte mycket, jag har ingen bil som kostar pengar varje månad, jag tänker på vad jag handlar, allt detta gör att jag kan spara pengar varje månad.  Jag har kollegor som klagar på att allt är dyrt, men de köper också kläder flera gånger / månad, hade jag gjort det hade jag kanske inte kunnat spara - skulle jag då vara berättigad till barnbidrag trots att jag egentligen har samma förutsättningar som jag har nu???

    Jag har inget emot att bli av med barnbidraget men det är svårt att dra en gräns för vem som skulle bli berättigad till det. Då ser jag hellre att det istället skulle gå till vård, skola eller omsorg.
  • Elin pelin
    Anonym (Fel) skrev 2022-08-07 07:53:55 följande:

    Så fascinerad över den nedlåtande tonen många har här i tråden på de som har det sämre ekonomiskt. Jag förfäras över vilken människosyn många av er har. Alla är inte rika men får liven att gå runt ändå trots att man inte fondsparar eller gjort fastighetskarriärer. Har själv föräldrar som inte kunnat skämma bort mig ekonomiskt med flera hundra tusen på ett konto men som skämt bort mig med trygghet och kärlek. Vi var inte alls fattiga men inte var vi rika så pengar kunde läggas på hög så. Barnbidrag användes till förskola och sådana omkostnader. 


    Jag blev en fungerande vuxen jag med, och älskar mina föräldrar som de bästa jag kunde fått. 

    Men den här tonen några av er har att man bara är bra om man kan spara bidraget och ge som nån slags vuxenbelöning? Fy bubblan.


    Du fick det finaste man kan ge sina barn, trygghet och vetskapen om att man alltid finns där oavsett vad!
    I Sverige har vi möjlighet att utbilda oss utan att föräldrarna är med och betalar så man kan lyckas utan att få massa pengar när man blir arton.

    Sen är det mycket viktigare att man som förälder sparar till sig själv än sina barn, när man har sin egen buffert kan man satsa på sina barn.
  • Elin pelin
    Anonym (Fel) skrev 2022-08-07 16:11:04 följande:
    Ja. Jag har alltid haft mina föräldrars stöd - alltid. De har verkligen givit mig allt så, alltid funnits där vid varje med- och motgång i livet. De planerade och gjorde allt efter bästa förmåga när jag var liten och jag förstår ju att de verkligen satt mig och mitt syskon före mycket annat. Och jag gjorde precis så - utbildade mig och har en god inkomst nu.

    Jag håller också med om att det är viktigt att man sparar till sig själv som vuxen. Jag hoppas också att mina föräldrar använder så mycket av sina pengar de kan som pensionärer, så att jag inte en dag får ärva så mycket. Jag har fått allt stöd jag behöver för att själv skapa mig ett liv där jag klarar mig själv - så jag har inget behov av pengar av dem nu som vuxen. Det är jag tacksam för.
    Vad glad jag blir av att läsa det! Hoppas att alla föräldrar som inte har ekonomiska möjligheter att spara till sina barn läser detta. 

    Mina föräldrar har också alltid funnits där, och de försöker verkligen leva upp sina egna pengar, de brukar säga att jag får bara städa upp efter dem (de skämtar nog en hel del). Jag ser hellre att de är lyckliga än att jag ska ärva, det är de värda. Jag försöker verkligen ge detta till mina barn, att alltid finnas där!
  • Elin pelin
    Anonym (Fel) skrev 2022-08-07 21:32:03 följande:
    Men du (och andra) borde inte få barnbidrag om du inte behöver bidraget. Varför anser du att man skall kunna få bidrag man inte behöver? 

    Vilka andra bidrag tycker du att du borde få? Bostadsbidrag? 
    Du kommer inte få något vettigt svar, tyvärr... Den frågan är ställd flera gånger genom tråden. Svaren som varit kan kokas ner till att det går inte att avsäga sig bidraget eller att vi alla betalar skatt.
    Vi är många som skulle klara oss bra utan barnbidraget, men vi får det alliho oavsett. En del sparar, en del slösar och en del kämpar hårt med att få det att gå runt.
Svar på tråden Spara barnbidraget?