• iamwonderful

    Vem ska betala fakturan?

    Låt oss säga att ditt barn drar brandlarmet i skolan. Skulle det vara rätt att DU som förälder får betala en faktura på 8000 kr för att ditt barn dragit brandlarmet i skolan. Årskurs 1-6.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vem ska betala fakturan?
  • iamwonderful
    Egon den stora skrev 2022-10-17 06:27:56 följande:

    Ja det är väl bara att betala?  Barn i den åldern förstår vad som händer när man trycker. 
    Ta pengarna från barnets konto om det känns bättre. 


    Hur mycket tänker du att ett barn förstår i den åldern? Vad är den mogen nog att förstå? 
  • Anonym (Föräldrar)

    Nu vet jag inte hur gammal ditt barn är men om man har svårt att få in i barnet vad som sägs så är ju nästa steg konsekvenser, tex, när mitt barn var 10 år (adhd diagnos) så vägde hen på stolen upprepade gånger i köket, vi sa till och sa till, tjatade och påminde med det fortsatte, en dag gick ena benet av, gissa vem som blev utan veckopeng tills nya stolsbenet vart betald....

    Hade jag fått en faktura pga brandlarm, jag misstänker att det inte är första gången då ni sagt till flera gånger, jag har bara sagt till alla 3 barnen 1 gåmg att man aldrig larmar om det inte är fara, läste tidigt för dem om pojken och vargen tex så hade det blivit en födelsedag och en julafton utan paket (barnet får ju självklart paket från övrig släkt så helt utan blir hen ju inte), jag hade förklarat att fakturan jag fick fortfarande överstiger beloppet och jag har helt enkelt inte råd med både paket och faktura pga dumheter och återigen förklarat allvaret med falsklarm, du skriver ju själv avv problemet med många falsklarm blir att man inte tar dom på allvar, kanske kan få on det i din lilla ängels huvud. 

    Och du förstår nog skälv att larmet måste sitta så att det går snabbt och lätt att larma vid riktig fara

  • Anonym (MR klister)
    iamwonderful skrev 2022-10-16 23:04:11 följande:
    Om incitamentet redan finns, om föräldrarna upprepar det dagligen på vilket sätt tänker du då att fakturan ska hjälpa till att barnet slutar?
    Du har rätt, fakturan skickas inte i syfte att uppfostra utan syfte att den som är vårdnadshavare för barnet ska betala något som åligger dem. Just för att övriga samhället ibte ska betala. 
  • Egon den stora

    Såvida det inte föreligger någon intellektuell funktionsnedsättning så förstår barn i den åldern en sådan grej.
    Det var ju något dom berättade redan på förskolan att man inte fick trycka på dessa knappar om det inte var nödfall.  Det skulle kosta jättemycket pengar.  Har för mig att dom var i treårsåldern då. 
    Men hur tänker du? Varför skall jag vara med att betala det dina barn förstör? Det är ju så det blir genom skatten.

