Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Vinst eller förlust om alla invandrare lämnar?

    Tom Araya skrev 2022-09-29 17:11:36 följande:
    Alla som alltså är födda i ett annat land och med ett annat medborgarskap, nu levande?

    Svårt att säga...

    Klart är i alla fall att invandrade under de senaste 20-30 åren har bidragit betydligt mindre än tidigare invandring. Det är mer av grupper som haft lägre utbildning och haft svårare med integration.
    Hade vi blivit av med den mindre lyckade hälften av dessa så hade det nog varit positivt.
    Jag tror att en stor majoritet av de som kom under 1990-talet som flyende från balkan-krigen integrerades väl och har bidragit stort till samhället. 

    De syrianer/assyrier som flydde till Sverige under 1970-talet integrerades inte så snabbt.

    Jag får uppfattningen att den stora skillnaden var utbildningsnivå inom de olika grupperna.  

    Senare tid har också saker som bostadspolitk påverkat möjligheten till ökad integration.
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-09-30 11:12:08 följande:
    Kärnfysiken betalar mer i skatt än somalierns om inte talar svenska men hinner ändå inte betala av alla sina "kostnader" i samhället

    Hur räknar du ut vem som genererar vilken del av vinsten? Det finns naturligtvis någon invandrare som uppfinner något som ger miljardintäkter - individer finns alltid men nu var argumentet att "jag betalar mycket skatt så jag är en vinst." Vilket inte riktigt stämmer.

    Ger det ett ekonomiskt mervärde i samhället att vi kan käka indiskt på lunchen, lagat av pakistanier? Ungdomarna köper gangsterrap på streamingtjnäster för att lyssna på - normalt sett är det invandrare som gör den "musiken" - finns det ett värde i det?

    Hur mäter du sådant i sådana fall? Eller hade en svensk kunnat göra det där jobbet på Volvos fabrik som genererar vinsten?

    Det finns mycket att räkna på om man vill men (nästan) ingen betalar skatt så det täcker ens egna kostnader i samhället.
    Vem betalar samhällets kostnader menar du?

    Staten?

    Företagen?

    Olika individer?

    Olika folkgrupper?

    Var kommer dessa pengar från enligt dig?

    Vem betalar?

    Är det enligt dig skillnad om en människa med utländsk bakgrund genererar vinsten på Volvos fabrik eller om det är en svensk (vad nu en 'svensk' är för dig)?

    Vad är det för sunkigt resonemang om att det skulle vara skillnad på vem som genererar vinsten på Volvos fabrik Kräks
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-09-30 14:58:34 följande:
    Vilka är "de personerna" i sammanhanget?

    De som gått bort 2010 bidrar inte med något idag.
    De som blev pensionärer under 2000-talet bidrar inte med mycket idag.

    Sett under en annan tidsperiod kan det ha varit annorlunda.
    Du tror inte att dagens välstånd vilar på det samhälle som byggts under generationer av otaliga människor?

    Dagens välstånd är inte oberoende av de som tidigare levt och arbetat - Svensk industri. kompetens, export osv är ingen dagslända utan frukten av flera generationers arbete.

    De som gått bort 2010 har bidragt med det samhälle som 2010 gick över till 2011 osv.. deras bidrag till vinster, skatter, skolor, fritidssysselsättningar är det som de som tog över efter dem fortsatte med. Det är en lång rad av kontinuitet som byggt samhället. Deras barn och barnbarn, kollegor, efterträdare har fått mycket av det de gett dem och det vi har idag.

    Men du tänker annorlunda om detta ser jag - 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-09-30 16:31:44 följande:
    Till viss del ja.

    Men frågan är hur långvarig effekten är rent ekonomisk?

    De som rätt nyligen gått i pension, går i pension nu och under den närmaste tiden framöver får mer sällan en vettig pension, till skillnad från tidigare generationer exempelvis.

    Industri, tillverkning och bolag som i allt högre grad köpts upp av utländska bolag, flyttat sin verksamhet utomlands eller lagts ner.

    Så som jag ser det, så har folk, företag och politik, i olika perioder bidragit olika mycket och många av de effekterna sträcker sig inte automatiskt över flera generationer, knappt ens en generation.
    Nu tänker jag inte den pension som pensionärer få som är det de bridrar med till samhället här och nu  - trots att de spenderar den på diverse utgifter som bidrar till omsättning, tillväxt och arbetstillfällen - utan allt de under sitt liv och sin yrkesverksamhet bidragit med i fråga om befolkning, produktion, kunnande, deltagande i samhälle och föreningar och de medmänniskor de varit.  inkomster, skatter och konsumtion, sparandeoch investernade är också en del.

