• Tor 8 sep 2022 11:08
  26939 visningar
  10 svar
  +3
  10
  26939

  Ska barn bli sjuka åtta gånger per år? Krys infektionsläkare svarar på alla dina frågor kring vanliga infektioner hos barn.

  För småbarnsföräldrar kan hösten och vintern vara en riktig pärs, med olika infektioner som avlöser varandra. Både på grund av det kallare klimatet och smittorisken på förskolan eller skolan när många barn och ungdomar träffas och har nära kontakt inomhus speciellt. 

  Före två års ålder drabbas barn av ungefär 8-10 förkylningar per år. Det betyder inte att immunförsvaret är svagt, det innebär bara att barn för första gången kommer i kontakt med ett förkylningsvirus. Faktum är att barns immunförsvar är inte fullt utvecklat förrän de är ungefär åtta år. Tills dess kan det kännas som att barn får hosta eller blir förkylda av minsta lilla. 

  Under september månad kan du ställa dina frågor kring olika infektionssjukdomar och barnsjukdomar till Krys läkare och infektionsspecialist Annette Alaeus.

  Annette har lång erfarenhet inom vården och specialiserade sig inom infektionsmedicin för 30 år sedan och har även jobbat inom barnmedicin, både på sjukhus och i öppenvård. Fyra barnbarn under 5 år har gett henne ytterligare uppdatering i ämnet, speciellt under pandemin! 

  Annette kommer svara på frågor i forumet 1-2 gånger per vecka.

  Läs mer om vanliga barnsjukdomar här: www.kry.se/fakta/barnsjukdomar/


   


  I annonssamarbete med Kry

 • Svar på tråden Ska barn bli sjuka åtta gånger per år? Krys infektionsläkare svarar på alla dina frågor kring vanliga infektioner hos barn.
 • Mån 12 sep 2022 10:49
  #3
  Anonym (klara) skrev 2022-09-08 11:12:27 följande:

  hue kan jag förebygga att nmin son ej ska bli sjuk???


  Hej Klara!
  Ja det var en svår och lätt fråga på samma gång. Jag vet inte hur gammal din son är eller om han går på förskola eller skola, eller har några syskon. Ju yngre man är, desto fler infektioner kommer man att gå igenom för att träna upp immunförsvaret. Immunförsvaret tar som sagt ca 8 år på sig att mogna.


  Hur som helst -några allmänna råd är om man inte har några kroniska eller underliggande sjukdomar -och det gäller även för äldre barn ; är att få till en bra sömn, äta varierad kost och vara ute i friska luften (kläder efter väder samt röra på sig i vardagen. 


  Självklart bra att försöka undvika att träffa personer inomhus som just blivit snoriga, febriga eller börjat kräkas till exempel. Om någon i samma familj/hushållet blir sjuk dvs. när bor man ju ihop så blir det svårare. Då får man försöka att inte pussas/kramas de första dagarna och vara noga med handhygienen. Det är omöjligt skulle jag säga att helt undvika smitta i en familj. 


  Hoppas du och din son får en höst utan alltför många infektioner alla fall!
  Vänliga hälsningar
  Annette

 • Mån 12 sep 2022 11:25
  #4
  Anonym (Agnes) skrev 2022-09-09 13:07:53 följande:

  när ska man börja bli orolig på riktigt för att ens barn är sjukt större delen sv terminen?


  Hej Agnes!


  Tack för din fråga. Jag skulle säga att det beror på vad man menar med sjukt och hur gammalt barnet är.


  Yngre barn i förskoleåldern kommer att drabbas av många infektioner, framfor allt luftvägsinfektioner men också maginfektioner, då immunförsvaret måste mogna och tränas upp. Det tar ungefär 8 år innan man är där helt enkelt. Det betyder att man kan tycka att infektionerna avlöser varandra, men barnet kommer att växa upp, klara sig med längre friska perioder för varje år och bli en "frisk" vuxen person i alla fall. Som förälder kan det vara riktigt tufft, men man måste försöka  härda ut och jättebra att dela sina erfarenheter med andra. De flesta barn i Sverige är ju väldigt friska generellt och vi har BVC som kontrollerar att allt står rätt till och erbjuder vaccinationer för potentiellt allvarliga infektioner!


