Inlägg från: Anonym (Tjej) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tjej)

    Ekonomi som sambos när man fått barn

    Jag rekommenderar dig och alla kvinnor som funderar på barn eller är gravida, att tänka igenom ekonomin ordentligt. Kanske boka in ett samtal med en rådgivare. 

    Det är fortfarande idag vanligt att kvinnan tar större delen av föräldraledigheten. Hon går då miste om lön och pension. Ja staten kompenserar till viss del men det är inte på någon hög nivå. 

    Många vet inte ens om att man kan flytta pensionspoäng. Eller så vågar de inte ta upp det med partnern i någon slags rädsla för att ses som girig, och han har inte koll alls.

    När barnet är fött kör många på med 50/50 fast kvinnan har klart sämre inkomst. Hon får snåla och mannen lever som vanligt. 

    Det är också vanligt att kvinnan nu börjar att ta alla inköp av mat och hushållsvaror. En mycket stor utgiftspost i de flesta familjer.
    Det är ofta även hon som köper barnens kläder och inredning till rummet. Även detta är dyrt. Hon får sedan gå och motivera sitt köp till mannen som swishar om han tycker att det känns ok, annars inte. 

    Boka in ett samtal med banken och diskutera ekonomisk uppdelning, pension mm. Det är ni båda som ska ha barn och båda ska "offra sig " lika mycket. 

Svar på tråden Ekonomi som sambos när man fått barn