Inlägg från: Mrs Moneybags |Visa alla inlägg
  • Mrs Moneybags

    Hur gör ni vid matbordet?

    Om det verkligen är ofta som de inte vill äta och därmed inte får någon middag, så tycker jag man måste tänka om. Det handlar absolut inte om att ge pizza och hamburgare som någon skrev, utan om att hitta maträtter som barnen tycker om och äter med god aptit. Barn måste ha ett visst antal kalorier varje dag för att utvecklas optimalt och växa. 

    Vi gjorde så att vi åt lite mer anpassade rätter de första åren, och sakta men säkert har sonens smaklökar utvecklats och nu äter han i princip allt vid 11 års ålder. Nu börjar dilemmat istället att han är så extremt hungrig pga tillväxt och prepubertet osv att han vill ha två middagar.

    Jag bestämde mig när jag fick barn för att aldrig tjafsa om två saker: maten och sömnen. Dessa två är njutning för mig och jag hoppades överföra den känslan till mitt barn. Det har gått ganska bra. 

    Maten måste ju inte ersättas med frukt och nötter (som de bör äta ändå pga nyttigt) utan kanske välja pasta istället för ris eller en pannbiff istället för köttfärsgryta om barnet inte gillar mixad mat etc. 

  • Mrs Moneybags

    Pizza och hamburgare går dessutom att göra relativt nyttiga om man bara vill... det är inte skadligt att äta någon gång i veckan. Snabbmat från kiosken är däremot något att undvika. 

    Jag brukar göra hemgjord pizza med minimalt med ost på, kanske smula lite fetaost över för mer smak och mycket grönsaker. 

    En hamburgare med bröd, kött och grönsaker är inte heller mer onyttigt än en pannbiff med kokt pasta till. 

Svar på tråden Hur gör ni vid matbordet?