  Om barnet inte verka följa sin längd och viktkurva som spädbarn/småbarn eller inte utvecklas motoriskt till exempel då ska man kontakta sin BVC en extra gång. Är det ett större barn så gäller egentligen samma sak-om man inte växer/följer sin kurva, inte orkar leka eller inte är intresserad/nyfiken av att utforska världen, ja då ska man kontakta vården för råd.

  Oavsett ålder-barn som inte "orkar", verkar mycket tröttare än tidigare trots att de sover bra, och helt enkelt inte kan/vill vara med i sina vanliga aktiviteter med familjen/kompisar även när de inte har feber, hosta eller dylikt, då ska man söka vård för råd och eventuell utredning. Gå inte och oroa dig i onödan. Det kan bero på en infektion men också på något helt annat. 


  Hoppas detta svar hjälper dig något? 
  Vänligen
  Annette


   


   

 • Tor 15 sep 2022 17:04
  #7
  +1
  Anonym (Loppansmamma) skrev 2022-09-15 09:29:41 följande:

  Hej, 
  jag har en 5-åring som i princip aldrig är sjuk. Hon föddes med medelsvår laryngomalaci (som hon växt ur när hon var 3 månader) och hade RSV när hon var 10 dagar (inmagd i 4 dagar) och har haft en snorig näsa några gånger, symtomfri feber ett par ggr och misstänkt springmask som vi behandlat, men annars så verkar hon immun mot det mesta. Har gått på fsk sedan hon var 2 och vi är inte särskilt noga med handtvätt/ inte dela mat osv. Där har de haft vattkoppor i flera omgångar, höstblåsor, kikhosta och magsjuka som kommit och gått. På midsommar fick alla barn vattkoppor utom hon, hon fick inte covid när jag och hennes pappa fick det, har aldrig kräkts eller varit dålig i magen. Båda vi föräldrar har ett medelmåttigt immunförsvar och blir sjuka 3-4 ggr om året. Hon ammade i 3 år, äter sockerfritt, helt eko och mest sk "superfoods" och vi lever giftfritt i den mån det går, men är detta anledningen eller varför blir hon aldrig sjuk. Och finns det några nackdelar med detta? Alltså att hon inte utvecklar immunitet och riskerar att bli mer sjuk som äldre/ vuxen? 


  Tack på förhand! 


  Hej Loppans mamma!


  Vad fantastiskt skönt att ditt barn håller sig så friskt! Det går  inte att säga säkert vad detta beror på i varje enskilt fall, lika svårt som det är att säga vad upprepade infektioner som många beskriver exakt beror på. Det mesta brukar ordna till sig när man kommit upp i skolåldern. Arv och miljö samspelar alltid och sedan kan det vara lite av en slump hur det går.


  Varierad kost pratar vi doktorer alltid om som en fördel för god hälsa, "superfood" eller inte, men det låter som en varierad kost i alla fall i ert hem. Det är bra. Socker är bra att undvika, men spelar nog inte så stor roll för minskad motståndskraft mot infektioner. Jättebra att amma om möjligt minst 6 månader, men ingen har visat att amning efter 1 års ålder  ger någon extra fördel vad jag vet, mer än att vissa tycker att det funkar bra och fortsätter att amma.


  Covid -19 blir förskolebarn sällan sjuka av och många klarar sig helt från det även när det går i familjer. Den delen av immunsvaret tycks fungera extra bra ju yngre man är och stöter på det smittämnet-därav ingen vaccination rutinmässigt under 12 år i Sverige.


