• Anonym (Havremjölk)

    Någon som gjort egen havremjölk?

    Jag tänkte testa att göra egen havremjölk, och hittade ett recept på nätet, där man mixar havregryn, vatten salt och olja. Mitt problem är att jag inte lyckas få oljan att blanda sig, hur mycket jag än mixar och skakar och har mig. Finns det nån som gjort egen havremjölk som har tips på hur man gör???

  • Svar på tråden Någon som gjort egen havremjölk?
  • Anonym (?)

    Uuuuurk, absolut inte!

  • Aniiee

    Funkar i kraftfull blender,  men bara tillfälligt.  Håller ihop ett par timmar max, sen kommer havet vara i botten och oljan ligga ovanpå med vattnet i mitten. 

    Skippa oljan helt.  Använd riktigt kallt vatten. 


    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
  • Anonym (?)

    Finns inte sådan skit att köpa?

  • Anonym (Lol)
    Anonym (Havremjölk) skrev 2022-08-21 21:09:00 följande:
    Någon som gjort egen havremjölk?

    Jag tänkte testa att göra egen havremjölk, och hittade ett recept på nätet, där man mixar havregryn, vatten salt och olja. Mitt problem är att jag inte lyckas få oljan att blanda sig, hur mycket jag än mixar och skakar och har mig. Finns det nån som gjort egen havremjölk som har tips på hur man gör???


    Fast det är ju inte mjölk du gör. Det heter havredryck.
  • cosinus

    Jag har aldrig gjort eftersom vi använder så små mängder och så sällan. Mycket enklare för oss att ha ett paket i skafferiet när andan kommer på att göra pannkakor eller baka (Min allergiker gillar inte att dricka det rent).

    Hade jag gjort av med stora mängder hade jag absolut provat för jag har sett många allergi-föräldrar göra det och det verkar ändå lätt.

    huruvida oljan är viktig beror ju på vad den ska användas till. Jag som bara gör pannkakor bakar hade ju lätt skippar det helt då jag kan sätta lite extra fett i smet/deg lika gärna.

    ska det drickas och framförallt av barn som har svårt att få i sig fett känns det ju viktigare men då kanske man får vara noga att skaka innan servering. 

    Lycka till!

  • Anonym (Havremjölk)
    Aniiee skrev 2022-08-21 21:22:38 följande:

    Funkar i kraftfull blender,  men bara tillfälligt.  Håller ihop ett par timmar max, sen kommer havet vara i botten och oljan ligga ovanpå med vattnet i mitten. 

    Skippa oljan helt.  Använd riktigt kallt vatten. 


    Tack för svar! Men blir det inte mest blaskigt om man skippar fettet helt? 

    Varför är det viktigt att använda riktigt kallt vatten?
    Anonym (?) skrev 2022-08-21 21:24:17 följande:

    Finns inte sådan skit att köpa?


    Jo, men det kostar 5-10 ggr så mycket att köpa färdig...
    cosinus skrev 2022-08-21 21:50:58 följande:

    Jag har aldrig gjort eftersom vi använder så små mängder och så sällan. Mycket enklare för oss att ha ett paket i skafferiet när andan kommer på att göra pannkakor eller baka (Min allergiker gillar inte att dricka det rent).

    Hade jag gjort av med stora mängder hade jag absolut provat för jag har sett många allergi-föräldrar göra det och det verkar ändå lätt.

    huruvida oljan är viktig beror ju på vad den ska användas till. Jag som bara gör pannkakor bakar hade ju lätt skippar det helt då jag kan sätta lite extra fett i smet/deg lika gärna.

    ska det drickas och framförallt av barn som har svårt att få i sig fett känns det ju viktigare men då kanske man får vara noga att skaka innan servering. 

    Lycka till!


    Tack! Vad köper du för nån sort som håller att ha i skafferiet och bara ta en slatt av då och då?? Eller du menar att när ni väl använder det använder ni hela paketet på en gång?

    Beträffande oljan är det så klart inga problem om man använder det så som du gör; jag och barnen använder det dock främst som dryck, och då blir det ju lite annorlunda. Jag tänker ffa att det blir ganska blaskig/vattnig smak om man inte har nåt fett alls i? 
  • cosinus

    Nä jag menar att jag har det i skafferiet tills jag behöver använda det och sen använder jag en slatt, skriver datum för när det är öppnat på förpackningen och har det i kylen en vecka ifall jag behöver mer. Men oftast får jag slänga resten.