  • molly50
    iamwonderful skrev 2022-10-16 22:50:07 följande:
    Barnet i det här fallet är på träslöjd, en lärare finns där. Läraren tillhandhåller verktygen. Utbildningen bör utgå från elevernas förståelse, mognadsgrad och förmåga att hantera sådana verktyg. Eller? Skulle du vilja ha ditt barn på en skola där träslöjdsläraren låter såga grejer på bandsåg och när ungen sågar av armen så säger rektorn/skolan till dig...."ja, men var va du då? Det är ju ditt ansvar"
    Nu tror ju jag att sådana saker sällan händer.
    Och jag vet att barn inte tillåts hantera farliga maskiner utan lärarens uppsyn eller att läraren gör det själv.
    Men tycker du fortfarande att det är lärarens ansvar att se till att uppfostra dina barn att inte slå med farliga och vassa saker mot andra barn?
    Om du anser att dina barn är alla andras ansvar,varför skaffade du då barn?
  • molly50
    iamwonderful skrev 2022-10-16 22:51:45 följande:
    Att lära sig att inte trycka på brandlarmet, är det någon man kan lära sig i skolan?
    Självklart. Skolan brukar dessutom ha brandövningar.
    Men i grunden så är ansvaret ditt,som förälder,att uppfostra dina barn till att inte trycka på brandlarmet i onödan. 
  • molly50
    iamwonderful skrev 2022-10-16 22:56:58 följande:
    Har brandlarm något med säkerheten att göra? Ska vem som helst kunna utlösa säkerhetssystem som kan bidra till problem i skolan? Falsklarm blir ju problematiska då man inte längre tar det på allvar om det sker för ofta.
    Det är väl klart att brandlarm har med säkerheten att göra.
    Och att falsklarm är problematiska är också lika självklart.
    Och just därför så ska ju du som förälder lära dina barn att inte ställa till med falsklarm. 
  • molly50
    iamwonderful skrev 2022-10-16 23:17:02 följande:
    Det har gjorts. Väldigt många gånger.

    Hur gör man sedan? 
    Om du inte kan få ditt barn att sluta med dumheterna trots tillsägelser så får du väl följa med till skolan och hålla koll på ditt barn där.
    Har du inte den möjligheten så kan du alltid frånta barnet något av dess privilegier,t ex en mobiltelefon,tills det har lärt sig någonting. 
  • Anonym (Falsklarm?)
    iamwonderful skrev 2022-10-16 23:17:02 följande:
    Det har gjorts. Väldigt många gånger.

    Hur gör man sedan? 
    Det är tråkigt om budskapet inte går hem hos ditt barn men det fråntar ju inte att det är du som förälder som får betala för vad ditt barn nu gör. Det gäller ju alltid oavsett om du har en 7-åring som tycker det är kul att testa lite eller en kriminell 16-åring som går runt och rånar folk.
  • Anonym (Catharina)

    Det är föräldrarna som betalar. 

    Sedan kan man börja fundera över det individualistiska samhälle som råder. 

    Det börjar redan på förskolan/öppna förskolan med småbarn där andra föräldrar och personal inte får säga till barn som inte är deras egna. Hur i hela världen ska de sedan förstå när lärare i skolan säger till att det är det som gäller? 

    Det finns ett citat som lyder"det krävs en by för att uppfostra ett barn", något som många av dagens föräldrar verkar ha missat. De tror att ingen får säga till deras egna barn och att de ensamma uppfostrar sina egna barn. 

    Dagens ungar är i vissa fall rena hillbillys från förskoleklass där de inte tolererar att andra föräldrar, lärare och andra vuxna säger till dem. Det är dags att vända individualisterna till att man tar hänsyn och lyssnar till andra. Det har inte med diagnoser eller inkluderande att göra, det har med uppfostran och hyfs att göra. 

    Man blir sjukt beklämd när man hör skolor som säger att eleverna inte har "skyldighet att ha koll på sina saker i skolan". Det är för hårt tydligen. (Japp, lågstadieskola där mina barn går). 

    Se till att era barn kan ta en uppmaning, tillsägelse och uppmuntran från alla vuxna så kanske ditt barn också låtit bli knappen. Jag kan bara anta efter egna erfarenheter att lärarna sagt till att man inte rör den knappen om det inte brinner mer än en gång. Backa 10-20 år och nästan varenda ungge hade fattat det. Idag tänker ungarna "lattjo, den ska jag trycka på för mina föräldrar har sagt att ingen annan får säga till mig". Det spelar ingen roll vad du som förälder säger hemma. Du ska berätta för ditt barn att det ska lyssna på andra vuxna de möter i sin vardag som lärare, matsalspersonal, vaktmästare, busschaufförer, grannar, tränare, kompisars föräldrar, släkt osv. 

Svar på tråden Vem ska betala fakturan?