• Core

    Utanförskap att inte dricka?

    Ungdomar dricker inte längre, dom knarkar. Lovar, det är helt stört vad utbrett det är

  • Core
    Anonym (Absolutist) skrev 2022-08-06 21:46:54 följande:

    Jösses. Det finns alltså folk som anser att det inte är vett o etikett att inte bjuda på sprit när man bjuder folk på middag?! Vi dricker inte alkohol i vårt hem. De allra flesta av våra bekanta dricker inte alkohol. En vad vi vet dricker öl och whiskey. Jag garanterar att han och de andra vi brukar bjuda är nöjda med den alkoholfria dryck de får i vårt hem. Om ni gnällkärringar som prompt vill ha vin inte tycker det är okey är det ju tur att jag slipper bjuda såna som er då. Eller är ni såna som även tycker att veganen ska bjuda er på plankstek om ni blir bjudna? Eller att man ska bjuda på mat man själv tycker är döäcklig bara för att det är vad ni förväntar er? Ät och drick vad ni bjuds eller låt bli eller sitt hemma. 


    Tror inte det finns ett problem här på riktig. Gillar man middagar med vin och öl umgås man nog sällan med absolutister, man är helt enkelt för långt ifrån varandra personlighetsmässigt för att ens hamna där, så vida det inte är släkt och då biter man ju ihop vart man än står i frågan
  • Core
    Freddie K skrev 2022-08-07 12:16:54 följande:

    Skulle jag bli utanför för att jag inte dricker så är det helt okej! Det händer ibland att någon kollega eller så frågar om vi ska ut och ta några bärs, men då säger jag att jag inte dricker. Naturligtvis kommer det följdfrågor på det. Det borde väl räcka med att jag säger att jag inte dricker? Måste jag förklara mig?


     


    När du känner dig benägen att poängtera att du inte dricker är det ju som att du vill göra ett statement och bedda för följdfrågor. Jag menar, jag kan följa med ut på några bärs även om jag behöver vara nykter, då dricker jag alkoholfria alternativ, och får jag frågan om jag inte ska ta en öl så säger jag odramatiskt varför jag inte tar en öl.

    många nykterister gör det till en identitetsgrej, att man minsann inte dricker alkohol, och då kan andra uppfatta denne som präktig ( ofta inte helt utan grund )

    avdramatisera er nykterhet istället, precis som att det är odramatiskt att ta nån öl

  • Core
    litenfågel skrev 2022-08-07 18:02:19 följande:

    Jag förstår att känslan av utanförskap i förhållande till avståndet från alkohol är verklighet.

    Eftersom vi har tagit alkohol till hjälp sedan långt före vi var myndiga, har vi blivit mer och mer beroende av den än vad vi flesta är medvetna om.

    Att göra ett personligt val som att avstå från alkohol, som också går hand i hand med att våga säga NEJ till vänner och familj som förväntar sig att du ska hälla i dig tillräckligt som alla andra för att kunna släppa på spärrarna och öppna upp eller som den ytliga definitionen lyder, att släppa loss lite.

    Att säga nej är inte alltid så lätt men för mig så var det fan så rätt.

    Många vänner och sociala kretsar vet inte ens om att utan alkoholen så finns det inte så mycket gemensamt mellan dem, och då kan detta vara vänner man anser vara ens bästa vänner. Sorgligt nog är de allra flesta ganska vilsna själar som söker socialt utbyte, bekräftelse och tillhörighet genom alkoholen.

    Ofta går detta också hand i hand med folk som besitter en låg självkänsla och inte har något intresse av att förändra sig själva eller situationen.

    Därmed kan den som avstår från alkoholen riskera att bli avvisad, då identifikationen med alkoholen är så stark. Framstår du som någon som tror att du är bättre än andra som väljer att dricka. Vilket självklart inte är fallet..

    Och skulle någon känna sig utanför så är det i mitt tycke ofta ett nödvändigt symptom för att börja ställa sig själv lite frågor som kan leda till ett påfyll av självkärlek = mindre beroende av konceptet att yttre faktorer är nyckel till inre ro och välmående. Oberoende av andras åsikter och värderingar blir man först när man står trygg med sina egna.

    Att hitta sig själv börjar med insikten att vi ankom denna plats själva och likaså kommer vi att lämna den. Älska dig själv först och främst, samt förstå att allt däremellan bara är temporärt.
    Då kommer du istället attrahera dig vad du är på väg att bli istället för att söka extern trygghet.


    Ditt svar är ju ett tydligt exempel på hur nyktra även dömer de som dricker, om inte mer än tvärt om tillochmed.

    Du har lika mycket identifierat dig som nykterist, och identifikation som ställningstagande är lika vrickat på vilken sida du än står
  • Core
    Anonym (Odrickig) skrev 2022-08-07 21:37:43 följande:

    Varför måste det frågas alls varför nån inte tar en öl, undrar jag? (Inte så jag frågar den som tar en öl om varför personen gör det.)


     


     


    tror det snarare har med personlighet att göra, om man frågar. Alltså det är samma personer som undrar varför man inte äter kolhydrater , om inte frugan lagar mat där hemma ( om mm köper utemat två dagar i rad ) etc etc. Ett gränslöst socialt efterblivet beteende helt enkelt.

    däremot kan jag fråga om det är någon jag känner väl och annars har öppensinniga samtal med, om denne väljer alkohofritt helt plötsligt, och de frågar mig, men det är mer på en vänskaplig nivå snarare än en nyfikenhet som ska stillas

Svar på tråden Utanförskap att inte dricka?