    Om jag vore i din sits skulle jag satsa på att göra hemmagjort för mat och bak men kanske fortsätta med den köpta att dricka tills du blivit så vass att du får till den som du vill. I mat/bak spelar det ju ingen roll ifall man låter bli olja och/eller att den är lite skuren.

  • Anonym (med)
    cosinus skrev 2022-08-21 21:50:58 följande:

    Jag har aldrig gjort eftersom vi använder så små mängder och så sällan. Mycket enklare för oss att ha ett paket i skafferiet när andan kommer på att göra pannkakor eller baka (Min allergiker gillar inte att dricka det rent).

    Hade jag gjort av med stora mängder hade jag absolut provat för jag har sett många allergi-föräldrar göra det och det verkar ändå lätt.

    huruvida oljan är viktig beror ju på vad den ska användas till. Jag som bara gör pannkakor bakar hade ju lätt skippar det helt då jag kan sätta lite extra fett i smet/deg lika gärna.

    ska det drickas och framförallt av barn som har svårt att få i sig fett känns det ju viktigare men då kanske man får vara noga att skaka innan servering. 

    Lycka till!


    Med tanke på det nästan obefintliga näringsvärdet i havredryck vore det väl lika bara att bara använda vatten och ev lite extra fett i tex pannkakor? Varför ens hålla på med en skvätt havredryck i en så maträtt där det inte ens bidrar med någon smak. Gillar man havresmaken kan man ju ha i havren direkt istället, då blir det iaf lite näring som tillkommer. Inte ens kalciumtillskottet i berikade varianter blir nåt att räkna med i så små mängder. 
  • cosinus
    Anonym (med) skrev 2022-08-22 10:41:35 följande:
    Med tanke på det nästan obefintliga näringsvärdet i havredryck vore det väl lika bara att bara använda vatten och ev lite extra fett i tex pannkakor? Varför ens hålla på med en skvätt havredryck i en så maträtt där det inte ens bidrar med någon smak. Gillar man havresmaken kan man ju ha i havren direkt istället, då blir det iaf lite näring som tillkommer. Inte ens kalciumtillskottet i berikade varianter blir nåt att räkna med i så små mängder. 
    Jag tycker de blir mer lättstekta på havredryck än både vatten och risdryck.

    Även bulldeg tycker jag blir bättre med havredryck än med vatten (och även bättre än med mjölk)
  • nnnnnnnn

    Har använt ganska små mängder och de man köper färdiga är berikade med vitaminer osv så jag har föredragit dem. De håller längre med.


    MEN när det går mycket tex om man ska laga stora lass pannkaka eller liknande så har jag använt ett sådant recept som du har använt, men skippat allt krångel- bara tagit havregrynen, hällt på oljan, låtit det dra ett litet tag, mixat med stavmixer och sen direkt ner i mjölet. Inte silat bort eller något sådant! BLir jättegoda pannkakor ändå...

  • Anonym

    Testat, det blev skitäckligt.

  • Anonym (Havremjölk)
    cosinus skrev 2022-08-22 10:10:13 följande:

    Nä jag menar att jag har det i skafferiet tills jag behöver använda det och sen använder jag en slatt, skriver datum för när det är öppnat på förpackningen och har det i kylen en vecka ifall jag behöver mer. Men oftast får jag slänga resten.


    Ah, ok.
    cosinus skrev 2022-08-22 10:10:13 följande:

    Om jag vore i din sits skulle jag satsa på att göra hemmagjort för mat och bak men kanske fortsätta med den köpta att dricka tills du blivit så vass att du får till den som du vill. I mat/bak spelar det ju ingen roll ifall man låter bli olja och/eller att den är lite skuren.


    Ja, det är nog så det får bli :) Tack för hjälpen!
    nnnnnnnn skrev 2022-08-22 19:22:37 följande:

    Har använt ganska små mängder och de man köper färdiga är berikade med vitaminer osv så jag har föredragit dem. De håller längre med.


    MEN när det går mycket tex om man ska laga stora lass pannkaka eller liknande så har jag använt ett sådant recept som du har använt, men skippat allt krångel- bara tagit havregrynen, hällt på oljan, låtit det dra ett litet tag, mixat med stavmixer och sen direkt ner i mjölet. Inte silat bort eller något sådant! BLir jättegoda pannkakor ändå...


    Ja, det finns ju faktiskt ingen anledning att hålla på och sila i den situationen :)
    Anonym skrev 2022-08-22 19:24:56 följande:

    Testat, det blev skitäckligt.


    Haha, ja, alltså, det kommer nog att dröja innan jag lyckas få det att smaka som köpt havremjölk... om nånsin. 

Svar på tråden Någon som gjort egen havremjölk?