    Självklart har allt detta bidragit till starten för de komnmande generationerna under och efter deras liv och arbetstid och det sträcker sig som jag ser det över många generationer 

    Oavsett vem som äger industri och företag - det är många stora bolag som har institutionella ägare - så är den verksamhet som bedrivs i samhället en del av både ekonomisk och socialt och i en bred betydelse (ochibland i en strikt betydelse) kulturellt liv.  

    Det är föregående generationers arbeten, deltagande i demokratin och som är det sdagens samhälle vilar på.  Det är en del av etnonationalisternas falska dröm, av kulturkrigarnas kritik - för de förra är det det ärorika och heliga/helande forna storheten för nationen, för de senare är det de vänsterliberala kulturmarxisternas övertagande av samhällets institutioner och formandet av världsbilden, eller åsiktkorridor som en del säger.

    Att tro att varje generations samhälle är fristående från föregående och efterkommande generationer i fråga om mjuka eller hårda värden äe so mjag ser det en väldigt förenklad syn på samhället som inte ens etnonationalsiter eller skrikhögern går med på, ännu mindre den andra sidan av politiken och inte heller stats- eller samhällsvetenskap eller historieskrivning. 
  • Padirac
    theotherone skrev 2022-09-30 23:53:21 följande:
    Hmm, ja nu när jag dubbelkollar så verkar det vara som du säger. Men fortfarande långt ifrån det påståendet jag invände emot, som hävdade att det bara är en "extrem minoritet" av alla som invandrar som någonsin blir produktiva. Det stämmer ju helt enkelt inte. Alls.
    Toms resonemang missar att de kommande generationerna mer än väl bidrar till sitt egna och till den invandrade som själv inte täckte sina kostnader i samhället. 

    Genom att bryta ned sammanhangen och isolera enskilda grupper av personer och generationer kan 'vi och dom'- tänkande motiveras och rationaliseras.
  • Padirac
    Kaffekopp242322 skrev 2022-10-01 10:58:57 följande:
    Bra korrigering. Kan du också bemöta Joakim Ruists svar på ts?
    I snitt kostar flyktinginvandringen 74.000/år över sin livstid.

    Och det här med att vi spär ut etniska svenskars inflytande och hem. Oavsett om det är till ryssar, iranier eller danskar (inte en fråga man kan reducera till rasism, alltså).
    Etnonationalist?
  • Padirac
    Kaffekopp242322 skrev 2022-10-01 11:39:01 följande:
    Försöker du använda det som okvädingsord/ ad hominem?

    Etnicitet är att man identifierar sig med ett folk. Gemensam historia, värderingar och vanor (kultur, t.ex. att inte slå barn och att lita på myndigheter).

    I den bemärkelsen är både Ceasar, Vasa, Hitler, Moses, Mao, Magdalena (och ja, jag) etnonationalister. Alla vill att folket integreras under liknande normer och följer samma lagar.

    Frågan är vad kärnfrågan är:  Kostnaden för tillfälliga besökare eller ägarskapet i landet. Det låter som att ts går runt het gröt.
    Det var inget annat än en rak fråga om du hade etnonationalsitiska värderingar /stångpunker . och du har svarat JA på den frågan.

    Att alla följer samma lagar i en stat är ingenting som är utmärkande för etnonationalism, det är inte en för etnonationalism kännetecknande eller särskiljande fråga utan ären fråga om det finns rättsstatlighet förekommer eller inte. 

    TS har tagit upp någonting annat än den fråga du ser som kärnfrågan - 
  • Padirac
    Kaffekopp242322 skrev 2022-10-01 18:06:41 följande:
    Inte bara asylsökanden. Alla EUs 450 miljoner invånare får komma till Sverige vilken dag som helst. Bo, arbeta och söka vård här. Belasta både myndigheter och transporter. Sedan kan de göra anspråk på medborgarskap.

    Vi kan behöva 45x så många bussar, vägar och tåg. Imorgon. Dra ett streck i sanden i Smygehuk och säg fuck off till världen, bara. Hit men inte längre.
    Suck .. varför skulle 450 miljoner EUmedborgare flytta till Sverige



  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-10-01 18:35:12 följande:
    För att de kan.
    Det är nog varken så att 450 miljier EU-medborgare kan eller vill åka till Sverige för att leva, arbeta och bo Tomte 

    Här finns lite mer info som är värd att ge eftertanke

    ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/statistics-migration-europe_sv



    De flesta förstagångsansökningarna lämnades in i


    Tyskland (148 200) Frankrike (103 800) Spanien (62 100) Italien (43 900) Österrike (36 700)

    I förhållande till folkmängden lämnades flest förstagångsasylansökningar in i följande länder 2021:


    Cypern (1 480 per 100 000 invånare) Österrike (411) Slovenien (247) Jämför med Sverige (98)
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-10-01 19:01:10 följande:
    Enskilda år är inte så intressant i sammanhanget. Det totala under en tidsperiod är mer intressant.
    ändå verkar det som att debatten fastnat i enskidla år som inte är representativa ....