  Så var glada att Loppan är så frisk, fortsätt att leva som ni gör och ni behöver inte vara oroliga för att alla infektioner kommer sedan. Hon kan utveckla immunitet för vissa smittor utan att ha det vi kallar kliniska (tydliga) symtom på ett smittämne.
  Stark unge, ingen nackdel för henne framåt, och förhoppningsvis fortsätter det så här bra! Vattkoppor får hon säkert förr eller senare och det går att vaccinera för det om hon inte haft det när hon kommer upp i skolåldern.

  Ha det fortsatt gott!
  Annette

 • Tis 20 sep 2022 13:41
  #9
  Anonym (Mormor) skrev 2022-09-12 15:56:38 följande:
  Jag har ett barnbarn på 3 år som i princip jämt är snorig. Hen är pigg i övrigt och får givetvis vara hemma vid feber eller slöhet. Förskolan vill dock att hen är hemma tills snuvan är helt borta vilket skulle betyda i princip jämt. Vad gäller? När tycker du att ett barn ska vara hemma och när är det okej med lite snuva?

  Hej bästa Mormor!
  Jag har svarat på denna fråga men pga. teknikens under, svaret försvann tydligen-ber om ursäkt för det Jag tror att jag i det svaret konstaterade att en förskollärare hade lagt in en del synpunkter också, varav många var kloka och bra. Arbetsmiljön för alla pedagoger i förskolan är naturligtvis viktig att tänka på också.


  Till din fråga ur ett mer medicinskt perspektiv.


  Under den mest intensiva perioden av pandemin så var myndigheternas rekommendation att man inte skulle ha någon snuva alls på förskolan. Denna rekommendation  mjukades upp under våren 2022 (från april) när man inte längre såg covid-19 som en samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom och nu handlar det mera om hur barnet mår. Är man pigg, feberfri sedan minst ett dygn, och orkar leka och vara med i förskolans alla aktiviteter under dagen inkl. att man äter/dricker och inte hela tiden behöver snytas när man är inomhus (utomhus kan kyla/blåst göra att man ändå får lite klar "snuva") så är lite klar snuva inte ett hinder. Det är när snuvan blir färgad och tjockare som man oftare ser en påverkan på allmäntillståndet, men annars så är lite snuva i slutet av en virusinfektion  inget att oroa sig över.
  Är snuvan färsk behöver man ibland stanna hemma någon dag för att se var det hela tar vägen, men inte om det har hållit på flera dagar/vecka och man är pigg och feberfri.
  Vissa förskolor ser säkert över sina rutiner nu efter sommaren, och här får man ha en öppen dialog mellan föräldrar och pedagoger så att man är i samförstånd hur agera vid snuvor och andra infektioner.


  Hoppas Du ser detta svar nu och att det blir en bra höst för Ditt barnbarn! En tröst är att för varje år så minskar problemet. Immunförsvaret blir starkare och är fulltutvecklat i 8 årsåldern.

  Vänligen
  Annette

 • Fre 30 sep 2022 11:44
  #10
  5465954 skrev 2022-09-29 08:58:32 följande:

  vad räknas som "sjuk" 8 gånger per år? mitt barn är konstant snorigt men jag skulle inte räkna det som konstant sjuk....?

  uppskattar dessa trådar!Skrattande


  Hej!
  Jättebra fråga "5465954" men i princip menas nya infektioner, det vill säga att man haft några dagar/vecka/veckor av symtomfrihet, och sen börjar det igen med liknande symtom eller något nytt.


  Precis som du skriver så är många förskolebarn snoriga länge men är de feberfria och pigga i övrigt så behöver man inte vara orolig och det räknas inte som en ny infektion hela tiden.


  Längd/viktutveckling följs ju på små barn på BVC och även kontroll av syn/hörsel och viktiga neurologiska funktioner som visar att man utvecklas på ett normalt sätt trots mycket snuva som hos ditt barn. 


  Roligt att du uppskattar dessa trådar!

  Vänligen Annette

Svar på tråden Ska barn bli sjuka åtta gånger per år? Krys infektionsläkare svarar på alla dina frågor kring vanliga infektioner hos barn.
Logga in
Bli medlem