Inlägg från: Anonym (Väckatalan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Väckatalan)

    Faderskapstest

    Det är endast mannen och barnet ifråga som kan väcka talan i ett mål om upphävande av faderskap.


    Har du låtit en man underteckna faderskapsbekräftelse som du vet inte är far så får du medd honom detta och hoppas han väcker talan om upphävande av faderskapet. Vill han inte det kan du inget göra, då är han far på pappret. 

  • Anonym (Väckatalan)
    Anonym (Nyfiken) skrev 2022-10-16 09:50:34 följande:
    Barnet kan också väcka talan. (Föräldrabalken 3kap 2par).

    Är barnet minderårigt kan förmyndare (ex modern) väcka sådan talan för barnets räkning. (Föräldrabalken 3kap 4par).

    Värt att veta är att en domstol inte kommer att accepteta egentagna dna-prov. Inte för att de företagen gör ett dåligt jobb. Men de kontrollerar aldrig vem som blir testad.

    Det skrev jag att barnet kunde. Och förmyndare kan väcka talan för barnets räkning. Men barnet som avses i tråden har två förmyndare (om mannen registrerats som far och vårdnadshavare) och förmynderskap utövas gemensamt (FB 10 kap. 2par). Kan en förmyndare väcka talan för barnets räkning i strid med den andre förmyndarens vilja?

  • Anonym (Väckatalan)
    Anonym (Nyfiken) skrev 2022-10-16 10:48:02 följande:
    Står inte att det är gemnsamt. Båda är vårdnadshavare bara. Sen kan det finnas lägen där alla vårdnadshavare måste skriva under. Men inte här.

    Ja, modern kan ensam väcka talan för minderårigt barns räkning.

    Paragrafen vore rätt meningslösa om fadern i nästan alla fall ändå skulle ha veto.

    Står i TS att mannen blivit vårdnadshavare. Då är han även förmyndare och förmynderskap får bara utövas gemensamt. Var får du det ifrån att modern kan väcka talan ensam mot faderns vilja? Paragrafen ger mening om kvinnan har enskild vårdnad och kan företräda barnet ensam men inte om båda är förmyndare.

Svar på tråden Faderskapstest