    Det går ju bra att lägga fram denna tidsperiods fakta om du vill lägga till detta till debatten - ingenting hindrar dig
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-10-01 19:59:25 följande:
    Eftersom de pengar och andra resurser som migration kostar oss måste tas någonstans ifrån, så blir folk drabbade utav det, av vilka det finns sjuka, handikappade, fattiga, gamla, barn, hemlösa e.t.c.

    Lägg sedan till när det blir problem i barnens klassrum, ungdomar kastar sten på polis och räddningstjänst eller att en imam utser sig själv till ortens sedlighetspolis...

    Två kommuner utanför Stockholm samarbetade kring att få fram bostäder till flyktingar genom sina respektive allmännyttiga bostadsbolag.
    Normalt sett är det några få procent av allmännyttans lediga bostäder som avsätts som sk "sociala bostäder", d.v.s. för de som inte själva kan skaffa sig en bostad.
    Under den värsta flyktingvågen avsattes 8 av 10 lediga lägenheter i båda bolagen/kommunerna för detta ändamål, varav ca 90% gick till flyktingar. Detta är alltså lägenheter som tas undan från bostadskön och tas undan från alla medborgare som saknar bostad och som också hade behövt den hjälpen.

    Vart finns empatin för de drabbade medborgarna hos de som tycker att det är okej att göra på det här viset?
    Är det ett enskilt år du pratar om nu - var inte det ointressant . .eller?
    Tom Araya skrev 2022-10-01 19:01:10 följande:
    Enskilda år är inte så intressant i sammanhanget. Det totala under en tidsperiod är mer intressant.

  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-10-01 20:11:37 följande:
    Nej, under flera år.

    Det har varit/är extremt svårt att som behövande medborgare (som inte kan skaffa bostad själv eller har särskilda behov p.g.a. handikapp, sjukdom eller ålderdom) att få hjälp med bostad under de senaste 10 åren.
    Var och hut många personer med speciella behov har inte kunnat få en bostad?

    Du har naturligtvis siffror och data på detta - eller är det ytterligare en spekulation?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-10-02 12:16:20 följande:
    SD anses (socioekonomisk politik) redan stå närmare mitten än exempelvis M och C.
    Politiken innehåller fler dimesioner - eller axlar om du så vill.

    Det finns ju likhetern mellan frihetliga kommunister och libertarianer (left- och right-libertarianism), men ändå är de mer än gradskillnader i slutänden.

    plato.stanford.edu/entries/libertarianism/

    SD får ju räknas som extremhöger eller radikalkonservativa och postfascistiska i fråga om sin ideologiska grundsyn - det handlar om nationalism, entonationallism,  främlingsfientlighet, traditionalism, auktoritärism.
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-10-02 12:25:05 följande:
    De blir fortfarande inte lönsamma om de så jobbar övertid från Dag 1 tills döden inträffar på pensionsdagen.
    Lönsamheten beror på hur olika tjänster prissättes - att det inte går ihop i budgetarket betyder inte att det i kalkylarket inte lönsamma kan skäras bort utan att deet skapar problem för det som i kalkylarket ser lönsamt ut.

    Samma resonemang kan anföras till andra resurser samhället tar i anspråk - lågt värderade naturreurser överutnyttjas då de saknar värde i de ekonomiska kalkylerna, men värdet för den biologiska processerna kan ovärderliga.  När resuserna inte finns kvar eller är förbrukade så faller systemen samman.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-10-02 13:10:33 följande:
    Nu diskuterade vi utefter den tvådimensionella höger-/vänsterskalan, men ja, den är inget vidare egentligen för att beskriva partiers ideologi.

    Nationalism, främlingsfientlighet och auktoritärism kan även kombineras med en i övrigt vänsterinriktad politik.
    Ja, du diskuterade tvådimensionellt och jag gav ytterligare dimension till debatten. 

    SD och S skiljer sig mycket i fråga om dessa dimensioner. Det är också dessa dimesioner som gör att SD räknas som ett extremhöger-parti . och det är fullt möjligt att vara ett extremhögerparti trots att en del av politiken för en del av människorna i en stat ligger närmare mitten än tex M och KD.  
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-10-02 20:33:43 följande:
    Du får definiera "högerextrem".
    Jag tolkar ordet som väldigt långt till höger, vilket inte stämmer med sd.
    Vill man ge ordet en annan betydelse, som att partiet är höger och i någon mening extremt, så har jag lättare att svälja det.
    Här får vi dock inte glömma att Sverige, svensk kultur och svensk politik överhuvudtaget är extremt ur internationell synvinkel.
    I vilken aspekt/på vilken skala finner du att beskrivningen av SD som ett högerextremt parti inte stämmer?

    Finns det andra aspekter/skalor där du kan se att SD är ett högerextremt parti?
Svar på tråden Vinst eller förlust om alla invandrare lämnar?