• Dockan

    För hög frånvaro i lågstadiet

    Är det specifikt under en månad? 5/20 skoldagar är ju ca 25%. Oftast finns det interna rutiner för procentsatser som följs upp per viss tid (i ert fall på kalendermånad).

    När vi gör frånvarouppföljningar börjar vi ungefär som er skola. Vi hör av oss och pptalar procenten barnet är borta och förhör oss om varför. Sen händer oftast inte mer om man har en vettig förklaring, influensa osv. Däremot om de flera ggr fastnar i nätet när vi ser över frånvaro så kanske vi erbjuder möte eller kuratorskontakt för att ta reda på om det finns fler skäl än bara vanliga infektioner bakom frånvaron. 


    Frånvaron hos barn i yngre åldrarna ligger fortfarande mkt högt efter pandemin och det är ett av de stora orosmomenten för oss som undervisar. 


    För er del händer ju inte så mycket mer troligtvis, nu har ni haft ett par infektioner och klarar er kanske bra ett tag framöver. Se det som positivt att skolan engagerar sig i ert barns närvaro. 

  • Dockan
    Anonym (.) skrev 2022-11-01 10:57:10 följande:
    Får inte ihop det. Om man är förkyld och hemma en vecka, så ska det skickas ut brev? Ni vet ju varför ungarna är hemma, är inte sjukdom ett giltigt skäl?
    Vi följer upp varmannan månad. Men jag konstaterade att skolan i tråden tycks kolla oftare 

    Rutinerna bestäms av förvaltningen som ytterst styrs av skollagen. Vi är skyldiga att följa upp även giltig frånvaro. Tänk ex barn som hålls hemma och är utsatta av föräldrar, men frånvaroanmäler. Inget händer om man har en rimlig förklaring och inte ofta förekommer i genomgångarna. Vi bara bryr oss om och försöker förebygga problematisk frånvaro. 
  • Dockan
    Anonym (.) skrev 2022-11-01 23:51:55 följande:
    På vilket sätt följs det upp? Vad är det tänkt att föräldrarna ska göra med brevet man får?

    Ingenting. Det är information om frånvaron, hos oss hade du fått svara på varför barnet varit frånvarande, att hänvisa till influensa är okej. Många är inte medvetna om hur mycket frånvaro barnet har, vi har ju längre perioder vi möter på så ett högt snitt är ju ?värre?. Satt nyss på ett möte med ett barn som har 45% sen terminsstart. De blev helt ställda när vi påtalar att barnet är borta i stort sett varannan dag.. Det är bara några dagar här och var, men väldigt ofta.


    På vår skola lyfts alla elever i elevhälsan om de når över 20 procent i frånvaro. Vi ringer (skickar inte brev) hem och förhör oss om varför barnet är borta med vårdnadshavare, vi kallar detta en frånvaroutredning. Vi pratar också med eleven och frågar varför den vart borta, samt erbjuder stöd att arbeta ikapp. Nästa avstämning kanske barnet ligger på normal frånvaro igen och då händer inget mer. 


    Är däremot barnet aktuellt även då kallar vi till möte. Inför det mötet gör vi en pedagogiskoch socialkartläggning med alla undervisande lärare (är på högstadiet så vi är ett tiotal). Ibland framkommer det ju problem där, då arbetar elevhälsan vidare med dessa. Framkommer inget av vikt träffar man fortfarande barn och vårdnadshavare för ett samtal. Ibland framkommer det saker i samtalet skolan behöver hjälpa barnet med, ibland inget. Om alla svar fortfarande är ?inget?, lärare tycker eleven följer med kunskapslässigt och socialt samt barn och vårdnadshavare har inget - då uppmanar vi vårdkontakt om man är mycket sjukt. Fortsätter man förekomma på hög procent vet jag att vi även begärt läkarintyg. Mest för att se till att de sökt vård för de hälsoproblem som verkar finnas. 


    Jag tycker det är hårt att säga att man försöker hålla ryggen fri, men visst är det så att hemmasittande sällan startar med att man helt plötsligt inte kommer alls. Detta är ett sätt att erbjuda flera kontaktytor till stöd från skolan. Sen får vi ibland orosanmäla om vårdnadshavarna verkar brista i omsorg, men det är ju kanske 1 av 100 sådana första brev som hamnar där.

    Som vuxen hade din arbetsgivare varit skyldig att utreda din frånvaro om du är borta ovanligt mycket med. Det är ju också för att erbjuda stöd. 

Svar på tråden För hög frånvaro i lågstadiet