• LFF

    Hur gör ni vid matbordet?

    IdaMex skrev 2022-11-09 20:23:21 följande:
    Hur gör ni vid matbordet?

    Av föräldraskapets alla utmaningar tycker jag att hela biten med mat är absolut svårast!


    Våra killar är 3,5 och 5 år. Ibland vill de inte äta (läs:ofta). Vi blir inte arga eller någonting då, utan säger bara ok. Om de går ifrån bordet och vill komma tillbaka för att äta får de givetvis det. De får ingen annan mat istället när de inte vill äta. Men det känns så så fel att låta dem gå och lägga sig utan något i magen? Om de får frukt och nötter senare så lär de ju sig att de kan skippa middag och få frukt sen? 


    Hur gör ni? 

    Mvh 


    Fråga 1: Varför vill de inte äta? 
    Fråga 2: Hur gör ni för att göra matstunden bättre för alla inblandade så att barnen faktiskt äter?

    Jag tillhör kategorin barn som hade kunnat svälta ihjäl om mamma hade haft inställningen "man äter det som serveras". Har ingen diagnos utan har helt enkelt bara noll intresse för mat, extremt kräsen (sannolikt selektivt ätstörd om jag vuxit upp idag) och noll hungerkänslor. Åt absolut ingenting vare sig på dagis eller i skolan. I skolan hade man inställningen att alla ska smaka på maten. Resultatet: Mamma bråkade med dem i 3 år, jag hade ca 10 minuters lunchrast (fick sitta kvar i matsalen tills nästa gäng skulle in) och en spya på skolgården efter att de tvingat i mig en matsked gul ärtsoppa. 

    Jag åt ordentligt hemma av de få maträtter jag gillade. Mamma såg hellre att jag åt än försökte tvinga i mig mat (så som hon blivit tvingad som liten) och lagade hellre annan mat till mig än svälte mig (vilket ju då inte fungerade eftersom jag inte kände hunger). 

    Jag skulle aldrig, av princip, låta mina barn lägga sig hungriga. Skulle de börja vägra äta skulle jag fundera över vad jag kan göra för att ändra den situationen och under tiden se till att de får något annat helt enkelt. Det betyder inte pizza och hamburgare varenda dag. 
  • LFF
    Anonym (mat) skrev 2022-11-10 10:14:55 följande:
    Jag fick ett gott råd av en erfaren mamma när jag väntade mitt första barn: bråka aldrig om ätandet eller bajsandet, du kommer inte att vinna och det kommer bara att bli eländigt för både dig och barnet. Borde verkligen inkludera sömnen i det goda rådet :)
    Just sömnen är ju lite klurig eftersom barn behöver mer sömn än de ofta anser själva. Mina barn är sådana. De är 9 år och behöver fortfarande 10-11 timmars sömn per natt. Om de får mindre än så blir de inte roliga att ha att göra med. Då de går upp kl 6 på morgonen behöver de ha somnat till kl 20. När de har klasskamrater som får vara uppe längre blir det tjafs. 

    Så helt ärligt, till viss del behöver man faktiskt bråka om sömnen, även om det inte är skoj. 
Svar på tråden Hur gör ni vid matbordet?